Reklama

Reklama

Star Trek: Do temnoty

  • USA Star Trek into Darkness (více)
Trailer 4
USA, 2013, 132 min (Alternativní 127 min)

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hrají:

Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Karl Urban, Simon Pegg, John Cho, Benedict Cumberbatch, Anton Yelchin, Bruce Greenwood, Peter Weller, Alice Eve (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V roce 2009 představil tvůrce J. J. Abrams (seriál Ztraceni, Star Wars: Síla se probouzí) novou filmovou podobu legendárního Star Treku. Celá sága se vrátila na úplný začátek, kdy se na palubě nejmodernější hvězdné lodi U.S.S. Enterprise setkala dvojice hlavních hrdinů, budoucí kapitán James T. Kirk (Chris Pine) se svým pozdějším prvním důstojníkem Spockem (Zachary Quinto). Moderní filmové zpracování v podobě výpravného intergalaktického dobrodružství se setkalo s vřelým diváckým přijetím a už o čtyři roky později se vesmírná posádka vrátila v dalším pokračování ve filmu Star Trek: Do temnoty. Jak napovídá samotný název, tentokrát se jedná o velmi náročnou a nebezpečnou misi. Posádka vesmírné lodi Enterprise dostává za úkol dopadnout záhadného vesmírného teroristu Johna Harrisona (Benedict Cumberbatch). Ten se po teroristickém útoku na archiv Hvězdné flotily ukrývá na nepřátelské klingonské planetě a hrozí, že se mu podaří rozpoutat ničivou válku, která může zničit celý vesmír. (Česká televize)

(více)

Videa (36)

Trailer 4

Recenze (1 552)

Eliott 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála případů, kdy dvojka předčí svou kvalitou jedničku. Jedná se o zcela jedinečný film s mnoha dojemnými momenty a skvěle propracovanými akčními scénami. K tomu všemu Benedict Cumberbatch si střihl výjimečnou roli a zpodobnil jednoho z nejzajímavějších a nejlepších filmových záporáků. 92% ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Jednoduše špičkový sezónní blockbuster - perfektní vizuálno, jedno z nejlepších 3D ve filmu, charismatický záporák (vážně Sherlocku? Wow) i chytrá zápletka s několika možná ne zcela logicky vymazlenými, ale za to emocionálně perfektně vygradovanými zvraty... Přesto, ač nepříliš znalý Star Trek univerza, mám pocit, že se komplexnost, kouzlo a tradice Star Trekovské rodiny nahrazuje za prostou mainstreamovost. Minulý Star Trek rozehrál zajímavou hru s alternativní realitou a mimoslovně přislíbil nekonečné možnosti, Star Trek: Do Temnoty je konceptuálně velice podobný (mainstreamová akce s omlazenou geekovskou posádkou, která nahrazuje zkostnatělost nejen věkem, ale i nekonvenčním uvažováním), ale přesto může způsobit mírně nahořklý pocit, že možnosti se zúžily. Budoucnost Star Treku již v konverzačních a přemýšlivých výpravách po vesmíru nikdy nebude. Místo toho nás nejspíš čeká jedna akce za druhou. Je to blyštivé, chytlavé, skvěle to baví, ale na plnou palbu to necítím... 8/10 ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Seriál Star Trek nikdy nepatril medzi moje must-see, keďže mama si toho času fičala na argentínskych telenovelách. Keď ale ostala niekedy poobede dlhšie v práci, tých pár častí som nikdy nevynechal. Ostanem teda len pri porovnávaní tohto a predošlého Abramsovho filmu a poviem len toľko, že ostal neprekonaný. Pokračovanie však predčilo moje očakávania a hlavne sa pridalo do výnimiek, ktoré potvrdzujú pravidlo, že pokračovania sú hovadina, ktorú zhovadia samotní tvorcovia. Čo je teda dôvod tejto malej kritiky? Je to najmä maličkými dierami v scenári. Bohužiaľ prvá časť nastavila latku tak vysoko, že padol svetový rekord. Našťastie sa scenáristom podarilo popracovať na veľmi vydarených zvratoch a okorenenie vtipnými momentami tiež nebol zlý ťah. Herecky trošku melodramatické, všetko výrazne potiahol Cumberbatch, ktorého záporák sa môže rovnať thorovskému Lokimu a Peter Weller po vyše 20 rokoch v skvelej forme a držím palec, nech ho to nakopne. Akcia bezchybná, vizuálne fascinujúce a som rád, že napriek prítomnosti tretieho rozmeru sa nezabúda aj na nešťastníkov, ktorí film nestihli v kine a neupiera sa pozornosť len na 3D, ale dá sa tak naplno vychutnať aj v 2D projekcii. 85%. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Grandiózní zklamání od J.J. Abramse poprvé. Efektní pozlátko, na které se sice hezky kouká, ale jinak mi nepřineslo potěšení takřka v ničem. Příběh je odvyprávěn neuvěřitelně ledabyle, v podstatě nechápu, o co ve filmu vlastně přesně šlo. Líbivosti a vysokému tempu je podřízeno vše - než se stav nastolený jedním zvratem stačí pořádně ustálit, aby jej divák pochopil, přijde další zvrat - a vše je zase jinak, aniž by film samotný poskytoval možnost pochopení oněch změn, neboť dějově se nikdy nedostaneme příliš do hloubky. Zásadní rozhodnutí, na která by bylo potřeba několika hodin či dnů rozvažování, se zde činí během několika mikrosekund. Prostě šup sem, šup tam, nám už je to všechno jedno. Na té nejzákladní úrovni od scény ke scéně to jakž takž funguje (krátkodobé cíle postav jsme schopni sledovat), ale kdo se vlastně o co přesně snažil dlouhodobě teď absolutně nejsem schopen dát dohromady a mám podezření, že to prostě nedává smysl. Ani trochu. Fakt, že se ve filmu mluví zásadně jen v tupých frázích, také zrovna nepomáhá. Mírně jsem vůči druhému Star Treku (první díl se mi přitom velmi líbil) pookřál v závěru, kdy se mu na chvíli podařilo vydolovat ze mne jisté emoce. Trvalo ale asi jen pět sekund, než jsem si uvědomil, že se vlastně nic nestalo, a přesně jsem odhadl, jakou další berličku film použije, aby se dostal k nekonfliktnímu cíli. Celkově jsem tedy poměrně silně roztrpčen. Film, v němž extrémně charismatického záporáka hraje extrémně charismatickým způsobem extrémně charismatický herec, ale při pohledu zpět si uvědomíte, že o něm vlastně nic nevíte a že si z jeho výstupu na plátně pamatujete jen pár psychopatických grimas, si vyšší hodnocení nezaslouží. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

