Reklama

Reklama

Na Zlatém jezeře

  • USA On Golden Pond (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rodinné problémy milujících manželů Ethel a Normana Thayerových (Katharine Hepburn a Henry Fonda získali za své role Ceny Akademie) se vyhrotí během jejich pobytu na Zlatém jezeře v Nové Anglii. Jejich dcera Chelsea (Jane Fonda) přijede na návštěvu se svým novým partnerem Billem (Dabney Coleman) a jeho tvrdohlavým synkem Billym (Doug McKeon). Střet tří rozdílných generací na sebe nenechá dlouho čekat. Avšak to, co začíná jako válka tvrdých hlav mezi Normanem a Billym, pozvolna přerůstá ve vztah, který si Chelsea vždy přála se svým otcem mít. Norman objevuje, o kolik přicházel, když po léta odmítal lásku své jediné dcery. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (151)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nááááááádhera!! Naprosto krásný film, jiné slovo než krásný nebo nádherný (nebo synonyma těch dvou slov) prostě nepadá v úvahu. Henry Fonda a Katherine Hepburn si tyhle role nechali jako ty nejblyštivější diamanty vpodstatě na závěr své kariéry (Fonda doslova na závěr, brzy poté zemřel). Jeden z nejlepších filmů historie (podle mě). ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Mockrát ti Henry děkuju, za všechny role, kterými jsi nás oblažil, ať je to záporňácký pistolník v Tenkrát na západě nebo architekt, který jako jediný věří v nevinnu hispánského chlapce ve filmu 12 rozhněvaných mužů nebo kteroukoliv z vojenských rolí (třeba Nimmitz v Bitva o Midway), jichž bylo opravdu nesčetně či jakékoliv jiné. Na zlatém jezeře je více než důstoné rozloučení takové herecké personality, jako jsi ty. Ještě jenou díky ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

Katherine Hepburn a Henry Fonda dokazujú, že aj jeseň života môže byť krásnym obdobím. A tento nenápadný snímok neveľmi známeho reziséra nakrúcajúceho väčšinou pre televíziu bol prekvapivo nominovaní na 10 Oscarov, čo bol ten rok po "Reds" s 12 nomináciami druhý najväčší počet. Nakoniec prekvapivo zvíťazili Ohnivé vozy. Filmu sa to ako-tak vynahradilo keď bol ocenení tromi Zlatými glóbusmi vrátane najlepší film/dráma. Tiež sa mi veľmi páčilo herecké obsadenie čítajúce dohromady asi 8 postáv a s toho boli traja herci nominovaní na Oscara (niečo podobné ako u Kto sa bojí Virginie Woolfovej?) a ešte lepšie dvaja ho aj dostali.Na poetike príbehu pridáva kamera snímajúca prekrásne prírodné scenérie doprevádzané jednoduchou a pritom tak čarovnou hudbou. Osobne sa mi veľmi páčili Normanove hlášky a poznámky (,,AKO SA CÍTITE AKO 80 ROČNÝ?" ,,DVA KRÁT TAK ZLE AKO KEĎ SOM MAL 40."), sám pestujem podobný druh humoru. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Mark Rydell mal 2 kultové filmy - Harry a Walter jedou do new Yorku a tento Na Zlatém jezere. Hlavni tahuni su dvaja - konkretne Henry Fonda /jak byl dobyt Zapad, Muj Milacek klementina, Fort Apache/ a Katarina Hepburnova /Quality Street 1937, nejprve stvoril zenu/, dlej som videl aj Jane Fondu /Komornik, Stvanice/ a Dabney Coleman /Tootsie, Bitva o midway, Sklenene Peklo/. Obycajne dialogy prevladaju, to dodrzuje aj tento film, tempo ma perfektne. O akciu tu nejde, strhujucejsi moment snad len jden - jazero. Film skor pre artovych divakov a priaznivcov spolocenskych konzervaciek. Tej spolocenskej konzervacie je tu viac nez dost, to je ale v pohode, ja som od prirodzenia tolerantny : 100 % ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Krásný film o krásných starých lidech. Málokdo uměl zestárnout s takovou grácií jako Fonda a Hepburnová. Ona obzvlášť, z takové ne právě ideální hollywoodské tváře se s přibývajícími léty stávala stále zajímavější žena. A Fonda je kapitola sama pro sebe, netřeba se rozepisovat. Titulková verze opět nejlepší variantou. A k dabingu? Viděla jsem dvě verze, Jednu na ČT a byla tak strašná, že jsem ji dávno smazala a už nevím, co to bylo za hlasy. (Nevím, jestli ne dokonce paní Galatíková, ale nesedlo jí to.) Druhou dělala Nova. Hepburnovou mluví Jaroslava Adamová a je tak skvělá, vášeň a spontánnost, fakt skvělá. Nejrozdílnější a pro mne nejmarkantnější byl rozdíl v jediné větě. Adamová říká: „Alky, Normane, vidím alky“, tedy ne možná přesně tak. A v té druhé verzi cpali tvůrci Ethel do pusy „Potáplice, Normane, vidím potáplice“ Ještě teď slyším ten strašný rozdíl. Vlastně ani nevím, co je v titulcích, to jsem jen viděla, ale doma to nemám. Pro zajímavost - Oscara za Jezero Fonda nepřebíral osobně, byl už příliš nemocný. Přebírala jej Jane a pak mu jej vezla. No a v létě ten rok Fonda zemřel. Bylo to nedávno v dokumentu o Fondovi. Za zmínku samozřejmě stojí skvělá hudba Dava Grusina. A Fonda stál za hřích od Hroznů hněvu přes všechny westerny až po On Golden Pond. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (18)

  • Původní broadwayská divadelní hra měla premiéru 28. února 1979 v New Apollo Theater v New Yorku – derniéra proběhla 16. června téhož roku a celkem bylo odehráno 126 představení. Hlavní role Normana Thayera (Henry Fonda) a Ethel Thayer (Katharine Hepburn) ztvárnili na Broadwayi Tom Aldredge a Frances Sternhagen. (Zdroj: ČSFD)
  • Henry Fonda (Norman Thayer Jr.) se ze zdravotních důvodů nemohl zúčastnit předávání Oscarů, převzala jej za něho jeho dcera Jane Fonda (Chelsea Thayer Wayne). (Kulmon)

Reklama

Reklama