Reklama

Reklama

Bitva o Černobyl

  • Francie La Bataille de Tchernobyl (více)

Dokument o událostech osudové noci, kdy v černobylské jaderné elektrárně došlo k výbuchu, a o velmi náročném úsilí předejít další pohromě. (Netflix)

Recenze (123)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Když člověk vidí v tomhle dokumentu, jak blízko jsme byli od totálního průseru v podobě likvidace cca poloviny Evropy, docela jej zamrazí. A těch půl milionu lidí, co to pomáhali likvidovat (a z nichž je nemalá část už po smrti a zhruba půlka je invalidní), tak ti si zasluhují absolutorium, byť z velké části asi ani nevěděli, do čeho jdou... ()

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film o Černobylu k dostání. Nevěřím, že lze vytvořit něco lepšího. Leda se jít podívat přímo do ruských archivů a tam nepovolané osoby nepustí. Skvělý film v aktuální chvíli, kdy Fukušima hrozí. Podle mě povinný film pro ty, co chtějí prokouknout aktuální situaci v Japonsku a poznat motivace politiků. Pokud uvidíme stoupající dým z Fukušimy, bude Vám jasné, že přesně takto to vypadalo v Černobylu. A nepotřebujete k tomu komentář žádného politika. Ani paní Drábové. ()

Reklama

Baron Noktur 

všechny recenze uživatele

Tento snímok sa svojím priamym spracovaním a obrovskou informačnou hodnotou nedá prakticky zhodnotiť menším hodnotením ako 5 hviezdami. Človeka priam až mrazí z toho, čo všetko negatívne sa mohlo po výbuchu ešte prihodiť. Veľmi ma mrzí, že o hasičoch a záchranároch, teda pravých hrdinoch, ktorí zabránili ešte omnoho väčšej katastrofe, sa dnes prakticky nehovorí a ostali zahanbujúco zabudnutí. Zahanbujúco pre nás... ()

Genero 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem příliš nepátral po příčinách, proč před pětadvaceti lety rostly strýčkovi z Užgorodu na zahradě metrové okurky, z lesa nosil hřiby s klobouky velkými jako kola od Avie a jeho dvouhlavé telátko smutně mžouralo svýma pěti očima. Teď jsem oprášil polozapomenutý dokument o Černobylu a musím konstatovat, že je vynikající. Sice se nepídí po příčinách, o to více informuje o důsledcích lapálie, kolem které soudruzi v Sovětském svazu tehdy tak obratně mlžili. Na působivosti přidají původní retrozáběry a výpovědi všech pěti chlapíků, kteří z té půlmilionové armády likvidátorů přežili, protože mají z ozáření pouze rakovinu. Jen ten Gorbačov tak alibisticky žvaní, až se mu z toho roztéká skvrna na pleši. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Autentický a silný dokument, po ktorom si poviete, že tí Sovieti nezničili svoj národ iba počas vlád Lenina a Stalina, ale aj počas černobyľskej katastrofy. Ak máte niekoho, kto zomrel na rakovinu, leukémiu a podobné ochorenia po roku 1986 v rodine ako ja, je veľmi zrejmé, že to bolo najmä následkom tejto katastrofy, lebo takmer celá Európa bola silno kontaminovaná, našťastie ukazuje hrdinstvo ľudí, ktorí obetovali svoje životy, aby sa nestala ešte väčšia katastrofa, ktorá by silno poškodila už celý svet. Gorbačov bol v tých rokoch neschopný spolu so svojím vedením strany a to mu nakoniec výdavkami aj poškodilo pri premene štátu. Ako povedal, tých havárií bolo po celom svete veľa, verejnosť o nich nevie, preto sú rôzne problémy tak vypuklé, ale táto bola najväčšia a túto nešlo ututlať a stála priamo životy niekoľko stotisíc ľudí a nepriamo milióny, napriek štatistikám o pár desiatkach, spôsobila mnohé deformačné problémy v ďalších generáciách, spôsobila neplodnosť, prakticky takmer zničila Slovanov, lebo nás všetkých silno kontaminovala a keď vtipkujeme, že čo si z Černobyľu, no ožiarení sme všetci, najmä to potrvá ešte tisíce rokov, kým to z nás zmizne a to je smutné, že nedávno ututlali haváriu vo Fukušime v takých rozmeroch, akých skutočne bola, to len jednoduchý človek nechápe. Preto súhlasím s Gorbačovom, súhlasím s odstránením všetkých jadrových zbraní z planéty, súhlasím z nepoužívaním jadrovej energie, som aj proti našim elektrárňam v Jaslovským Bohuniciam a Mochovciach, či českému Temelínu, treba to urobiť tak, ako Nemci, treba to robiť postupne, ale treba sa toho zbaviť, alternatívy existujú, nenechajte sa zastrašiť a oklamať, len to nejde tak rýchlo. Je to až neuveriteľné, ale bolo to tak, dokument je podľa mňa skvelý a mali by ho vidieť ľudia. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama