Reklama

Reklama

Trabantem napříč Afrikou

  • angličtina Trabant Goes to Africa
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Sny – malé, velké, nesplnitelné… Kde ale je hranice nesplnitelného? Zkuste ji překročit a uvidíte. Tohle je vyprávění o jejím překročení. O cestě, kterou prý nejde uskutečnit. 20 000 kilometrů a jedenáct afrických států – Tunisko, Libye, Egypt, Súdán, Etiopie, Keňa, Tanzanie, Zambie, Botswana, Namibie a JAR. Afrika nás pohltila, sežvýkala a vyplivla. Ohromené, odrovnané, odhodlané se vrátit. Co obnáší projet ji v jednom z nejprimitivnějších aut, jaká kdy byla vyrobena? Co se dělo v trabantech a okolo nich? Jak jsme auta stavěli, jak jsme spali, co jsme jedli, co jsme opravovali, jak jsme opravovali, kdo nás naštval, kdo nás okradl i kdo nás potěšil. (Doc Alliance Films)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (291)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Češi na cestách! Kvalitativně na úrovni cestopisů točených na Západě. Ale je tu jedna přidaná hodnota (vlastně dvě) - dva kanárkové trabanty, které se hrdinně prodírají africkým blátem, pískem, pralesy i horami. Češi milují takhle přepálené, "hloupé" nápady a tohle je toho ten nejhezčí důkaz. Přidejte k tomu zlaté české ručičky (které izolepou zalepí trábiho plastovou karosérii a ručně rozeberou jednoduchý motůrek) a tvrdohlavost týmu v čele s Danem Přibáněm, který prostě ty plastové rakve na kolech dostanou až na nejjižnější cíp afrického kontinentu. Na tohle je radost koukat, úplně cítíte to dobrodružství. Navíc vidíte místa, kam se běžně tvůrci cestopisů nepodívají. Velký palec nahoru. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další, respektive první a neméně skvělá expedice Dana Přibáně, mě sice neazujala tolik, jako ta jihoamerická, ale jak říkám, bylo to neméně skvělé a dobrodružství tam bylo možná ještě mnohem víc, určitě tam bylo několik zajímavějších momentů, než v předchozím filmu, řešilo se více poruch, bylo to vtipné a zábavné, bylo tam více rozhovorů s domorodci a celkově hezčí záběry, jen ta parta lidí, byla trochu sehranější až v Jižní Americe. Pro mě byla nádhera to sledovat, navíc jsem se dozvěděl i spoustu pro mě zajímavých informací, prostě cestopis jak Brno s nejlepšíma průvodcema a skvělým komentářem Davida Novotného. Objektivně je to sice spíše za čtyři, ale za to neskutečné vzrušení, odvahu a prostě za to, že to dokázali, a hlavně že miluju přesně tyhle typy dokumentů, tomu prostě musím dát plný počet. 90%. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jasně tahle parta má můj respekt a fandím jím za to jak se postavili k větě "to nejde". Nepochybuju ani na moment, že to muselo být úžasný dobrodružství plný silných zážitků i když já bych do tohohle nešel, protože by mě naprosto jebalo půlku tý cesty řešit z jakýho důvodu se zase trabant vysral, chápu že to přesně patřilo k tomu hlavnímu dodružství, ale pro mě by bylo spíš pět neděl v baloně nad Afrikou. Pokud bych měl hodnotit tu akci a účastníky akce, dávám pět hvězdiček a říkám, jste frajeři a inspirátoři, leč já jsem v pozici diváka chtíc nechtíc musím hodnotit to, co jsem viděl a upřimně říkám, že tohel měl být serál, každá země minimálně na jeden díl, protože takhle to bylo v duchu : tahle země fajn - tahle země nefajn - tady se nám vysral trabant - tady lidi dobrý, tady lidi špatný - zase se nám vysral trabant, zkrátka strašně zkatkovitý, to si podobný dobrodružství ani Afrika nezaslouží, bylo to tak zkratkovitý, že už se autoři ani nezmínili, proč se k nim nepřipojil kamarád, kterýmu umřel tatínek, nedělali titulky k cizí řeči, jako dobrodruzi výborný, jako filmaři - dokumentaristé průměrný, věřím, že knížka by mohla bejt za pět. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tento film je príkladom nezmyselného spájania dokumentov, kreslených filmov, divadiel a dokonca TV programov s hranými filmami. Pri hodnotení vzniká nedefinovateľný guláš, miznú kritériá a chýba predstava o tom, komu tento stav prospeje. Film som si nezaujato pozrel a ocenil som iba nápad aktérov, ktorý otvoril peňaženky sponzorov. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Projet Afriku (ne s trabantem) bylo kdysi mým snem, proto pro mě film měl specifické kouzlo a byl pro mě i přínosný. Provázejí nás jím vcelku sympatičtí hrdinové a my se dozvíme mnoho zajímavého nejen o černém kontinentu, ale hlavně o mezilidských vztazích. Bylo to inspirující, silné dobrodružství plné nevšedních zážitků, kteréžto pocity autoři dokázali převést i na diváka. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (13)

  • Ujetá trasa: 19 640 km + 230 km na korbě náklaďáku (heyda)
  • Průměrná spotřeba benzínu se během výpravy vyšplhala na 6,5 l/100 km. (MTHRFCKR)
  • Členové výpravy se rozhodli podpořit projekty na pomoc v Africe, proto navštívili školy a chráněné dílny, a své trabanty nabídly dětem k dispozici jako malířské plátno. Vznikl tak neopakovatelný artefakt a unikát nevyčíslitelné hodnoty. Expedice zajišťuje dopravu trabantů zpátky domů a ve spolupráci s Člověkem v tísni uspořádání charitativní aukci na pomoc africkým projektům této organizace. (heyda)

Reklama

Reklama