Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Parta dětí na cestě za pokladem pirátů. Dobrodružný film s řadou triků a efektů podle námětu Stevena Spielberga. Parta dětí najde mapu, na které je vyznačen úkryt pokladu pirátů. Na cestě za zlatem musí zdolat řadu nástrah a vyváznout z mnoha nebezpečných situací. O zlato se však zajímá i skupina zločinců, která se chce dostat k bohatství jako první. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (252)

tron 

všechny recenze uživatele

„Budeš mluvit, nebo tě mám rozmixovat?“ Goonies radíme medzi magické spielbergovské rodinné hity (väčšinou s príchuťou sci-fi, fantasy alebo veľmi jemného hororu), s ktorými Spielberg mal niečo spoločné ako producent, šéf výroby alebo autor námetu, prípadne s nimi nemal spoločné vôbec nič, ale napriek tomu niesli jeho nezameniteľný rukopis, keďže iní režiséri, producenti a scenáristi pri pohľade na rebríčky tržieb zistili, že je rozumné okopírovať ho a zviesť sa vďaka tomu tým pádom na vlne popularity jeho komerčných trhákov (ktoré odštartoval v roku 1982 E.T. – Mimozemšťanom). Radíme sem The Gate, Záhrobné komando, Bádateľov, ale v podstate aj Gremlins. Odohrávali sa prevažne na nudnom americkom predmestí, ideálne počas letných prázdnin a spravidla bola hrdinami skupina detí chlapčenského pohlavia, prípadne puberťákov. 19-miliónových Goonies režíroval Richard Donner podľa scenára Chrisa Columbusa v Spielbergovej produkcii (a podľa jeho námetu), takže sa na nich stretol tím snov. V hlavných rolách môžete spoznať 17-ročného Josha Brolina, 14-ročného Seana Astina a v tej dobe mimoriadne obľúbeného Coreyho Feldmana (Pri mne stoj!, Gremlins, Piatok trinásteho 4, Stratení chlapci, Ľudia z predmestia). Okrem toho môžete zahliadnuť Joea Pantoliana (Matrix) a Roberta Daviho (Predátor 2). Goonies ma ako malého minuli pozrel som si ich prvý raz v živote až dávno po tridsiatke v rámci doplnenia filmového vzdelania a ako sa dalo čakať, už to nebolo ono. Nestratilo to nič z fantastickej osemdesiatkovej bezstarostnej atmosféry, dospelí sú nedôležité postavy, ktoré do sveta malých hrdinov v podstate nepatria, ale scenár ma príliš neoslovil, dostatočne ma to nestrhlo, nebavilo a napr. Pri mne stoj! malo stokrát lepší kasting. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

The Goonies ma v mojej mladosti z nejakého nepochopiteľného dôvodu minuli a pri doplnení tohto restu tým pádom chýbal nostalgický faktor. Pri čítaní krátkeho obsahu som si film predstavoval vizuálne zaujímavejší, pobehovanie po tuneloch s pascami a prenasledovanie zločincami znie lákavejšie  akým je výsledok. Každopádne cítiť, a nie je to vôbec zanedbadeľný poznatok, že pre mladé ročníky v osemdesiatkách to musel byť vrchol tvorby pre deti a mládež a pravidelné opakovačky tento pocit v nich iba utvrdzovali. Ako by som vnímal Nekonečný príbeh, ak by som ho prvýkrát videl dnes? Netuším. Ukričanosť mi neprekážala, mierne ale sklamalo finále na lodi a dovetok na pláži je na facku. ()

