Reklama

Reklama

Leningrad

  • Rusko Leningrad (více)

Píše se rok 1941 a 2. světová válka stále zuří. Nacistům se podařilo ovládnout přes polovinu Evropy a část Ruska. Postupovali rychlo, dokud se ovšem nedostali k Leningradu. Hitler v roce 1941 nedokázal Leningrad obsadit ani po tříměsíční ofenzívě, a pochopil, že město nemůže dobýt silou. Rozhodl se tedy město obklíčit a nechat tři miliony lidí k smrti vyhladovět. Uprostřed tohoto strašlivého obležení se ocitá i mladá anglická novinářka Kate Davisová, která se ve zbídačelém a hladovějícím městě snaží přežít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

Heavyman 

všechny recenze uživatele

Celý jsem to prožral. Připomínalo mi to dobu když jsem skončil školu a neměl práci. Vypli mi plyn a proud, venku mrazy jak v Rusku a byly dny,kdy ani ten kus skývy nebyl...po třech dnech třeba jedny čínský nudle a psí granule...křeče v břiše a bolest hlavy a strašná únava...pod okny brebentily německý turisti, jen mne nebombardovali a psalo se 21.století v ČR. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Mohlo mě napadnout, že ruskej válečnej film nebude nic moc. Obzvlášť když v něm jsou vyobrazeny ženy jako hlavní hrdinky. A ta jedna navíc tak hrdinsky, jak kdyby rusky žensky byly v druhé světové nepostradatelné a vyrovnaly se ve všem chlapům. Celkově ten příběh stál za hovno (např. každej druhej tenkrát uměl anglicky, aji děcka) a že do toho natáhli několik známejch herců tomu fakt nepomohlo. Jo, musela to být hrůza, žít tak dlouho v obležení, v zimě, bez jídla a základních lidskejch potřeb, ale zasloužilo si to lepší zpracování, než takovouhle sračku. Já jako divák jsem tím vůbec nebyl osloven a bylo mi jedno, že tam pochcípaj. Hlavně jsem se těšil, až chcípne ten nedomrlej šachovej génius. ()

Reklama

Roman Albach 

všechny recenze uživatele

Možná se už stávám otrlým, ale osud všech postav v čele s novinářkou Kate Davisovou mi byl celkem lhostejný. Bohužel jsem se nedočkal scén, u kterých by se mi svíral žaludek a draly slzy do očí... přes docela zajímavou zápletku mám pocit, že příběhy postav zůstaly kdesi v pozadí za téměř dokumentárním zpracováním blokády Leningradu. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Problém Leningradu je v celkovej stratégii obliehania tohto mesta. Postupné vyhladovanie pár miliónov Rusov... Je pochopiteľné, že samotní Rusi nebudú točiť film o tom, ako v uliciach rozkvital kanibalizmus či vraždy. Napriek šialenosti celého vojenského plánu a neľudskosti podmienok v meste, nemá film dostatočný dramatický oblúk. Osudy postáv sú uveriteľné, ale nič divácky zaujímavé tam vlastne nie je. Bondarčukov STALINGRAD mal ako bonus famóznu akciu, tu ostalo „len“ smutné vojnové posolstvo... ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Hezký důraz na obrazovou složku, které občas uškodí střih, ♫ příliš násilná hudba, vykonstruovaná zápletka, herecký průměr a zbytečná romantická omáčka. Pro mě bude film hlavně impulsem k doplnění si polistopadových, revidovaných informací o životě v obleženém Leningradu, které film občas naznačí. Fandovský dabing otřesný. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (5)

  • Blokáda, jež trvala 872 dní a měla za následek smrt kolem 1,2 milionů lidí, se postupně vytrácí z paměti, a to nejen na Západě. Z tisíce ruských dětí, které se zúčastnily konkurzu na roli v tomto projektu, dokázala pouze polovina z nich něco říci o blokádě. (Aelita)
  • Většina německých obrněných vozidel jsou upravené sovětské stroje. V záběrech přepadení autobusu se však objeví i skutečný historický Pz.Kpfw.38(t) československé výroby, které Wehrmacht na východní frontě používal. (p3tris)
  • Během blokády zemřelo dle různých zdrojů od 300 tisíc do 1,5 milionu lidí. Například v Norimberském procesu se uváděl počet mrtvých 632 tisíc lidí. Pouze 3 % z nich zemřelo na následky bombardování a dělostřelecké střelby, ostatních 97 % zemřelo hlady. Reálný počet obětí přibližuje fakt, že ze všech městských hřbitovů jen na Piskarevkém bylo během blokády pohřbeno na 657 tisíc lidí. Celkově během bojů o Leningrad zemřelo více lidí než ztratily dohromady Anglie a USA za celou válku. (Aelita)

Reklama

Reklama