Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černošský seržant Roger Murtaugh (Danny Glover), který má pár týdnů do důchodu, dostane za parťáka bílého seržanta Martina Rigse (Mel Gibson), jenž chtěl po smrti manželky spáchat sebevraždu. Z počátku si nepadnou do oka, společně však budou muset vyřešit případ nebezpečného gangu pašeráků drog. Úspěch filmu zaručil další tři pokračování. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (799)

choze 

všechny recenze uživatele

Two cops. Glover carries a weapon... Gibson is one. Debutující Shane Black vystřihl solidní scénář s moc fajn postavou sebevražedného Riggse (skvělý Gibson), zkušený Donner to za mrzkých 15 mega Joela Silvera řemeslně natočil a všichni si připsali slušný hit a instantní klasiku, která ční nad ostatní osmdesátkové buddy movies. Osobně z nich mám ale radši komediálnějšího Tango a Cashe a od Blacka pak Posledního skauta. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Určitě jeden z nejlepších akčních filmů 80. let. Jednička ja super, ale zástávám názor, že dvojka i trojka je lepší. Na těchhle filmech jsem vyrostl, mám je všechny rád, ale kdo ví jestli by první díl, bez pokračování neupadl do zapomění. Scénárista vytvořil skvělé věrohodné duo a skvělý je tak hudební doprovod Michaela Kamena, který dodal filmu něco z jeho jedinčnosti. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Sympatické spojení akčního thrilleru a komedie. A přitom nic není nechtěné a nesklouzne k sebeparodii. Akční scény jsou více efektní, naturalistické, dynamické a opravdové oproti jiným akčním filmům osmdesátých let. A zárukou zábavy jsou rozdílnosti povah ústřední dvojice, výbušného Martina Riggse se sebevražednými sklony a kliďase Rogera Murtaugha, který je usedlý táta od rodiny. Herecké výkony Mela Gibsona a Dannyho Glovera jsou bez chyby stejně tak jako úvodní píseň Erica Claptona a režie Richarda Donnera. A právě "Smrtonosná zbraň" je film, který se neokouká a při každém shlédnutí napne i pobaví diváky. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Snímok "Smrtonosná zbraň", ktorý v roku 1987 natočil skúsený režisér Richard Donner je všeobecne považovaný za klasiku v oblasti amerického akčného filmu. Dvojica los angeleských detektívov je na stope nebezpečného drogového gangu. Roger Martaugh a Martin Riggs. Distingovaný starnúci borec a divoký nevypočítateľný živel. Každý z nich je iní, ale navzájom sa výborne dopĺňajú. Zo začiatku si síce moc nerozumeli, no časom sa z nich stali skvele zohratí parťáci. **** ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nehorázná pytlovina s řídkým scénářem a tunami podivných replik, která ale v hereckém balení Glover-Gibson vyznívá až neuvěřitelně zábavně, lehce, přirozeně a originálně. Ačkoli jde o amalgám chlapáckých keců, akčních klišé a bezduchého humoru, souhra titulní dvojice povznáší Donnerův film o dvě třídy výš. Osobně mám nejradši scény z Murtaughovy domácnosti, které připomínají rodinný sitcom a báječně kontrastují s druhou tváří filmu – drsnou akční "detektivkou". Těžko si lze představit lepší akční relax než právě Smrtonosnou zbraň: je nenáročná, bezduše vtipná a rozkošně klišovitá. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (74)

  • Na lednici v domě rodiny Murtaugha (Danny Glover) si lze všimnout nápisu "Free South Africa, end apartheid". (MatyM)
  • Když jsou Murtaugh (Danny Glover) a Riggs (Mel Gibson) na policejní střelnici a Riggs střílí do terče, padne pět ran. Když následně přijede terč, kam Riggs vystřílel do obrysu hlavy „smajlíka“, je v něm osm děr. (TomKey)
  • Pro co nejvyšší autenticitu byli k natáčení povoláni techničtí poradci a členové oddělení šerifa losangeleské policie, kteří úzce spolupracovali s režisérem i herci. (ČSFD)

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Bautista s Momou v akční komedii

Bautista s Momou v akční komedii

13.11.2021

Vzniklo to původně jako vtip, jenže pak se hercům Daveovi Bautistovi a Jasonu Momoovi nápad zahrát si společně v akční policajtské komedii ve stylu Smrtonosná zbraň zalíbil natolik, že ukecali… (více)

Zemřel Richard Donner

Zemřel Richard Donner

05.07.2021

Legendární režisér Supermana, Smrtonosné zbraně nebo Spiknutí Richard Donner zemřel ve věku 91 let. Smutnou zprávu přinesla jeho manželka, producentka Lauren Shuler Donner. Slavný tvůrce pocházel z… (více)

Reklama

Reklama