3D TV ,,POSÁDKO ENTERPRISE.…“ /// Vobčas jsem čuměl jak domorodec na kosmickou loď. Líbí se mi všechny ty sci-fi serepetičky a bavím se konverzačním humorem. Podotýkám, že seriál Star Trek šel mimo mě a o nějakým Khanovi bych řekl jen to, že to asi nebude Žid (myšleno Khon. Nebo se pletu?). Pravda, příběh zdá se poněkud plochej, taky do ksichtu neustále flušou hafo překombinovanejch nejen technickejch problémů. Ale všechno to efektní pozlátko, včetně promakanýho Cumberbatcha, je vlastně celkem dobrá zábava, ve který ,,Džéj Džéj“ potvrzuje svou nadvládu nad přírodníma zákonama a která si 3* nezaslouží. Ti co viděli Elysium pochopěj. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Rajcujou mě holky s vocasem. 2.) Když nefunguje gravitace, warpový jádro je nestabilní, stabilizátor a vstřikovače nejsou srovnaný, tak se modlím, aby byl alespoň dokončenej dekontaminační proces. (že by 31.brchbo Liberec?) 3.) Thx za titule ,,silek1“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ** AKCE **** NAPĚTÍ * P.S.: Druhá projekce ,,jen“ ve 2D a snížil bych to klidně na 3*. Ty ,,věci" tam nefungujou! Prostě, TOHLE JE FILM PRO 3D (aspoň myslím…). ()

Galerie (149)

Zajímavosti (53)

  • Severoamerické tržby byly 228,8 milionu dolarů, celosvětové pak 467,4 mil. (NIRO)
  • 10. září 2012 Paramount potvrdil originální název filmu jako Star Trek Into Darkness. J.J. Abrams uvedl, že na rozdíl od některých dřívějších titulů filmové série jeho druhý Star Trek nebude zahrnovat číslo. Bylo tak rozhodnuto, aby se zabránilo opakování číslování, které začalo s filmem Star Trek II: Khanův hněv (1982) či matoucímu skoku z filmu Star Trek (2009) na Star Trek 12. (Flussmaister)

Související novinky

Tvůrce Watchmenů údajně chystá Star Wars

Tvůrce Watchmenů údajně chystá Star Wars

17.03.2022

Zatímco do premiéry seriálového Obi-Wana už fanoušci odpočítávají pouhé týdny, na filmové frontě Lucasfilm nadále podezřele mlčí. Loni byl akorát odložen Rogue Squadron režisérky Patty Jenkins, jak… (více)

Star Trek má nového Pikea

Star Trek má nového Pikea

11.04.2018

Zatímco studio Paramount řeší, jak bude vypadat další filmový Star Trek, seriálový bratránek Star Trek: Discovery směle uhání kupředu. Na konci patnáctidílné první série (a tady možná chcete přestat… (více)

The Rock míří do džungle

The Rock míří do džungle

10.04.2017

Dwayne Johnson se nefláká. Letos ho uvidíme v Rychle a zběsile 8, Pobřežní hlídce a Jumanji, tedy ve třech docela velkých filmech, a do budoucna to s ním bude podobné. V roce 2018 nám naservíruje… (více)

Cumberbatch a velký elektrický duel

Cumberbatch a velký elektrický duel

20.12.2016

V minulých letech platilo, že si zhruba polovinu filmových a seriálových géniů zahrál Benedict Cumberbatch. Britská hvězda se objevila v Hawkingovi, Sherlockovi, Kódu Enigmy, Doctoru Strangeovi nebo… (více)

Reklama

Reklama