Reklama

Reklama

Leningrad

  • Rusko Leningrad (více)

Píše se rok 1941 a 2. světová válka stále zuří. Nacistům se podařilo ovládnout přes polovinu Evropy a část Ruska. Postupovali rychlo, dokud se ovšem nedostali k Leningradu. Hitler v roce 1941 nedokázal Leningrad obsadit ani po tříměsíční ofenzívě, a pochopil, že město nemůže dobýt silou. Rozhodl se tedy město obklíčit a nechat tři miliony lidí k smrti vyhladovět. Uprostřed tohoto strašlivého obležení se ocitá i mladá anglická novinářka Kate Davisová, která se ve zbídačelém a hladovějícím městě snaží přežít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tak veľkú udalosť, tak tragickú, kde zomreli vlastne až milióny ľudí a dodnes je tam jeden obrovský cintorín, sfilmovať takto, tak to je priam až na zákaz filmovania. Hekticky rýchlo prestrihaný film, ktorý si nezobral ako film Pianista osud obyčajného človeka, ale rovno zahraničnej reportérky a opisuje diania veľmi zvoľna. V tej dobe tam ľudia páchali kanibalizmus, často na vlastných deťoch a tento film je podľa mňa veľmi vlažný, veľmi slabo zachycuje správanie velenia, udalosti v meste, boje, skrátka je to akoby poloromantický žvást. S úctou k mŕtvym a so zachovaním reality a histórie sa to obchádza a preto tento akoby televízny triviálny film nehodnotím dobre. Film veľmi naivný a najmä nedobre zvládnutý po realistickej stránke, či už nálety alebo iné veci, ale naozaj aspoň už viem približne, čo je 300 gramov chleba. Film nehodný tých udalostí. Nebudem rád, ak na toto natočia film Američania, skôr by sa k tomu mali postaviť čelom domáci, aspoň tí v emigrácii alebo dobre informovaní nezávislí ľudia, lebo toto bol trapas. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Problém Leningradu je v celkovej stratégii obliehania tohto mesta. Postupné vyhladovanie pár miliónov Rusov... Je pochopiteľné, že samotní Rusi nebudú točiť film o tom, ako v uliciach rozkvital kanibalizmus či vraždy. Napriek šialenosti celého vojenského plánu a neľudskosti podmienok v meste, nemá film dostatočný dramatický oblúk. Osudy postáv sú uveriteľné, ale nič divácky zaujímavé tam vlastne nie je. Bondarčukov STALINGRAD mal ako bonus famóznu akciu, tu ostalo „len“ smutné vojnové posolstvo... ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Fiktivní, ale věrohodný, byť velmi nepravděpodobný příběh z obléhání druhého největšího ruského města přibližuje řadou věcně věrných dokumentárních detailů z utrpení leningradského-petrohradského-petěrburgského obyvatelstva v letech 1941-1944. Více než o postavu ruskoanglické novinářky se tu jedná o postižení nacistickoněmeckých přístupů, sovětských chyb ve správě města pod Ždanovovým vedením, ale také podivných aktivit NKVD (násilné smrti ruského žurnalisty, který bezděčně nahlédl až příliš do karet této děsuplné bezpečnostní policie). Tento významný přínos dp značné míry vyvažuje relativní chudokrevnost uměleckého zpracování. ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Leningrad nesmie padnúť za žiadnu cenu... Tak to nariadil Stalin, ale súdruh Stalin sa asi moc nepresvedčil ako pomôže tým čo ho bránia. Zo začiatku filmu som mal pocit, že ide o ďalší vojnový film, ktorých bolo o tomto meste vytvorených niekoľko. Avšak po čase sa z vojnového a zákopového prostredia ocitáme medzi obyvateľmi (civilmi) Leningradu. Máme tu rôzne typy osobností. Hlavnú hereckú hviezdu miestneho divadla, divadeľných pracovníkov, deti a aj novinárov. Medzi nich patrí aj Kate a práve ona je nosnou konštrukciou tohto príbehu. Príbehu o odvahe ľudí, ktorí sa proste rozhodli prežiť a neodovzdať sa do rúk osudu. Koniec mi prišiel Hollywoodsky veľmi sladký (aspoň tak to vypadá, Byrne príde čakať svoju drahú, tá ho zbadá v dave, oči sa im stretnú a podobné USA sračky), ale naštastie to tak nie je. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Přestože některé scény se mi nezdály dost věrohodné a jiné bych ve filmu klidně mohla postrádat, film splnil moje očekávání, řekl, co říci chtěl a měl, a tak s trochu přimhouřeným okem mu dávám 4 *. K té čtvrté mu mírně dopomohla i skutečnost, že se dnes o těchto kapitolách historie málo mluví a mladá generace o nich neví vůbec nic. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (5)

  • Většina německých obrněných vozidel jsou upravené sovětské stroje. V záběrech přepadení autobusu se však objeví i skutečný historický Pz.Kpfw.38(t) československé výroby, které Wehrmacht na východní frontě používal. (p3tris)
  • Během blokády zemřelo dle různých zdrojů od 300 tisíc do 1,5 milionu lidí. Například v Norimberském procesu se uváděl počet mrtvých 632 tisíc lidí. Pouze 3 % z nich zemřelo na následky bombardování a dělostřelecké střelby, ostatních 97 % zemřelo hlady. Reálný počet obětí přibližuje fakt, že ze všech městských hřbitovů jen na Piskarevkém bylo během blokády pohřbeno na 657 tisíc lidí. Celkově během bojů o Leningrad zemřelo více lidí než ztratily dohromady Anglie a USA za celou válku. (Aelita)
  • Blokáda Leningradu trvala od 8. září 1941 do 27. ledna 1944. Během ní ve městě zemřelo hlady přes milion obyvatel. (Petulka88)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno