Reklama

Reklama

Carl Fredricksen je bývalý prodavač pouťových balónků, který je nucen se vystěhovat z domu, který společně se svou zesnulou manželkou Ellie postavili. Místo odchodu do domova důchodců se ale odhodlá k činu. Ke střeše svého domu přiváže tisíce balónků, vystoupá s domem k nebi a vydá se do Jižní Ameriky, jak to kdysi dávno slíbil své ženě. Na cestu se s ním ale vydává ještě jeden nechtěný cestovatel, o jehož přítomnosti Carl nemá ani tušení. Je to osmiletý chlapec Russell, který se ocitl na jeho zápraží právě v okamžiku, kdy se dům vznesl k nebi. Starého muže a malého chlapce na společné cestě do Jižní Ameriky čekají úžasná dobrodružství, na která nikdy nezapomenou. (TV Nova)

(více)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (1 408)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Krásny animák, ktorý už po úvodných minútach dokáže žmýkať slzy scénou starnutia a nevyhnutného smutného konca. Obrovskú zásluhu na tom má naozaj skvelá hudba, ktorá sa mi na Oscaroch až taká dobrá nezdala. A ako som sa mýlil, som zistil až pri sledovaní, kde sa hudba krásne prepojila s obrazom. Zaslúžený oscar za hudbu. Výborný úvod, výborný záver, trošku horšie dopadla prostredná časť, kde chýba hlavne humor a trošku akcie, ktorá by ju oživila. Celkovo, ale opäť výborný počin od Pixaru. 80%. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Pixar a jejich sázky na jistotu. Lidský a poučný příběh, v podstatě dokonalá animace, roztomilé postavy, trocha pro malé, trocha pro velké děti a na závěr správná délka, aby to každému vyhovovalo. Na první pohled není Up ničím jiným, ale na druhý, jsou tu ukázky geniálního mistrovství Pixaru, překračující prostředí animáků. Nejde nezmínit "celý život jednoho páru" beze slov. Tohle je podle mě nejbrilantnějších cca 5 minut v historii animovaných filmů. Bez jediného slova je v po sobě jdoucích scénách řečeno vše, bez jediné chyby. Kdyby to takhle skončilo, dal bych 5* a šel si zabrečet. Neskončilo a tak jsem dostal "příležitost" okusit i jiného nápady. Bohužel jeden zásadní mi nesedl a to mluvící psy, bez urážky, ale tahle snaha zalíbit se malým dětem mi tam opravdu překážela a přišla nesmyslná. Krom toho poutavý "retro" styl (milovníci třeba Sky Captaina vědí, co myslím) se mi hrozně líbil a kdyby nebylo závěrečného (asi půl hodiny předem jasného) prozření hlavní postavy a pointa samotného příběhu, byl bych ještě spokojenější. Proto zůstává Up za branami nejvyššího hodnocení, přestože jde o univerzální film pro kohokoliv. S trochou humoru, kyselé reality lidského života, ale i barvičkami, zvířátky a klasickými klišé. ()

Reklama

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to, ale překvapivě ne tolik, jak jsem si myslel. Neřekl bych, že Pixaru dochází dech, jen se podle mě začíná trochu opakovat. Děj je místy až nepříjemně předvídatelný a tvůrci příliš okatě hrají na divákovi city. Nejvíce jsem ale postrádal klasický Pixarovský humor. Vyloženě vtipných míst je kupodivu málo (a většinu z nich zabyl český dabing, sorry Pavle Liško). Připadá mi, že si tvůrci nedostatečně vyhrály s tajemnou džunglí (kromě otravného ptactva a mluvících psů jako by tam nic nebylo) a do detailně vymazlených světů Příšerek, Úžasňákových nebo Nema má Up bohužel daleko. Ve světě animovaných snímků se pořád jedná o špičku a film dokáže zabavit všechny bez rozdílu věku. Mému srdci jsou ale přeci jen již jmenované Pixarovské kousky o něco blíž. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

BAFTA Awards - 2 ceny: Najlepsi animovany film / Hudba + 2 nominacie: Zvuk / Scenar ________ Chcel som si tento animak pozriet hlavne preto, lebo ma zaujimalo, z akeho dovodu sa dostal az na 32. miesto na IMDb z TOP 250. No a priznam sa, pacilo sa mi to, ale tak ako UZASNAKOVI (2004) alebo RATATOUILLE (2007) zase nie. Lenze Brad Bird nereziroval Vzhuru do oblak, mozno to tam bolo nejako citit. Samozrejme je tam mnoho krasnych ale i smutnych scen, pohladene smutnou melodiou na klaviri, ktore ale mozu detskeho divaka zase nudit. Potom su tam psi, ktore rozpravaju cez akysi zazracny obojok, ktore sa zase mozu pacit malym detom a zase dospelym to moze byt nudne, tazko povedat. Mne sa to pacilo, ale nie je to animak, ktory by ma bavil vidiet viackrat. _______ Edward Asner - (Carl Fredricksen) +++ Christopher Plummer - (Charles Muntz) +++ Jordan Nagai - (Russell) +++ Delroy Lindo - (Beta) +++ Bob Peterson - (Dug / Alpha) +++ Jerome Ranft - (Gamma) +++ Elie Docter - (Mladá Ellie) +++ Jeremy Leary - (Mladý Carl) +++ Produkcia: John Lasseter, Andrew Stanton +++ (Videl v kine 06.09.2009) +++ ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Úvod je perfektný! Neskutočne dobrý nápad a jeho prevedenie. Dojemné, vyzreté a krásne (pohľad na starý dom sa veľmi podobá na klasický krátky animák http://www.csfd.cz/film/33968-little-house-the/) Ako však pribúdajú minúty - pribúda aj príliš veľa infantilného humoru (nesmial som sa) a nápady už tak geniálne nie sú. Škoda toho, ale aspoň sa bavia aj tí najmenší (slovo rodinný je splnené do bodky). Ku koncu je vyzretosti znova viac. Pixarovské zlaté ručičky tentokrát nezabodovali tak ako som očakával..... EDIT: Po druhom pozretí zvyšujem na 4*. Aj keď to nepatrí k vrcholu tvorby Pixaru, stále je to veľmi kvalitne spravený animovaný film. Ten stred (ktorý som pokladal za veľmi slabý) mi prišiel dokonca zábavný. Má to jednoducho svoje veľké dobrodružné čaro. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (54)

  • Kvůli lesklému peří ptáka Kevina museli pracovníci studia Pixar vytvořit zcela novou technologii. (Olík)
  • Filmový štáb čítal celkem 375 lidí, z toho 70 animátorů. (Witta)
  • Carl (Ed Asner), keď najviac obdivoval Charlesa Muntza (Christopher Plummer), mal okolo 7-8 rokov a Charles mal okolo 20-30. Keď sa vydal k Rajským vodopádom mal 78. Keď sa Carl stretol s Charlesom, tak Charles nebol o nič starší ako Carl. (pugs)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Světová premiéra hudby z Jurského světa

Světová premiéra hudby z Jurského světa

25.01.2016

Americký skladatel Michael Giacchino, držitel Oscara za hudbu k filmu Vzhůru do oblak, chystá pro pražské publikum koncert pod názvem „Hudba Hollywoodu: Michael Giacchino in Concert". V neděli 7.… (více)

Pixar si se ženami nerozumí

Pixar si se ženami nerozumí

20.10.2010

Brenda Chapman (foto), která debutovala Princem Egyptským, měla být první režisérskou pracující pod značkou Pixar. Nakonec k tomu nedojde a produkce studia zůstává „pánskou jízdou“ (nebo spíš… (více)

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama