Reklama

Reklama

Na křídlech slávy

  • Československo Křídla slávy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Světská sláva polní tráva… O pomíjivosti popularity hovoří příběh spisovatele (Colin Firth), který píše knihu o herecké hvězdě – arogantním a samolibém Cesaru Valentinovi (Peter O'Toole). Když se autor marně snaží Valentina kontaktovat, nakonec ho v afektu zabije. Sám přitom umírá a oba se společně odeberou na „onen svět“, který má podobu luxusního hotelu obývaného někdejšími celebritami. Umělci, politici, vědci, ti všichni se tu potkávají a stěhují se z patra do patra podle míry své momentální pozemské popularity. (North Video)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Důvodem, proč není český exulant Otakar Votoček všeobecně známý režisér, je pravděpodobně už to, že se za režiséra nepovažuje. Léta byl nukleárním chemikem a prohlašoval, že jeho ambicí je stát se spisovatelem. Je dobré to vědět, než začnete sledovat tento (znamenitě napsaný a možná trochu chladně zrežírovaný) film o spisovateli, který zavraždí pohrdavou filmovou hvězdu. Filmu něco chybí k tomu, aby byl strhující; aby kromě vynikajících nápadů a vypravěčské jistoty taky vyvolal nějakou silnější emoci. Pokud ale tentýž příběh existuje i v literární podobě, nesmírně rád bych si ho přečetl. Idea onoho světa jako luxusního hotelu pro privilegované, kteří jsou stěhováni z patra do patra podle míry jejich momentální pozemské obliby, je rozkošná a film je nabitý letmo troušenými vtipnými nápady o zdejším životě různých celebrit od Einsteina po Hemingwaye, které nikdy nejsou rozvedeny do nějaké doslovné konspirační teorie, ale právě tím dávají možnost si leccos domýšlet. To, že celou dobu vlastně nevíme jistě, zda brát tento svět jako "druhý břeh", sen některé z postav nebo snad dokonce sanatorium, vybízí k zapojení vlastní fantazie a to je v tak polopatickém médiu, jako je film, velmi vzácné a sympatické. 80% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Křídla slávy jsou natočené v době, kdy Polygram zahájil expanzi do oblasti tvorby hraného filmu a měl ambice stát se protiváhou amerických Majors a být největší evropskou producentskou firmou, která je schopná pravidelně produkovat komerční hity a festivalové trumfy. Jedním z nich měly být právě Křídla slávy, intelektuální hříčka o pomíjivé popularitě a lidské ješitnosti. Tomu odpovídalo i hvězdné obsazení - Colin Firth měl sice své největší hity ještě před sebou, ale Peter O'Toole byl tehdy na vrcholu a jeho kolegům se vesměs prorokovala velmi slušná budoucnost. Zápletka líčí novináře a spisovatele v podání Colina Firtha, který napíše knihu o herecké hvězdě první velikosti Peteru O'Toolovi a poté, co se jej snaží zoufale kontaktovat, v afektu jej zabije. Sám přitom ztratí život a oba dva se odeberou tam, kam je živým vstup zakázán. Jenže onen svět má daleko k obrázkům vymalovaným předními náboženstvími a postavení zesnulých se řídí jejich světskou slávou. Ta zápletka je opravdu zajímavá, ale z celého zpracování cítím ony festivalové ambice a přijde mi to tak nějak studené. Celkový dojem: 65%. ()

Reklama

blackJag 

všechny recenze uživatele

Nizozemský film, českého režiséra, v hlavní roli s Peterem O´Toolem a Colinem Firthem. No není tato věta sama o sobě dostatečně vábivá pro každého filmově zapáleného patriota? Pro mne byla :-) Má ale snímek opravdu co nabídnout? Mě se zdál minimálně zajímavý, přišel s další podobou nebe (nebo pekla), která jest založena na takříkajíc bulvárním významu, a tuto podobu zkoumá do absurdních detailů (což je komické i mrazivé). Navíc výbornému O´Toolovi a odhodlanému Firthovi půvabně přizvukuje francouzská herečka Marie Trintignantová. 70% ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* Tenhle film nepatří mezi významné snímky, i když by pro české diváky měl, zejména kvůli režisérově národnosti. Navíc co se týče námětu, tak jde o originální počin. A není divu, že měl velké ambice - jak po herecké stránce, ale i výpravě, kvůli ní patřil svého času mezi nizozemské nejdražší filmy. Nejspíš na festivalech sklízel ovace kritiků, ale pro běžné diváky to tentokrát úplně není. Žánr komedie, který je tu na prvním místě je trochu zavádějící, protože humor není prvoplánový a spíš si ho užije jen divák, co má rozšířené obzory. Ale nechci ho zbytečně škatulkovat a já si ho vesměs slušně užil – zejména díky atmosféře tajemného místa, kde se většinu času odehrává. Nakonec mu nechám „jen“ silnější tři hvězdičky, které v sobě částečné doporučení nesou. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Podobenství je výraz který se pro Křídla slávy náramně hodí. Po dlouhé době film, který mě přinutil zůstat vzůru a počkat si na pointu. A to čekání bylo vyplněno příjemně absurdním dějem a hlavně pak sledováním vynikajícího O´Toola. Ne že by hrál Firth špatně, ale světla na sebe přitahoval starý pán. Je velká škoda, že takových "jiných" filmů nevzniká víc. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • V době vzniku šlo údajně o nejnákladnější projekt v historii nizozemské kinematografie. (_ksilt)
  • Film natočil český režisér, původně nukleární chemik. (M.B)

Reklama

Reklama