Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama HBO vypráví o pozoruhodné ženě, u níž byl v dětství diagnostikován autismus. Temple Grandinová však dokázala překonat osudové překážky a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání autistů. V hlavní roli Claire Danes.  „Nejsem jako jiní lidé. Já myslím v obrazech.“ To jsou slova Temple Grandinové, jejímuž osudu je věnováno biografické drama z produkce HBO, které režíroval Mick Jackson. Tato pozoruhodná žena, u níž byl v dětství diagnostikován autismus, dokázala s pomocí své matky, tety a učitele překonat všechny osudové překážky a proměnit svůj zvláštní dar v jedinečnou dráhu vědkyně, spisovatelky, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání lidí, kteří též trpí autismem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (165)

Figu 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu jsem tak unešen, že nemůžu volit jinak, než plný počet hvězd! To, jaký výkon předvedla Claire Danes, to se jen tak nevidí, opravdu skvostná podívaná. Tento snímek mají mít povinný na každém prvním stupni základní školy, protože je to úžasná předloha a ukázka toho, jak se dokáže autista (v podstatě bezmocný v dnešním světě) vypořádat s životem, postavit se mu čelem a ještě dokázat něco tak (pro nás obyčejné smrtelníky) neuvěřitelně složitého, užitečného a vlastně i tak překrásného! Životopisný snímek zabalený do stočtyř minut, tak to je extra luxusní balíček a stojí to za to, ho rozbalit! 90% ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Úplnou náhodou jsem se dostal k tomuto filmu (nebo on ke mně?) a nic velkého jsem si od něj nesliboval; o to víc jsem byl nakonec příjemně překvapen. Claire Danes ty všemožně psychicky narušené ženy opravdu jdou, tady navíc výborně fungoval i scénář, a tak na mě celý film zapůsobil krajně příznivě. Bonusem, za který uděluji snímku zcela bezvýznamné plus (pro mě ale význam má), bylo zjištění, že titulní postava nebojovala za vyhubení nás masožravců, ale prosazovala myšlenku, s níž se dokážu plně ztotožnit. 4*+ ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Fenomenálne stvárnenie jednej úžasnej ženy, ktorá aj napriek tomu, že jej štart do života bol sťažený mnohými prekážkami súvisiacimi s jej autizmom, všetkých predbehla a strčila do vrecka. Neobyčajne pútavo vyrozprávaný životopisný príbeh, navyše ktorý je aj napriek smutnejšej téme okorenený príjemným humorom, hlavne čo sa týka svojrázneho, no za to o to viac brilantne jednoduchého spôsobu riešenia problémov tejto milej osôbky. Formálne, obsahovo aj herecky najlepšie zvládnutá tematika autizmu na filmovom plátne! ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Vidět Claire Danes ve Shopgirl, posléze v Hvězdném prachu a s malým odstupem juknout na tento film tak nebudete věřit, že to je stále jedna a ta samá osoba (snad jen podle nosu... :-) ...). A o tom to je. Tenhle film stojí a padá s Claire, což mně připomíná, abych přehodnotil svůj žebříček oblíbených hereček.... ()

LuciusWlk 

všechny recenze uživatele

Nádherný snímek, ve kterém je třeba myslím v první řadě vyzdvihnout výkon Claire Danes!!! Autismus je zajímavé téma samo o sobě. Na jedné straně lidská porucha, která se ale mnohdy kompenzuje genialitou. Autisti mají svůj svět, který my nechápeme a označujeme je poruchou, oni zase nechápou svět náš, ale nezřídka mají, podle studie jedné americké univerzity, zabývající se autismem, až o 25% "výkonnější" mozkovou činnost než vysoce inteligentní lidé. A v tomto snímku je krásně zachycena jak genialita, tak útrapy, které autistům chystá sám život. Záleží jak se kdo dokáže vcítit do postavy Temple. A je zde samozřejmě i spouta myšlenek, se kterými si můžete po shlédnutí filmu pohrávat. Co když jsou prostě autisti o stupínek výš, ve schopnostech myšlení, představivosti, vjemů a inteligence, kterou "průměrný obyvatel planety" nechápe, a tak raději nalepí štítek porucha? Vždyť, nebývají geniální myslitelé většinou tak trochu blázni? :) A autistům pracuje mozek ještě o několik procent víc jak těmto lidem. O čem to vlastně celé je? ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • Video z iluze místnosti, které sledují na internátní škole, bylo stejné, jaké Temple (Claire Danes) viděla v reálném životě. (Nathaniell)
  • V době natáčení bylo Claire Danes 30 až 31 let. Hrála postavu Temple Grandin od 15 let (v roce 1962) do 34 let (v roce 1981). (Nathaniell)
  • HBO koupilo stádo krav pro scény s dobytkem v tomto filmu. (Nathaniell)

Reklama

Reklama