Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama HBO vypráví o pozoruhodné ženě, u níž byl v dětství diagnostikován autismus. Temple Grandinová však dokázala překonat osudové překážky a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání autistů. V hlavní roli Claire Danes.  „Nejsem jako jiní lidé. Já myslím v obrazech.“ To jsou slova Temple Grandinové, jejímuž osudu je věnováno biografické drama z produkce HBO, které režíroval Mick Jackson. Tato pozoruhodná žena, u níž byl v dětství diagnostikován autismus, dokázala s pomocí své matky, tety a učitele překonat všechny osudové překážky a proměnit svůj zvláštní dar v jedinečnou dráhu vědkyně, spisovatelky, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání lidí, kteří též trpí autismem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (165)

Woody77 

všechny recenze uživatele

Bomba,Bomba,Bomba úžasný koncert Claire Danes , úžasný príbeh Temple Grandin o cieľavedomosti ísť za snom. Veľmi som rád ,že do rúk mi vbehol tento film pretože som nič také nečakal.Doteraz som občas zachytil toto meno ktoré mi signalizovalo ,že niečo s dobytkom ale čo? Presne som nevedel.Tento film to celé vysvetlil ,ale nielen to. Krásne rozpovedal príbeh o autistke ktorá sa pasovala s celým svetom len aby tu ničo za sebou nechala pretože razila pravdu ,že dobytok nie je iba maso ,ale aj živy tvor ktorý ma právo na dostojný odchod .Odporúčam všetkym pozrieť tento film aby sme videly svet aj inými ocami. Skvele 5 hviezd bez váhania Super!!! ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Temple Grandin, to je autobiografický snímek o (silné) osobě stejného jména, autistce (a jentak mimochodem uznávané amer. vědkyni, spisovatelce...), která otevírala spoustu dveří a život si (po)skládala z jednotlivých obrazů a já si opět po čase dokázal (potvrdil), že předsudky jsou jednou z nejhorších možných věcí na světě. Tento snímek, to je celkem jednoduchá rovnice. Temple Grandin = Claire Danes resp. Claire Danes = Temple Grandin. Tato herečka si mě svou bezbřehou bezprostředností (resp. přirozeností) získala od samého počátku a já postupně „rezignoval a roztával“ až si Temple (a celý tento snímek) otevřel dveře (i) k mému srdci. Kritik by měl vždy (za každých okolností) zůstat nestranný a (u)držet si zdravý odstup. Já jsem však obyčejný (filmový) divák a tak si můžu dovolit (dopřát) malý luxus v podobě absence nestrannosti a můžu směle prohlásit následující: tyto „obrázky“ nemohly být poskládány již o moc lépe. Tento snímek (alespoň v mých očích) bezezbytku na(s)plňuje přízvisko „malý velký snímek“. A o čem, že (v prvé řadě) je? Třeba o (lidských) předsudcích, malosti, omezenosti a jedné silné osobnosti, která i přes svůj handicap dokázala v životě víc, než drtivá většina „nás zdravých“. P.s. i přes mnohými (včetně mě) zde vychválenou C. Danes musím dodat, že více než zdatně ji zde sekundují (resp. přihrávají) J. Ormond (jako její matka Eustacia) a D. Strathairn (coby její středoškolský profesor Dr. Carlock). Co říci závěrem? Temple Grandin patří mezi ty snímky, které (troufám si jednoznačně tvrdit) nikdy rekordy ve výdělečnosti zcela jistě lámat nebudou, to ale nic nemění na faktu, že svou (naši) pozornost si (po právu) zaslouží. S (osob.) dovětkem na závěr: ano, jsem cynik (víc než by bylo občas zdrávo), ale jak jsem právě zjistil, stále mě dokáže něco (někdo) dojmout. Tak snad mám ještě šanci...... :-) 90% ()

