Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rise of Footsoldier sleduje neúprosný rozkvět Carltona Leache jednoho z nejobávanějších fotbalových chuligánů, který se dostane až na místo samotného člena známého gangu kriminálníků, kteří jsou jedni z nejobávanějších od Londýna až po Essex od začátku osmdesátých let až po konec devadesátých. (oficiální text distributora)

Recenze (187)

kajda.l 

všechny recenze uživatele

"You disgust me"... Tato zcela obyčejná fráze, která zazněla v jedné z násilných scén mezi hlavním "hrdinou" a jeho druhou milovanou zcela jasně definovala můj vztah k hlavní postavě (vlastně úplně ke všem) potažmo k filmu jako celku. Když vynechám titulkové pasáže tak se divák dočká stodesetiminutového inferna plného toho nejhrubšího explicitního násilí, které nebere konce. Gilbey není troškař, takže milovníci rozbitých hlav, mnohé nenávratně, tipuji, že jich mohlo být kolem sedmdesáti, možná i víc, si přijdou na své. Násilné scény plynule navazují na sebe, ale s plynulostí nosného vyprávění je to podstatně horší. Nicméně v ději se dá orientovat. Všichni muži v tomto filmu jsou agresivní pakáž, kteří za sebe nechávají mluvit pěsti a jiné nástroje. Ženy jsou primitivní nány ovládající "blow job" a konzumaci koksu. Po filmařské stránce je to celkem originální a autentická, neklidná, všudypřítomná kamera diváka jakoby dostává do středu dění, statických záběrů se moc nedočkáte a pokud ano, tak jsou dobře natočené. Jen ty občasné artové záběry na britskou krajinu si mohli tvůrci odpustit, působilo to jako pěst na oko a jako kontrast ke všemu tomu hnusu co film nabízí to působilo směšně. Film sice říká, že je inspirovaný skutečnými událostmi, ale jen kvůli tomu "ono se to opravdu stalo", nadhodnocovat nebudu. Jelikož styl, jakým se k tomu Gilbey postavil mi není blízký a té samoúčelnosti a snahy šokovat na mě bylo příliš a snaha vyprávět je v tomto případě příliš okatě potlačena. Z filmu mi bylo místo až nevolno. Takže 2* ()

Expendable 

všechny recenze uživatele

Je to hodně brutální film, jaký jsem nikdy neviděl. Začátek ty všechny fotbalové mlátičky, posilovny, steroidy, práce v ochrankách to všechno bylo ještě v pohodě. pak když se objevili Turci začalo to být fakt drsný a pak když se tam objevili ti dva bouchači začalo to být o držku. Jak tam sám někdo řekl jsou nepředvídatelní a pořád fetovali ten konec mi trochu přišel jak z Pulp fiction. ()

Reklama

Paldini 

všechny recenze uživatele

Zapomeňte na nažehlené mafiánské bosse, zapomeňte na nějaká nepsaná pravidla podsvětí, zapomeňte na eleganci mafie, zapomeňte na rafinované zločiny. Těmhle gangsterům chybí mozek, jsou to neandrtálci, kteří řeší veškeré situace tím nejtvrdším násílím a jsou to svině, které bez rozmyslu podrazí kamaráda, když se jim to hodí. Jsou přímočaří a jde z nich strach. Jediná obrana je, jít jim z cesty nebo být ještě větší a tvrdší svině. Intenzita násílí je někde na hranici nejtvrdších exloitation hororů, kamera neuhne před ničím. Zejména konečné zúčtování s brokovnicema divák uvidí hned ve třech verzích. Bylo mi z té intenzity zla špatně fyzicky i psychicky jako dlouho ne. ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Hodně drsný film. Skoro až jeden z nejbrutálnějších, který jsem viděl. A to nemám na mysli takové to přehnané násilí v hororech nebo akčních filmech, ale to drsné gangsterské, kdy prostě za jen malinké vyprovokování vám hlavní hrdina nebo jeho kumpáni pořádně rozbijou ksicht nebo vás prostě pobodají. A v krajních případěch schytáte i nějaký ten headshot brokovnicí. Škoda jen, že v druhé půli, kdy se hlavní hrdina uklidní přejde děj na jeho kámoše a to až tak, kromě jejich závěru záživné není. A natěšení, kdy se hlavní hrdina začal připravovat tím, že schovával po domě nože, že přijde finální zúčtování, tak přišly.........titulky :-) ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Najzaujímavejšia časť filmu je začiatok a potom to už ide ako nejaký záznam zo života zaujímavejšieho chuligána. Film je roztrhaný na niekoľko rôznych epizód, rozdelených rôznymi rokmi. Prečo je Rise of the Footsoldier úspešným filmom? Príbeh je by som povedal podpriemerný a ak prižmúrim všetky oká na sieťkovaných pančuchách tak je priemerný. Asi najväčšou devízou filmu je jeho hodnovernosť a teda to, že dokáže ukázať takýto svet podľa mňa realisticky. Ďalšou výraznou devízou je ukázanie brutality takej aká je v tomto svete nevyhnutná. Hlavný hrdina je obklopený kolegami čo stále drogujú a on je v podstate z nich ten najmúdrejší a aspoň niekedy premýšľa o ďalšom kroku. Poučenie s filmu? Asi nie ak by to nebolo, že neber drogy ... drogy sú zlééé ako bolo v nemenovanom animovanom filme. Film sa dá v pohode pozrieť, ale nič od neho nečakajte okrem už spomenutých atribútov. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (8)

  • Snímek byl natočen na motivy autobiografické knihy "Rise of the Footsoldier" od Charltona Leache. Film tak popisuje skutečné události. (Saur.us)
  • Během rvačky s Manchesterem United (1982) přijedou policejní auta s poznávacími značkami s písmenem D, které se vyráběly až v letech 1986-87. (MiCM)
  • Tento film se do českých kin vůbec nedostal, také není jasné, zda se u nás bude vůbec prodávat na DVD.
    V Německu vychází na DVD až koncem dubna a je jisté, že bude přístupný až od 18 let. (MiCM)

Reklama

Reklama