Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama HBO vypráví o pozoruhodné ženě, u níž byl v dětství diagnostikován autismus. Temple Grandinová však dokázala překonat osudové překážky a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání autistů. V hlavní roli Claire Danes.  „Nejsem jako jiní lidé. Já myslím v obrazech.“ To jsou slova Temple Grandinové, jejímuž osudu je věnováno biografické drama z produkce HBO, které režíroval Mick Jackson. Tato pozoruhodná žena, u níž byl v dětství diagnostikován autismus, dokázala s pomocí své matky, tety a učitele překonat všechny osudové překážky a proměnit svůj zvláštní dar v jedinečnou dráhu vědkyně, spisovatelky, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání lidí, kteří též trpí autismem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (165)

Marze 

všechny recenze uživatele

Film se jednoduse pta , jak se divame na lidi s autismem a funguje to. Je to sladky film o zivote Grandin a smrti krav, vyborne zahrany. Claire Danes tehdy bylo 30 let a mela karieru pred sebou. Je to vyborna pripominka lidi s poruchou autistickeho spektra. Co je na filmu napadne je absence sentimentality a sirupove hudby se sacharidovou atmosferou. Je zde jen pohled do vzacne mysli. Film je pozitivni bez nasili a sexu. ()

piranha 

všechny recenze uživatele

"Dobytek chováme, protože ho jíme, jinak bysme ho nechovali v takovém množství. Dává nám maso, a tak bysme se k němu měli chovat s úctou." Ano ano ano! Chtěla bych víc takových myšlenek ve filmech, na internetu, ve veřejném prostoru, v životě, všude. Třeba si z toho aspoň někdo něco vezme. Ve filmu bylo hezky vidět, jak některé tehdejší názory na autismus jsou dnes už překonané. A taky že i když děláte s dobytkem celý život, stejně můžete o dobytku vědět velký kulový, když jste totální zabedněnec se spoustou předsudků. ()

Reklama

zahadum 

všechny recenze uživatele

Autistka ktorá svoj život zasvätila chovu a humanizácii podmienok chovu hovädzieho dobytka..v stručnosti takto som si pozrel info o filme ktorým som si chcel pozrieť v sobotný podvečer....nič nevýrazné a zívajúc som zapol domáce kino....prvá facka bola v úvodnom logu...spoločnosť HBO má na svojom konte vždy len zaručenú kvalitu...spozornel som....a....už to šlo....nedá sa to čo veľmi povedať...námet filmu znie ináč ako je krásne natočená forma !!! môžete mi veriť...ak by som to mal opísať jednoducho tak poviem ,že je to taký mix Rain mana a svojím spôsobom aj Forresta Gumpa....ten Forrest Gump je v tom možno viacej cítiť ako Rain Man...film má prirýchly scenár a dosť skáče v obrazoch ale výsledok je famózny....jej videnie sveta v obrazoch je geniálnou formou ako ukázať jednotlivé aspekty scény ktorá by ináč vyznela trápne...nie však v podaní predstáv Temple.....neviem čím to je ale film túto tému ktorá si priam pýta lacné klišé a nátlak na city obchádza neuveriteľne obratne..ani raz som nemal pocit,že je to umelé alebo účelové....všetko to nejak tak samo prirodzene ubieha..Temple si ide svojou cestou ktorá je na prvý pohľad zložitá a nevšedná lenže dopredu ju ženie chuť objavovať nové dvere....a to nie je metafora....tie dvere sú v podstate alfa a omega tejto perly ktorá ma v túto sobotu donútila poriadne sa zamyslieť....ústami Temples ...príroda je krutá ale my nemusíme... a Claire Danes už nie je len tá ..čo hrala Júliu......je to pani herečka ktorá bravúrne stvárnila krásnu rolu v krásnom a inšpiratívnom filme aký tu od čias minimálne Forresta Gumpa nebol !!! moje súkromne prekvapenie roka ! ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Film, nad kterým je o čem přemýšlet. Poutavý příběh neobyčejné ženy, která navzdory svému tolik svazujícímu a omezujícímu handicapu úspěšně vybojovala boj se všemi překážkami, stojícími jí v cestě k úspěchu a ke spokojenému životu. Dokázala toho mnohem více, než většina těch "normálních", které na své cestě potkávala, a kteří jí její úděl ještě ztěžovali výsměchem a nepochopením. V jejím životě hrála velkou roli zvířata, do nich se totiž uměla vcítit lépe a porozumět jejich potřebám více než ostatní lidé. Proto se hodně zabývala otázkou etiky zacházení s chovnými zvířaty na farmách a to je další téma k úvahám, které tato biografie nabízí. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Hnula mnou! Temple, myslím. Mluvila o dveřích. Že jsou to vchody do jiných světů. "... a kam odcházejí?" Do nebe. Nezvykle pojatý film o ženě, která viděla svět v osách, procentech a pravítkách. Líbilo se mi to načasování, drajf, úcta a pocit, že jsem jen já a Temple. Temple a já. Krom Danesové, která předvedla neskutečný výkon plný bolesti, mě zaujal mentor (D. Strathairn), který dovedl Temple k uvažování, navedl ji na cestu a ponechal osudu. Samotnou. A její řeč pronášená při závěrečném sprintu mezi obdivem a lítostí, mě zanechala v mlčení, s mrazením v zádech. A tak si to taky chci uchovat v paměti. Ohromná věc! ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • V době natáčení bylo Claire Danes 30 až 31 let. Hrála postavu Temple Grandin od 15 let (v roce 1962) do 34 let (v roce 1981). (Nathaniell)
  • Temple Grandin si původně myslela, že ji bude hrát Sigourney Weaver; což není překvapivé vzhledem k tomu, že ve Snow Cake (2006) hrála Weaver autistku a je spíše brunetkou jako Grandin než blonďatá Claire Danes. Je také podobné výšky jako Temple. (Nathaniell)
  • Scény, ve kterých se zdá, že se krávy topí nebo jsou jinak v nebezpečí, nebyly natočeny se živým dobytkem, ale místo toho s podrobnými modelovými kravami zvanými „stuffies“ nebo animatronickou krávou. (Nathaniell)

Reklama

Reklama