Reklama

zahadum 

všechny recenze uživatele

Autistka ktorá svoj život zasvätila chovu a humanizácii podmienok chovu hovädzieho dobytka..v stručnosti takto som si pozrel info o filme ktorým som si chcel pozrieť v sobotný podvečer....nič nevýrazné a zívajúc som zapol domáce kino....prvá facka bola v úvodnom logu...spoločnosť HBO má na svojom konte vždy len zaručenú kvalitu...spozornel som....a....už to šlo....nedá sa to čo veľmi povedať...námet filmu znie ináč ako je krásne natočená forma !!! môžete mi veriť...ak by som to mal opísať jednoducho tak poviem ,že je to taký mix Rain mana a svojím spôsobom aj Forresta Gumpa....ten Forrest Gump je v tom možno viacej cítiť ako Rain Man...film má prirýchly scenár a dosť skáče v obrazoch ale výsledok je famózny....jej videnie sveta v obrazoch je geniálnou formou ako ukázať jednotlivé aspekty scény ktorá by ináč vyznela trápne...nie však v podaní predstáv Temple.....neviem čím to je ale film túto tému ktorá si priam pýta lacné klišé a nátlak na city obchádza neuveriteľne obratne..ani raz som nemal pocit,že je to umelé alebo účelové....všetko to nejak tak samo prirodzene ubieha..Temple si ide svojou cestou ktorá je na prvý pohľad zložitá a nevšedná lenže dopredu ju ženie chuť objavovať nové dvere....a to nie je metafora....tie dvere sú v podstate alfa a omega tejto perly ktorá ma v túto sobotu donútila poriadne sa zamyslieť....ústami Temples ...príroda je krutá ale my nemusíme... a Claire Danes už nie je len tá ..čo hrala Júliu......je to pani herečka ktorá bravúrne stvárnila krásnu rolu v krásnom a inšpiratívnom filme aký tu od čias minimálne Forresta Gumpa nebol !!! moje súkromne prekvapenie roka ! ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Z počátku mě to rozčilovalo, jelikož se jaksi necítím dobře když vidím autisty i když chápu, že to pro ně musí být těžké.. Dala jsem si za cíl podívat se na film až do konce a pak mi všechno najednou dávalo smysl. Většinou mají životopisné filmy něco do sebe, protože jsou to jako otevřené dveře do hloubi něčí duše, které čekají na to až je někdo otevře. Obdivuji matku Temple, která i přes všechny problémy dokázala vychovat autistku k tomu aby svůj "handicap" brala jako něco co je součástí jí samé - naučila ji mluvit, přihlásila ji na školu, podporovala ji, přivedla ji k lásce ke zvířatům... Pomocí žvířat, kterým rozumněla, protože nejsou tak matoucí jako lidi a jejich pohyby naznačují mnohé se snažila rozumnět i lidem. Mockrát byla odmítnuta a ponížena, ale vytrvala. Všechny své problémy brala jako výzvy a chtěla něčeho dosáhnout. Odnesla jsem si z tohoto filmu perfektní větu - "Příroda je krutá, ale my lidé být krutí nemusíme!". Části filmu kde bylo ukázáno jak Temple myslí byla perfektní, líbilo se mi to zobrazení, které člověka přinutí se do příběhu více ponořit..A musím říct, že Claire Danes je perfektní herečka. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Vážně povedené. Temple je sympatická, ale až moc svá. Ostatně jako každý jiný autista. Nicméně se mi líbí, jak jí hrozně baví věda a to její vstupování do dveří. Tak jednoduché a přece účinné. Jediné, co mi vadí je "humánní" zabíjení krav, ale co už, hodí se to tam a celé prostředí farem a jatek se k její osobnosti více než hodí. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • Scény, ve kterých se zdá, že se krávy topí nebo jsou jinak v nebezpečí, nebyly natočeny se živým dobytkem, ale místo toho s podrobnými modelovými kravami zvanými „stuffies“ nebo animatronickou krávou. (Nathaniell)
  • Věta Temple (Claire Danes) o tom, že chce, aby její život měl smysl a nechce, aby její myšlenky zemřely s ní, je přesně to, co řekla neurologovi Oliveru Sacksovi, který o ní v The New Yorker napsal článek nazvaný „Antropolog na Marsu“. (Nathaniell)
  • Ve skutečném životě Temple (Claire Danes) při promoci odkazovala na „Nikdy nepůjdeš sám“, ale ona slova spíše vyslovovala, než aby je zpívala. (Nathaniell)

Reklama

Reklama