Reklama

Reklama

Příběhy slavných - Série 8 (2007) (série)


Život byl vlídný, místy drsný (S08E10)

(epizoda)
  • USA Life Was Friendly, Sometimes Rough

Obsahy(1)

Karel Kachyňa. Říkají o něm, že byl workoholik, který profilmoval život. Řada titulů české filmové klasiky by bez něj nikdy nevznikla. I díla, která musel natočit na společenskou objednávku, mají vysokou filmařskou úroveň. Všude si nosil papír a tužku, všechno si zapisoval, nápady, lidi, situace i sny. Neskutečně střídmý člověk, spíš realista než optimista. Ze života osobního i tvůrčího odcházel v zápase s nemocí, nad kterou se nedá vyhrát. Za všechny jeho charakteristiky mluví tituly Ucho, Kočár do Vídně, Už zase skáču přes kaluže, Vlak dětství a naděje, Lásky mezi kapkami deště, Sestřičky, Kráva a další. V dokumentu o něm hovoří dcera Eliška Nová, manželka Alena Mihulová, Stanislav Zindulka, Zdeněk Troška, Jan Jiras, Michal Dlouhý, Radek Holub a další. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Šlechtic českého filmu a král českých filmových vypravěčů. Tím obojím Karel Kachyňa bezesporu byl. Díky svému vzezření bych si asi dokázal i tipnout, že byl tak trochu asketa a pedant a že to s ním herci i celý filmový štáb někdy nemuseli mít zrovna jednoduché. Zajímavá na tomto dokumentu je jistá konfrontace vzpomínek Kachyňovi poslední manželky Aleny Mihulové s vyprávěním jeho dcery z prvního manželství Elišky Nové. Ne že by se to jejich vyprávění v něčem zásadním lišilo, přesto výpověď jeho dcery je maličko odměřenější a je na ní trochu znát, že v době jejího dětství se pan režisér možná více než vlastní dceři doma, věnoval "cizím" dětem na place. Zajímavé je též svědectví Stanislava Zindulky o tom, jak hodně Karla Kachyňu (osobně i jeho tvorbu) proměnila pozdní láska ke zmiňované Aleně Mihulové. ()

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poněkud chudokrevné na režijního velikána Karla Kachyňu. Na place si uměl sjednat respekt, workoholik každým coulem, neplést s alkoholikem, alkohol u natáčení nepovolil, spořílek, byl na ženy a českou kinematografii obdařil úctyhodným množstvím filmů, které mají punc neopakovatelné kvality a zároveň klasiky klasické, co má pevně zakořeněné místo ve filmových vodách. Po jeho odchodu už nikdo neuchopil jeho režijní styl. Ve vzpomínkách těch, kteří jej znali a spolupracovali s ním, se jevil osobitě, pedantsky a přísně, takže přezdívka "železný dědek" byla pro něj trefná. Osobní život měl poměrně fádní, manželka Alena Mihulová, dvě dcery, tu druhou povil v hodně pozdním věku. Záležitosti vcelku známé a nijak překvapivé. Nedostalo se pochopitelně na všechny ukázky z jeho bohaté tvorby. Takže nejsem z těchto pamětí na větvi, nemám tedy potřebu hodnotit přemrštěně. Neškodilo by bohatší zpracování, pár pikantností, aby to nevypadalo, že byl mistr Kachyňa takový škrobený suchar. 6/10 ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama