Reklama

Reklama

Wayne Gretzky - Vysoko nade všemi

  • USA Wayne Gretzky: Above and Beyond
všechny plakáty
Dokumentární / Sportovní
USA, 1990, 60 min

Hrají:

Wayne Gretzky

Obsahy(1)

Narodil se 26. ledna 1961 v kanadském Brantfordu. Už ve třech letech si vzal si do ruky hokejku a začal si hrát s míčkem. Když byl starší, jeho otec zjistil, jaký má talent a proto mu udělal za domem kluziště. Mezitím Wayne rostl a hrál ve všech žákovských kategoriích, kde střílel jeden gól za druhým. Ve své rekordní sezóně jich nastřílel 365. V sedmnácti letech jej koupili Edmonton Oilers za jeden milion dolarů. O rok později WHA zkrachovala a stala se součástí NHL. Gretzky hned ve své první sezóně vyhrává Calder Trophy i Art Tross Trophy. V dalších sezonách na to navazuje a získává s Oilers čtyřikrát Stanley Cup. Poté ale přijde jedna z nejslavnějších výměn v dějinách sportu. Oilers prodávají Gretzkyho v roce 1988 za patnáct milionů dolarů Los Angeles Kings. Wayne i zde překonává rekordy a neustále se blíží k překonání hokejové legendy a svého vzoru Gordieho Howea. Osmnáct set padesát, to je to číslo, které musí překonat. Povede se mu to v zápase právě proti svému bývalému týmu Edmonton Oilers. (Luky-7)

(více)

Recenze (56)

mildaaa 

všechny recenze uživatele

Určitě bylo zajímavé vidět záběry z dětství, starší záběry z nhl a Marka Messiera s vlasama, což jsem do teď neviděl. I já považuju Gretzkyho za nejlepšího hokejistu všech dob, přesto vyšší hodnocení nedávám. Rád jsem tento dokument viděl, ale strašně mě štvalo jak z něj dělají úplnýho svatýho (i když v té době pro Kanaďany zřejmě byl). Některý rozhovory se moc poslouchat nedaly. Škoda jen, že dokument nevznikl trochu později. Bylo by zajímavý vidět i Gretzkyho novodobější kariéru. ()

šerminator 

všechny recenze uživatele

Budu hodnotit dokument jako samotny, nikoliv Wayena a jeho hokejovy um. Jedná se o dokument oslavující nejlepšího hokejistu všech dob (zatím). Taky je k tomu tak přistupováno, Gretzky je vynášen do nebes, na jiné věci není čas, např. vice rozebrat nejake jeho pohnutky a mysleni, jeho zivot mimo hokej, pripadne vice rozhovoru s jeho spoluhraci/protihraci - jake nazory na nej meli oni. Dokument je poplatny dobe, kdy poradne dokumenty zacaly vznikat az mnohem pozdeji. Prijde mi to jako televizni pocin, nikoliv kinematograficky. Dokument je natocen teprve v pulce jeho profesionalni kariery, takze nejake celkove hodnoceni Wayena vlastne ani nemuze probehnout. Celkove - ano zajimave informace, Gretzky pekne vypravi, i moce tam jsou (tiskovka), ale kratke, natocene bez nejakych hlubsich analyz. Jednoducha zabava na hodinku + usmevny dabing zlinskeho studia :-) ()

Reklama

Everyone 

všechny recenze uživatele

Legenda! Snad nejlepší hokejista, který kdy žil. I sovětští hráči nebyli snad tak individuálně zdatní (no, i když...) (ale, co lze s jistotou říct, že týmově Kanada nikdy nebyla tak sehraná, ani snad žádný jiný tým. Taková konstelace podmínek se patrně nikdy nebude opokovat), jak tento kanadský fenomén. Hokejový virtuóz, génius nahrávky. ___ Kdyby hrál ještě déle (v NHL 20 sezón, např. Gordie Howe 25 sezón), tak by pro něj nebyl problém překonat hranici 3000 bodů (2857 b. celkem, skončil v 39 letech), což je naprosto neuvěřitelné. Ten, kdo bude chtít The Great One překonat, tak nemůže mít pouze 100 bodů za sezónu. To by např. znamelo, že kdyby začal hrát NHL v 18, tak by tento rekord překonal, s touto produktivitou, až před jeho 50. narozeninami. ___ Jardo, ještě 107b. (k 12.1.2015) a budeš, i přes angažmá v KHL a učinkování v české extralize na druhém místě v historickém žebříčku NHL. Letos, pokud zdraví dovolí se překoná Ron Francis, a pokud bude i příští rok angažmá v NHL, tak by ke konci příští sezóny mohl padnout číslo 1850 - Gordieho Howa (který však má přes 500b. z WHL) a na přelomu roku, v sezónně 2016/17 (docela mi tip, téměř dva roky před vyrovnáním rekordu, vyšel - 21.12.2016), i Marka Messiera. Držím palce! Snad nezvítězí severoamerická hokejová pýcha a lobby a angažmá dostaneš. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Nehovorím, že to je najlepší dokument o „The Great One“, ale nejakým spôsobom určite poteší každého hokejového fanúšika. Dokument zachytáva Waynovu cestu v NHL až do LA Kings. Veľa snímok zo zápasov, dojímavé slová a pocit, že by ste chceli byť na tribúnach. Osobné hodnotenie: 83% (****) ()

Fany000 

všechny recenze uživatele

U tohoto dokumentu je škoda, že popisuje pouhou polovinou Wayneovi kariéry, ale za to tu nejpodstatnější, přece jen takové Nagano by se do oslavného dokumentu o nejlepším hokejistovi všech dob příliš nehodilo, stejně jako MS 2001, tedy turnaje ukazující i jinou než skromnou a sympatickou Gretzkyho tvář. Tento dokument má být poctou, ale 60 minut je příliš málo na tolik rekordů, nezapomenutelných zápasů a momentů, že občas působí jako pouhý výčet toho nejdůležitějšího, přesto plní svou úlohu, kterou je oslava "The great one" na jedničku. ()

Zajímavosti (6)

  • Wayne Gretzky nastupoval v kariéře za týmy Edmonton Oilers, LA Kings, St. Luis Blues a NY Rangers, kde také ukončil kariéru. Po skončení hráčské kariéry trénoval Phoenix Coyotes. (Luky-7)
  • V historickém bodování NHL je Wayne Gretzky na první místě s náskokem přes tisíc kanadských bodů před Gordiem Howem. Celková jeho statistika činí 1 487 zápasů a 2857 bodů, z nichž je 894 gólů a 1 963 asistencí. (Luky-7)

Reklama

Reklama