Reklama

Reklama

Tajný život včel

  • USA The Secret Life of Bees (více)
Trailer

Queen Latifah a Dakota Fanning vévodí hvězdnému hereckému obsazení amerického dramatu o rodině, nezávislosti a síle lásky, který byl natočen podle uznávaného bestselleru. Čtrnáctiletá Lily Owensová (Dakota Fanning), ve snaze uniknout tvrdému, věčně rozzlobenému otci a vyrovnat se s tragickou smrtí své matky, uteče s afroamerickou chůvou, hospodyní a jedinou přítelkyní Rosaleen (Jennifer Hudson) do Tiburonu v Jižní Karolíně. Tam jí poskytnou přístřeší tři nezávislé sestry Boatwrightovy (Queen Latifah, Alicia Keys a Sophie Okoned), které se samy starají o rodinné včelařství. Lily u nich konečně poznává život naplněný láskou, je zahrnována nečekanou laskavostí a hlubokou spiritualitou jedinečně nadaných žen a s každou z nich si vytváří pevné pouto. Někdy totiž člověk musí nejdřív domov opustit, aby ho mohl skutečně nalézt. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (165)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nevim čim, ale připomnělo mi to Pravidla moštárny. Asi proto, že tam byla moštárna, tady byla včelárna. Samozřejmě anti-negerismus byl v USA starej známej jev a filmů o něm se natočilo už plno, ale tady ten z pohledu dospívající smolařky týrané zasranym fotrem, to bylo zas trochu jiny. A musim řict, že dobry. Až na tu historku o černé Marii a těm černoškám, co u toho vyprávění přispívali svejma fanatickejma náboženskejma pokřikama, což mi připomnělo jejich černošsky bohoslužby a už mi tam chybělo jenom nějaky to halelujá. I když i ten děj mě několikrát dostal do kolen, i když už pořádně nevim čim. Dakota Fanning touhle rolí dokázala svůj um, kterej v dětskejch rozměrech nebyl tak potřeba, protože to hrála na roztomilost. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Z adaptace románu Sue Monk Kiddové vyznívá, že afroamerická minorita je prostě „lepší" než bílá většina. Ne, není to rozbuška pro rasové nepokoje, Tajný život včel si může dovolit fandit jedné straně, protože se vrací na americký jih 60. let, kdy byl rasismus bělochů stále ještě posvěcený zákony. August plní roli přirozené hlavy celé komunity, May je kráska štítící se svatby a June duševně nemocná citlivka. Všechny jsou nicméně tak hodné, až z nich láskyplnost vyzařuje snad až do vedlejšího okresu. Do filmů jako Tajný život včel se člověku ani nechce tepat. Jsou přesně takové, jaké chtěly být. Včely se nestydí za sladkobolnost, naopak se hrdě hlásí k hřejivě lidskému způsobu vyprávění, kdy se nahlas vyslovují velká moudra. Pro diváka navyklého na cynické, nekorektní nebo drzé filmy je to hotový alternativní vesmír, jenž by při trochu horší konstelaci mohl ublížit. Ale neublíží. Tajný život včel oslovuje jasně definovanou skupinu a dává jí to, co si žádá. Zacílení na konzervativní diváky se zájmem o člověčinky by ovšem bylo vágní. Film proto na domácím trhu atakuje hlavně afroamerickou komunitu, resp. tu starší, sentimentálnější a něžnější část z ní. Pro producenty jsou věřící černoši velmi lukrativní podmnožinou divácké obce, podobně čitelnou jako děti civící na Disney Channel a pak platící za Muzikál ze střední a Hannah Montanu. Tajný život včel však naštěstí nepřináší úplně tupě hřejivou podívanou; dokonce překvapí inteligentním scénářem a suverénní hereckou sestavou. Právě ta zajišťuje snesitelnost medového projektu. ()

Reklama

Guzo 

všechny recenze uživatele

Z Dakoty bude opravdu jednou skvělá "oscarová" herečka, v tomhle filmu opět mile překvapuje. Secret Life of Bees je situován do tehdy ještě hodně rasistického prostředí USA někdy v 60. letech a ať už drobné narážky (vchod do kina pro černé zvlášť) nebo i poměrně důležité zvraty na to nezapomínají neustále poukazovat. Osobně mi to vůbec nevadilo, myslim, že by se to mělo sem tam v nějakém filmu objevit, ať všichni můžou porovnávat s dnešní dobou, ale chápu, že na někoho tam může být těchhle scén až moc. Na druhou stranu, těch krásných záběrů kamery a celkově příjemného prostředí je tu taky dost. ()

Kurikmoon 

všechny recenze uživatele

Láska má rôzne podoby a v Tajnom živote včiel rozhodne nejaké cítiť boli. Pekná banda ženských predstaviteliek sa tam zišla. A možno mal film trošku rasovo ladený podtón, ale len na prvý pohľad. Ženy v ružovom domčeku sa tým nedali zlákať... LÁSKA JE VŠADE OKOLO. Dakota je opäť super. A nielen ona. Aplauzzz.. ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Dakota Fanning se snaží rozkrýt minulost své matky, stane se z ní skoro černoška, ve finále nalezne dlouho postrádanou lásku a všude bzučí včely a teče med. Filmu se nedala upřít sálající pohoda a jakési "příjemno", ale v mých očích ho sráželo pomalé tempo v kombinaci s (ne)dějem a dost dlouhou stopáží. Herecký ansámbl ničím nepřekvapil (Dakota nám roste jako z vody) a celkově to na mě působilo...průměrně a zapomenutelně. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (7)

  • Film je natočený podľa rovnomennej knihy od Sue Monk Kid. (dwdb)

Související novinky

Spideyho kámošky dostaly režisérku

Spideyho kámošky dostaly režisérku

31.05.2017

Ačkoliv pořád není jasné, jestli (a případně jak) se Spider-Man zapojí do nového pavoučího vesmíru od Sony, máme tu už druhý projekt, který nabírá reálné obrysy. Nejdřív jsme zjistili, že Ruben… (více)

Reklama

Reklama