Reklama

Reklama

Australané v první světové válce nebojovali jen na Gallipoli, ale i v hlubokém evropském podzemí. Příběh filmu australského režiséra Jeremyho Simse vychází ze skutečných událostí. V roce 1916 se první světová válka dostala do patové situace. Fronta se táhla od kanálu La Manche až ke švýcarským Alpám. Miliony životů byly ztraceny. V zoufalém pokusu o průlom byli do tunelů a šachet pod nepřátelskými liniemi povoláni civilní důlní inženýři a horníci. Tím začala tajná, tichá podzemní válka. Jedním z těchto mužů byl i Australan Oliver Woodward, který sloužil u 1. australské tunelářské roty a zúčastnil se proslulé bitvy o messinský hřeben. Za svou službu byl vyznamenán Vojenským křížem 1. stupně a stal se tak jedním z pouhých čtyř Australanů, kteří toto vysoké vyznamenání obdrželi. Film, sledující válečné osudy Woodwardovy jednotky, získal celou řadu cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (170)

Wladi.mir 

všechny recenze uživatele

Není tajemstvím, že válečné filmy miluji. Tento snímek je navíc z 1.sv války a tak je jedním z mála. Rád bych viděl víc takových filmů (naštěstí mě Spielberg obdaří War Horse). I když jde o film z Austrálie tak je hodně kvalitně natočen, s pěkným příběhem a místy mrazivou atmosférou. To, že je to podle skutečné události přidává další plus. Na jedno shlédnutí je to ideální film. ()

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

Australani nebyli žádní přizdisráči.Hlína (doslova) by byla,kdyby jim to tam práskli na Silvestra.Nepamatuju kdy sem naposled viděl tak dobrý ratatata-bum film.Milostná linie nebyla vůbec otravná,ba naopak působila osvěžujícně a člověk aspon' na chvilku nemusí myslet na tu špínu a dřinu kolem.Plus krásná hudba a příjemné obsazení.Kopem! http://www.youtube.com/watch?v=BMa5SgNza5w ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Velká válka je jeden z nejvíce traumatizujících zážitků moderní Evropy, přesto je režiséry relativně opomíjena. O to více je třeba ocenit každý kvalitní film popisující uvedené období. A Bitva o Hill 60 k nim rozhodně patří. Australané jsou na svou účast při obraně Impéria velice hrdí a jimi produkované prvoválečné snímky tuto hrdost ukazují více než jasně. Jeremy Sims natočil nenápadné, ale vysoce kvalitní drama, syrové ve svém naturelu, ale přesto vznešené. A to aniž by sklouzl do laciného kýče. Atmosféra je skvěle zvládnutá, a to i díky kontrastu mezi blátivým peklem zákopu v deštivé Belgii, a klidnými, hřejivými scénami z prosluněné Austrálie. Snímek není přehnaně akční, bojů je zde málo, což ovšem neznamená že by se na plátně nic nedělo. Klaustrofobické scény z věčně mokrých tunelů, kde odkudkoliv může přijít německý výbuch, či dokonce císařští vojáci jsou nervydrásající. Herci odvedli slušný výkon, zvláště Bella Heathcote je ve své roli přirozená a dokázala ovládnout každý záběr ve kterém se ocitla. Bitva o Hill 60 není válečným velkofilm v pravém slova smyslu, a proto za konkurenčními bojovými dramaty v mnohém zaostává, přesto jde o velice zdařilé dílo, hodné pozornosti. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Australani v první světové v Belgii podkopávali němcům zákopy? No asi jo a je super, že na to téma si protinožci natočili film, který oslavuje jejich válečné hrdiny. Místy jsem si říkal, že je to jako když našinci natočili Tmavomodrý svět o pilotech bojujících nad kanálem. Sice se filmy nedají srovnávat, ale oba se povedly. A i přes fakt, že skoro nikdo nebude znát takřka žádného australského herce, netrvá dlouho a divák s nimi prožívá peklo v hloubkách až 27 metrů pod zemí. V blátě, bez kyslíku a s tunami výbušnin za prdelí. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrá vojnová dráma. Má celkom dobrý príbeh odohrávajúci sa počas prvej svetovej vojny, kedy sa kvôli zákopovej vojne hranica moc nemení a tak obe strany hľadajú nové možnosti, ktoré by mohli zmeniť tento priebeh vojny. Na front prichádza mladý dôstojník, odborník na stavbu tunelov a tak je priradený k jednotke snažiacej sa dostať pod nemecké línie a keďže sa osvedčí, je pridelený k najťažšiemu úseku, kde sa chystá veľká akcia. So spracovaním som nadmieru spokojný, síce zápletka na prvý pohľad možno nepôsobí až tak atraktívne, aj keď kvôli čiastočnej nezvyčajnosti sa jej zaujímavosť uprieť nedá, no nakoniec je to aj tak jedno, keďže sa to skutočne vydarilo. Rozhodne musím pochváliť, že sa výrazná väčšina filmu odohráva na bojisku, prípadne samozrejme aj pod bojiskom, čo sa vo filmoch z tohto obdobia stáva len veľmi zriedka, ale poteší, že aj tých pár scén odohrávajúcich sa mimo bojiska sú dobre zvládnuté a ten vzťah medzi hlavným hrdinom a dievčaťom sa mi skutočne páčil. Veľkým plusom sú aj samotné postavy, keďže v tomto prípade sa jedná hlavne o rôznych inteligentných odborníkov a nielen radových vojakov, takže aj dialógy medzi nimi sú úplne bez problémov. Navyše dej je rozdelený na dve fázy odohrávajúce sa na dvoch rôznych miestach, takže samotnému kopcu 60 sa venuje len časť filmu, no hlavné je, že obe sú dostatočne zaujímavé. Takže tu sa je skutočne na čo pozerať od začiatku až do konca. Čo sa týka akcie, v tomto prípade o ňu až tak moc nejde, takže väčšinou sa deje len v úzadí mimo samotných hlavných postáv. Ale nájde sa tu aj pár rôznych maličkostí a najviac ma zaujalo zničenie nemeckého opevnenia. S hereckým obsadením som dosť spokojný, nájde sa tu viacero výrazných a zaujímavých postáv a tu ani nemám čo kritizovať, úplne ideálne. Réžia a technická stránka sú na tom dobre, bojisko vyzerá kvalitne, takže s rozpočtom nebol problém, síce tá atmosféra neustáleho ohrozenia až tak moc nefunguje, ale v tomto filme o ňu ani moc nejde, takže ani tu nemám väčší problém. Takže som skutočne spokojný, Beneath hill 60 je jeden z najlepších filmov odohrávajúcich sa počas prvej svetovej vojny bez žiadnej väčšej slabiny. 77% ()

Galerie (27)

Zajímavosti (7)

  • Drevená skrinka, ktorú vo filme vyrobil Tiffin pre kapitána Olivera Woodwarda (Brendan Cowell), skutočne vznikla v zákopoch počas prvej svetovej vojny a stále je vo vlastníctve rodiny Woodwardovcov. S jej súhlasom ju mohli tvorcovia použiť vo filme. (beso74)
  • Příběh vychází ze skutečných událostí. (jurama525)
  • Oliver Woodward, kterého hrál Brendan Cowell, byl za službu v První australské rotě vyznamenán vojenským křížem prvního stupně. Stal se jedním z pouhých čtyř Australanů, kterým bylo toto vyznamenání přiděleno. (Terva)

Reklama

Reklama