Reklama

Reklama

Karate Kid

  • USA The Karate Kid (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Malý Dre Parker musí kvůli práci své matky opustit Detroit, ale také všechny své kamarády a místa, která znal. Po příjezdu do Číny se snaží zapadnout mezi své vrstevníky. Přestože se mu v novém prostředí nelíbí, zakrátko se zamiluje do své spolužačky Mei Ying, která sice jeho city sdílí, ale kulturní rozdíly jim příliš nepřejí. Navíc se do toho všeho ještě zapojí žárlivý Cheng, který je dvakrát vetší než Dre a ovládá kung-fu. O údržbu domu, ve kterém Dre bydlí, se stará pan Han, kterého postihla velká tragédie. Ten o sobě tají, že je mistrem kung-fu. Aby se mohl Dre Čchengovi postavit, Han ho začne =trénovat a přihlásí ho na nadcházející turnaj kung-fu. Zatímco mu vysvětluje, že kung fu nestojí na úderech a chvatech, ale na rozvážnosti a klidu, zjišťuje Dre, že postavit se soupeři bude nejtěžší úkol v jeho dosavadním životě. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (734)

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Nebudeme si nic nalhávat, původní Karate Kid je přinejlepším průměrným dílem, spoustu dětí ale ve své době dokázal zaujmout a stal se pro jednu generaci kultovní záležitostí. Přiznávám se, že i já jsem v dětství starého Karate Kida bezmezně zbožňoval a spolu s kamarády vytrvale nacvičoval „čapí kopanec“, přiznávám tedy, že dnes má pro mě tento film nepopiratelnou nostalgickou hodnotu. Pat Merita jakožto starý učitel karate a milovník bonsají Myiagi, netradiční tréninkové techniky, dětská láska a příběh jednoho otloukánka, co kope v ringu jak o život, přičemž první cenou zde je získání (sebe)úcty a přiškrcení ega jednoho namyšleného parchanta – prostě ukázkový popcorn pro celou rodinu. Remake z roku 2010 svůj předobraz důkladně kopíruje a vyjma modernizace některých prvků a „hvězdnějšího“ obsazení, prakticky nenabízí nic nového. Stále se jedná o tu samou pohádku o vítězství vytrvalého jedince nad pokryteckými zloduchy a ctění těch správných ideálů, což upřímně v dnešní době nemůže samo o sobě už tak dobře fungovat. V tomto případě je nutno silně spoléhat na efekt nostalgie, který však paradoxně nemůžeme očekávat od dnešní generace dětí neznalé originálu, přičemž na tuto specifickou část publika směřuje nový Karate Kid především. Zeptejte se sami sebe, jak by zabodovalo třeba takové Komando(další klasika z 80. let), kdyby vzniklo v dnešní době? Akce by zajisté byla efektnější, střih dravější, soundtrack říznější, příběh stejně hloupý, ale co ta příjemná naivita toliko specifická pro dané vzpomínané období? Ta je neopakovatelná a právě díky tomu není nový Karate Kid mile naivní/tupou podívanou, která měla v západní produkci 80. let své pevné místo, nýbrž jen tupou, která v dnešní době nemá moc co nabídnou. Jen ty souboje jsou efektnější, Jackie Chan je po dlouhé době opět cool a Jaden Smith rozhodně nezapře svého otce – jen ty trademarkové „badass“ výrazy okoukané od taťky Willa působí v Jadenově podání celkem směšně. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Urcite mnohi z vas tomuto projektu neverili, tak ako aj ja a mozno ste boli aj mierne prekvapeni alebo aj sklamani, ale mne sa to celkom pacilo. Originalnu verziu KARATE KID (1984) som uz sice dlho nevidel, ale myslim si, ze sa jej tato nova verzia prinajmensom vyrovna. Aj vdaka dedicnemu-hereckemu talentu Jadena Smitha po rodicoch mal film par humornych, ale aj dramatickych situacii, ktore mladsie publikum moze zase nudit - (hlavne dialogove sceny), pretoze sa tesi iba na suboje kung-fu, ale naopak dospelak sa zase nemusi citit ako pri cisto detskom filme, pretoze Ralph Macchio z originalnej verzie bol vtedy o 10 rokov starsi, ako dnesny hrdina Dre Parker. Takze je to celkom mila oddychovka, len netreba od toho vela ocakavat. Prekvapenim pre mna bol neznamy reziser Harald Zwart, ktory natocil komediu RUZOVY PANTER 2 (2009) a preto som mal pochybnosti o jeho rezii... 27.07.2010 ______ Jaden Smith - (Dre Parker) +++ Jackie Chan - (Pan Han) +++ Taraji P. Henson - (Sherry Parker) +++ Wenwen Han - (Meiying) +++ Zhensu Wu - (Meiyingin otec) +++ Rongguang Yu - (Master Li) +++ Michelle Yeoh - (Trénerka Cobry) +++ Produkcia: Will Smith, Jada Pinkett Smith +++ Hudba: James Horner +++ (Videl v kine 27.07.2010) +++ ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

