Reklama

Reklama

V jedné zapadlé brdské hospodě, kde odpradávna sídlili čerti, se usadí dva vykutálení podvodníci - Berta (M. Hádek) a Vitouš (P. Zedníček). Spolu s nimi tu tráví čas i čert snad té nejnižší kategorie, čertovský učeň a outsider Záprtek (J. Mádl). Když ale hospodu navštíví pekelná inspekce, vydávají se oba vykutálení podvodníčci za čerty. Ovšem čerti to nejsou, a tak váženou pekelnou institucí důrazně požadovaný úpis ani nemají, ani ho nedokážou sehnat. Pošlou pro něj tedy nešťastného Záprtka. Smůla je, že také Záprtek nevyniká žádnou z pekelných dovedností a s úkolem si neumí poradit. Právě v tom čase v Jílovém jistá velice bohatá milostpaní (N. Konvalinková), která miluje nade vše zlato, zatouží po zlatých očích. Ty ovšem nedokáže vyrobit ani zlatnický mistr, a tak pro oči ze zlata musí jít služebná Anička (T. Pauhofová), tak trochu za trest, protože jí milostpaní neprávem podezřívá z krádeže. Jenže - kde se dají najít oči ze zlata, to nikdo neví. Snad jedině v pekle by mohli něco tušit. A tak se zoufalá Anička ocitá před pekelnou branou. Naštěstí se tu setkává se stejně zoufalým a nešťastným čertem Záprtkem. Jak už to v životě bývá, když se dva, kterým osud zatím nepřál, potkají, nejspíš v sobě najdou zalíbení. A stejné je to i s Aničkou a Záprtkem. A tak si s úkoly poradí společně... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot 2

Recenze (351)

hippyman 

všechny recenze uživatele

...a čekání na pořádnou novou čertovskou pohádku pokračuje. Člověk musí bejt už fakt úspěšně přežranej cukroví a bramsalátu, aby nedosáhl na ovladač a nepřepl to na něco plnohodnotnějšího. Na druhou stranu, pár celkem vtipných momentů se ve filmu vyskytne, plusem je i dobré obsazení... no na jedno shlédnutí a dost. 50% ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Škoda. ČT se na Štědrý večer zrovna moc nevytáhla, ale docela si troufla, když novinkovou pohádku nasadila proti osvědčené vánoční klasice. Po tomhle nevyvedeném pokusu budu dávat přednost radši té osvědčené klasice. Líbil se mi nápad s letací pekelnou inspekcí, kde Mirek Táborský co by čertovský inspektor navštěvoval pekelné pobočky, nejčastěji hospodu uprostřed brdských lesů. Postava Jiřiny Bohdalové měla obrovský potenciál, ale vůbec ho nevyužila a byla v pohádce spíše na okrasu. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Na kino to nemá, vánoční večer asi taky ne ale v rámci "obyčejné" jednoduché a prosté televizní pohádky mě to docela mile překvapilo. Nejvíce mě zaujal Mádl v roli klasicky česky přitroublého čerta, ale tak hezky a mile přitroublého, Táborský s létajícím stole, to byl parádní nápad a zlatý voči taky docela potěšily. Co mě ale překvapilo nejvíce, to byla Hana Vágnerová, nevím, ne, že bych měl její filmografii nějak najetou, ale dosud jsem si ji nikdy v pohádce nedokázal představit, fakt jsem čuměl, jak tele na nový vrata. Pro mě milé překvapení, které se mi líbilo více, než všemi do nebe vynášený Anděl páně. Prostě mi to sedlo. 3.5* ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Jak mi herecký projev a výraz Jirky Mádla nikdy nevadil a vždycky jsem se ho zastávala, tak tuhle pohádku jsem kvůli jeho nesnesitelnému šišlání opravdu málem vypnula. Pauhofová je ale sympaťanda a hodně se mi líbila dějová linka chamtivé milostpaní (ze závěrečné scény v hostinci mi bylo až smutno). Vidět znovu už ale nemusím. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jirka Mádl tu hrál tak pitomýho čerta, že pitomější čert v české pohádce snad ještě nikdy nebyl. To jeho šlapání si na jazyk dokázalo bejt docela dlouhou dobu protivný, dokud jsem si na to nezvykl. Na první shlédnutí ale spíše zklamání. Jediné super chvíle byly ty, když Mirek Táborský přilítl před plátno s tím svým bafometem. Zbytek ale spíš nic moc. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Když je Anička (Tatiana Pauhofová) u brány do pekla, tak ve skutečnosti stojí před jeskyní U ještěra, která je součástí Harfenice. Dveře do pekla (jeskyně) museli tvůrci přidělat digitálně. (JT19)
  • Pohádka se původně měla jmenovat Zlatý voči. (ČSFD)

Reklama

Reklama