Reklama

Reklama

Laputa: Nebeský zámek

  • Česko Laputa: Zámek v oblacích (více)
Trailer

Chlapec z hornického městečka a dívka, jejíž původ je zahalen tajemstvím, jsou zataženi do honby za pokladem ukrytým v bájném létajícím městě Laputa. Během krkolomných dobrodružství, razantních honiček i dechberoucích odhalení musejí čelit nejen hamižným vzdušným pirátům, ale také armádě a tajným agentům. Celosvětově uznávaný režisér a scenárista Hajao Mijazaki do snímku promítl svou fascinaci létáním, vášeň pro klasickou evropskou dobrodružnou prózu a pro fascinující epochu konce 19. století, která s sebou přinesla rozmach letectví a vzducholodí. Díky těmto vlivům se Laputa: Nebeský zámek vyznačuje výrazně evropským, až verneovským nádechem, ale současně si uchovává kvality charakteristické pro produkci Studia Ghibli i japonskou animaci obecně. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (300)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Bláznivá rozprávka, no je až tak bojová, že je skôr pre dospelých, ktorým tento žáner nevadí. Animačne úžasné, veľa rozmanitých prvkov, človek len neveriacky pozerá, akú mal režisér a scenárista fantáziu. Škoda len, že príbeh a vžitie do postáv u mňa nebolo poriadne, inak by som sa na to pozeral ešte lepšie. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Hayao se zase jednou vytáhl. Stejně jako po epické Mononoke přišla spíše komornější Cesta do fantazie, tak i po Naushice přišla Laputa. I když pozadí příběhu by se za epické označit klidně dalo, nejdůležitějším prvkem Laputy je stejně příběh čisté lásky dvou malých sirotků (mezi nimiž to v některých scénách opravdu hodně jiskří). Jak už je pro něj ale typické, nezůstává Miyazaki pouze u hlavních hrdinů a naplňuje děj až po okraj nejrůznějšími pitoreskními vedlejšími postavami, které vás nejenom pobaví svým vzhledem a netypickým životním stylem, ale vzbudí ve vás i emoce a později sehrají důležitou roli v celém příběhu. K nejvýraznějším z nich patří v Laputě dozajista rodinka vzdušných pirátů, kterou si v průběhu děje jednoduše nemůžete nezamilovat. Laputa má prostě všechno, co byste od Miyazakiho filmu čekali - překrásný příběh, sympatické hlavní hrdiny, výborně vyprofilované záporáky, ekologický podtext i to úžasné kouzlo života, které tento mistr anime dokáže do své práce vdechnout. ()

Reklama

Rover 

všechny recenze uživatele

HUDBA: Joe Hisaishi - krásná, velkolepá, ale možná trochu moc umělá, narozdíl od ostatních bych možná uvítal víc syntetizátorů /ač to vypadá, že si protiřečím/... K filmu: druhé setkání s japonskou animovanou kinematografií dopadlo výborně. Moc hezký příběh s duší a vtipem (hlavně máma pirátka:) ()

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Swiftovsko-Verneovsky laděný epický příběh tajuplného města Laputa. Ve světě, který není dobově určen - připomíná období 1. světové války a průmyslové revoluce (stejně jako další filmy od HM) je nalezen z nebe spadnuvší tělo neorganického původu... Takto začíná putování dvojice dětí, která se posléze ztrácí ve světě pochybných politických praktik a násilí... Viděl jsem to na Štědrý den a přál si znovu otevřít Ukradenou vzducholoď a Guliverovy cesty...+ ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Myslím, že jsem vážně ještě nikdy neviděl (hraný nebo animovaný) film, který by se tak moc přiblížil verneovkám Karla Zemana. Už jen ty úvodní titulky... Stoprocentní fantazie, návrhy všech strojů a měst, krásně zasněná hudba, až překvapivě zajímavé postavy a různé příběhové kotrmelce, které se starají třeba o to, že záporáci nakonec nejsou až tak záporní, jak se původně zdálo. Nemůžu říct, že by mi více než dvouhodinový film utekl jako nic, ale ono je to dobře - kdyby byl kratší, nebo tak působil, byla by to škoda. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (7)

  • Na jednom robotovi na Laputě si lze všimnout podivných žluto-černých kočkám podobným stvoření. Stejné zvíře se objevilo již v předchozím snímku režiséra Hajao Mijazakiho, Naušika z Větrného údolí (1984), kde ho vlastnila hlavní postava. Na základě tohoto propojení lze soudit, že oba filmy se odehrávají ve stejném světě. (LucasAbelle)
  • Svět, ve kterém se příběh odehrává, je světem čerpajícím z předchozí, vyspělejší civilizace. Obrázky pod titulky na začátku filmu přibližují historii: „Byl vítr. Lidé začali jeho sílu využívat. Dolovali. A vznesli se do vzduchu. Stavěli stále větší a větší stroje. Vzduch byl plný létacích strojů. A vzdušných zámků. Přišly bouře. Zámky se hroutily a lidé se vrátili na zem. Byl vítr. Ale lidé už neuměli jeho sílu používat.“ (Jirka_Šč)
  • Ve filmu bylo použito 381 barev. (HellFire)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Reklama

Reklama