Reklama

decouble 

všechny recenze uživatele

Když mě nebaví, jak se v Goonies všechno (až na prvotní rozhodnutí pustit se vstříc dobrodružství) děje jakoby náhodou. Každý další krok hlavních hrdinů je posouván tím, že někdo někam šlápne a něco se otevře či propadne. Takže pátrání po pokladu postupuje lineárně bez opravdového napětí. To se nedaří přivodit ani trojici (spíš trapně) komických figurek záporáků, kteří jsou zároveň (minimálně) dvojnásobní vrazi (WTF?), ale taky neskuteční diletanti, co si neumí poradit s bandou děcek... Jasně, v podstatě je to celý nadsazený jako v nějakým animáku, ale zároveň to postrádá ty prvky, který takovej animák činí zábavný (např. tu není žádná rivalita mezi chytrou figurkou jako Bugs Bunny a hloupou figurkou jako Kačer Duffy, protože všichni jsou tu pitomci; taky tu chybí fyzický gagy, se kterýma se výborně pracovalo třeba v Sám Doma). ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Dětský film, který je v 21. století už trochu mimo, ale kultovní status, kterého nabývá v zámoří je pochopitelný a zasloužený. Typický produkt 80. let a Marshallovské/Spielbergovské produkce je dnes zajímavý hlavně účastí Seana Astina a Joshe Brolina (kurňa ten klučina je přece ten drsňák z Tahle země není pro starý...), kteří jsou v dětských rolích ještě více neodolatelní než ve svých dospělích reinkarnacích. 50 % ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

V roce 1985 se dalo dohromady neskutečně silné trio: božský Stývn (Produkce), akční mistr Donner (Režie) a Chris Columbus (Scénář), aby nám ukázalo, jak se získávají peníze na nezaplacené účty, či záchranu městečka, kde žijete. Vykašlete se na práci. Seberte pár kamarádů a vydejte se do místního podzemí, které je skrz na skrz přeplněné nápaditými pastmi. Takhle nějak vypadá jejich recept. OVŠEM musí vám být něco málo přes deset let a musíte být plní dětské fantazie. Jestli tohle neplatí, tak se radši vraťte k lopatě, nebo co to vlastně děláte :-) To samé platí pro film. Jestli je ve vás kus dítěte, tak si ho určitě užijete, protože snímek má hravý a vtipný scénář, který se odehrává v zajímavé výpravě, která i v omezenosti, kterou jeskyně disponují dovoluje kameře kreslit krásné obrázky. Navíc má film slušné dětské herce. Sean Austin už tady trénuje vykulená očka na Pána Prstenů a zaujme i Josh Brolin coby jeho starší bratr, ale nezaostávají ani ostatní herci. Akčnější scény jsou dobře natočené a nápadité (Hraní na varhany) a nebýt toho, že jsou některé scény na můj vkus až moc ukřičené a slaďoučké, tak bych neměl skoro co kritizovat. P.S. To, jak si Donner na konci rýpl do svého Supermana, bylo úžasné:-) ()

Galerie (68)

Zajímavosti (58)

  • Robert Davi, který je trénovaný operní pěvec, přišel s nápadem na scénu, kde zpívá Hlupoňovi. (mi-ib)
  • Jeff Cohen přiznal, že ve scéně, kdy se jeho postava přiznává Fratelliovím, si musel vzpomenout na smrt své matky, aby se opravdu rozplakal. (Dlee)
  • Loď Jednookého Willyho, Inferno, byla asi 32 metrů dlouhá a její konstrukce trvala 2 a půl měsíce. Plachty spotřebovaly 650 metrů čtverečních materiálu. Některá lana z lodě byla pak použita v Disneylandu při rekonstrukci korábu Pirátů z Karibiku. (mi-ib)

Související novinky

Oscaroví režiséři u Star Wars seriálu

Oscaroví režiséři u Star Wars seriálu

22.03.2023

Je to teprve pár dní, co se režijní duo známé jako The Daniels (Daniel Kwan a Daniel Scheinert) zasloužilo o Oscara za nejlepší režii a vlastně i nejlepší film na 95. ročníku udílení cen Akademie.… (více)

Zemřel Richard Donner

Zemřel Richard Donner

05.07.2021

Legendární režisér Supermana, Smrtonosné zbraně nebo Spiknutí Richard Donner zemřel ve věku 91 let. Smutnou zprávu přinesla jeho manželka, producentka Lauren Shuler Donner. Slavný tvůrce pocházel z… (více)

Vzniknou Rošťáci 2?

Vzniknou Rošťáci 2?

07.04.2014

Pokud vám film z titulku nic neříká, není to zas tak velké překvapení. Rošťáci Richarda Donnera (Superman, Smrtonosná zbraň) jsou obří klasikou spíš v zámoří, kde v osmdesátých letech nabrali podobný… (více)

Reklama

Reklama