I když je to možná zarážející, originál jsem nikdy neviděl, takže to nemůžu srovnávat, ale vcelku se mi to líbilo. Po hodně dlouhé době jsem viděl Jackieho Chana, jak nehraje troubu a v tomhle typu rolí (mistři, učitelé) by měl pokračovat. Jaden Smith byl vcelku fajn, uvidíme, jestli nezapadne. Věřím, že po skončení filmu nejedno dítě naběhne do posilovny učit se kung-fu. Zkrátit trochu stopáž a přidat více bojových scén a mohlo by to být mnohem lepší hodnocení (alespoň z mé strany). 60 %. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem Karate Kida neviděl, myslím tím tu sérii z 80. let. Takže k tomu nemám žádný vztah. Na tento nový film jsem se podíval hlavně proto, že tam hraje Jacky Chan, jinak bych se tomu asi také vyhnul. Ale nutno říct, že mě to nijak výrazně neoslovilo. Problém bude v tom, že hrdinovi je 12 let a příběh je "nastaven" pro diváky jeho věku. Jde vlastně o klasicky vystavěný příběh šikany. Ve smyslu klasicky hollywoodsky. Tedy hlavní mužský hrdina musí 1) překonat překážky (porazit spolužáky), 2) získat ženu svého srdce (tedy spolužačku). Mladý Dre (Jaden Smith) totiž dostává v Pekingu nakládačku od svých nových zlých spolužáků, kteří trénují kung-fu u zákeřných a nelítostných učitelů. Dre začne trénovat u Jackieho Chana. Tečka. ____ Mně vůbec nevadí to, že se Dre naučí kung-fu díky opakovanému oblékání bundy, na takové postupy jsem v žánrově podobných filmech zvyklý. (A je mi jedno, že se film jmenuje Karate Kid, Jacky Chan ho učí kung-fu, ale on pak předvádí wrestlingové chvaty). Ani mi zas tak nevadí, že je Jadenova postava tak otravná - on je v podstatě celý film hrozný spratek, ale to prostě musí, aby se měl z čeho poučit:) Jde spíš o implicitní a symptomatické významy. Jde o morální stránku filmu. Jde o zobrazení Číny. Černoška-vdova a její syn se přestěhují z USA do Číny (!), protože přišli o práci v Detroitu, městě postiženém krizí. Je to americký film natáčený přímo v Pekingu, přičemž Čína je tu zobrazena jako naprosto bezproblémové místo - v podstatě by se mohlo jednat o jakoukoliv americkou čínskou čtvrť, děti si tam pouští v televizi SpongeBoba a poslouchají Lady Gaga a vůbec nikdo nemá problém. Zároveň je to ale místo, kde je největší důraz kladen na úspěch (houslová zkouška, dětský turnaj na konci připomíná kohoutí zápasy) a krása spočívá v mase (stovky cvičenců kung-fu provádějících tytéž pohyby). Dre si mimochodem při návštěvě nějakého starobylého chrámu (!) oblékne tričko s rudou hvězdou (vždyť je to stejné, jako bezmyšlenkovité nošení trička s Che Guevarou!!). A naprosto nepochopitelně je do filmu vložena zbytečná scéna z návštěvy Zakázaného města (a tedy i náměstí Tiananmen), na jehož zdech nechybí plakáty s Mao Ce-tungem. To jsem jediný, komu to vadilo? Jinak co se týče kinematografických kvalit, tak žádný velký problém, ale stejně neexistuje důvod, proč bych se k tomuto snímku měl někdy vrátit. (Kingdom) ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Celkem příjemné překvapení. Od Zwarta jsem toho moc nečekal, takže jsem od remaku této video klasiky očekával jen to nejhorší. Zwart ale nakonec překvapil dobrou atmosférou, kamerou a vlastně i solidní režií, která udržuje ve filmu všechny propriety správného rodinného filmu. Příběh je jednoduchý, což je v tomto případě plus, tempo je slušný a závěrečný turnaj nemá chybu. Jaden Smith ušel a Jackie Chan je ten správnej mentor, který navíc mlátí děti a má auto zaparkované v obýváku. Myslím, že podobnými rolemi by se mohl v Americe v budoucnu uživit. Jenom je to až moc dlouhý a i přes slušné tempo to časem přece jenom začne nudit. Některé scény, hlavně s Jadenem a čínskou holkou, by se klidně daly vystřihnout, protože stejně moc nefungovaly. Jinak ale celkem spokojenost na film, který se jmenuje Karate kid i když tam není karate.70% ()

Galerie (81)

Zajímavosti (22)

  • Tvůrci měli unikátní možnost natáčet na Velké čínské zdi. Na tuto památku ale nemají přístup dopravní prostředky, a tak byl štáb nucen přepravovat těžké vybavení ručně. (darek kartac)
  • Rozhodnutí přesunout celé natáčení do Číny nebylo snadné. Protože byla celá řada z požadovaných lokací nepřístupná nebo problematicky dostupná, obrátili se producenti s žádostí o pomoc se zajišťováním natáčecích lokací na společnost China Film Group, nejstarší a nejvlivnější státní firmu v Číně, která se natáčením filmů zabývá. „Jeden záběr nás stál měsíce plánování,“ objasnil režisér Zwart. „Například jsme byli prvním filmem, kterému se podařilo získat svolení k natáčení za bránou Tiananmen a v Zakázaném městě od chvíle, kdy tu před více než dvaceti lety natáčel Bertolucci snímek Poslední císař (1987).“ (darek kartac)
  • Justin Bieber nahral k filmu pieseň "Never Say Never". (ČSFD)

Související novinky

Nový Karate Kid přivítá staré známé

Nový Karate Kid přivítá staré známé

25.11.2023

Legendy z plátna jen tak nemizí, zvlášť když je nostalgie v kurzu. Přibližně za rok a pár dnů, tedy 13. prosince 2024, by měla do kin dorazit nová reimaginace klasiky Karate Kid od studia Sony… (více)

Od karate děcka k nejpopulárnější hračce

Od karate děcka k nejpopulárnější hračce

25.12.2010

Karate Kid byl příjemným překvapením letošního léta (a stal se vůbec nejúspěšnějším filmem Jackieho Chana), takže jeho režisér Harald Zwart dostane další velkou příležitost. Jisté pochybnosti tu ale… (více)

Reklama

Reklama