Reklama

Reklama

Už od starých časů se po mnoho generací šíří příběhy o epických bitvách a mystických legendách v drsné a tajemné Skotské vysočině. Ve filmu se k legendě přidá nová pověst, když odvážná Merida stane tváří v tvář tradici, osudu a nejkrutější bestii. Merida je zkušená lučištnice a impulzivní dcera krále Ferguse a královny Elinor. Je odhodlána jít si v životě svou vlastní cestou. Vzepře se starému zvyku zasvěcení pánům země. Silnému lordu MacGuffinovi, mrzutému Macintoshovi a svárlivému Dingwallovi. Meridiny činy nechtěně rozpoutají v království chaos a běsnění. Když se obrátí o pomoc k podivínské staré čarodějnici, dostane prokleté přání. Merida, která následuje nebezpečné síly, objeví význam skutečné odvahy, aby zlomila příšernou kletbu, než bude příliš pozdě. (Falcon)

(více)

Videa (42)

Trailer 4

Recenze (1 001)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Hyperaktivní animace a jednoduchý příběh. Nic za pětihvězdný jásot, ale ani otrávený odpad. Figurky se šklebí, skáčou a kmitají se příběhem jako naspeedované a krapet pocuchané neurony v mysli Lance Armstronga. To už ani nelze očekávat, že by z Ameriky přes velkou louži připlul nějaký v klidu vyprávěný animák. Zápletka byla skoro jako z ruských bylin a přílišná přímočarost vyprávění (a přitom složitost - ze začátku člověk nemohl ani tušit, jakou cestou se příběh vydá) je možná na škodu. Samozřejmě animace je jinak naprosto úchvatná. Bez toho už si snad animák nelze představit. Je pravda, že při snaze obkreslit co nejpřesněji realitu, příběh diváka více vtáhne. Těžko si představit, jak postavičkám držím palce, když by byly ušité ze zbytků látky a škubaly sebou jako ty z dílny Hermíny Týrlové. Koukal bych na to jako na blbůstku pro nejmenší. Rebelka je jako film pro dospělé. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

vpravdě úchvatný animovaný epos z tolik poutavého skotského prostředí, kterému nechybí notná dávka legend, tajemna, kouzel, hrdinství a bojovníků... to vše má v sobě i okouzlující královská dcerka, kterou si prostě musíte už po pár minutách zamilovat (jak už to tak u zrzek bývá)... v pořadí již třináctý film pixaru je v tomhle případě hodně šťastná volba! 90% ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Pohádka pro maminky a jejich dcery. Zábavná, hravá a vizuálně poutavá irská taškařice s rodinnými hodnotami navíc. Celkovou koncepcí spíš připomíná Disneyovku než Pixarovský "tah na branku zase trochu jinak". Medvídkovost příběhu přidává na roztomilosti, ale ukazuje již viděné narativní struktury. I tak je to ale příjemná podívaná. Dívčiny malé i velké by si BRAVE neměly nechat ujít. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Asi tu niečo nehrá, keď som sa na tejto Pixarovke zasmial asi len raz. Jeden z najslabších animákov, aké som videl. Nielen že má film slabý príbeh, ale najmä jednotlivé postavy ma nezaujali. Merida bola tak otravná, že mi bolo celkom jedno, ako to s ňou nakoniec dopadne. Keď už sa tu všetci rozplývajú nad tým ako je to zvláštny a netradičný animák, tak pôjdem "netradične" proti davu a poviem, že sa mi Rebelka vôbec nepáčila - fakt nechápem, čo na tomto animáku všetci vidia, veď tých podarených vtipov je tu dosť málo a existuje množstvo zábavnejších animovaných filmov. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Netypické chování princezen je nepřípustné. Mladá rebelka Merida se nejraději prohání na koni s lukem, jehož šípy neminou cíl. A odmítá být urozenou princeznou na vdávání a chce si dosytosti užívat svobody. Kouzlo, které promění v její matku v medvědici, jí však otevře oči a ona zjistí, že rebelský postoj je jen tvrdá slupka, pod kterou se skrývá citlivá duše mladé dívky. Klady: sympatická rusovláska Merida, dokonalá mimika postav, pěkná animace zvířat, příběh s prvky originality, první polovina má nadhled, neotřelé režijní vedení, nečekejte žádné prince slaďoše na námluvách, ale pěkné skotské exoty, povedený český dabing. Zápory: častá tendence k obhroublému humoru, nejasné určení, pro koho je film vlastně určen, protože mám pocit, že děti budou postupem času nudou poposedávat a dospělý to nejspíše odzívá, nechybí snaha o moralizující závěr, konec příběhu je snadno odhadnutelný, pro dětské publikum je druhá polovina nečekaně temná, nechybí ani úmrtí zakletého prince ve zlého medvěda, nenápadité doprovodné písně. 60% ()

Galerie (63)

Zajímavosti (43)

  • Původně měla titulní roli princezny Meridy namluvit Reese Witherspoon, ale kvůli časové zaneprázdněnosti musela roli odmítnout. Místo ní postavu namluvila skotská herečka Kelly MacDonald. (Greg)
  • Merida osloví matku slovem „mami“ celkově 48x. (Mydlivoj)

Související novinky

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama