Reklama

Reklama

Život především

  • Česko Francouz (více)
Trailer
Jihoafrická republika / Německo, 2010, 100 min

Obsahy(1)

Po smrti své novorozené sestry se dvanáctiletá Chanda dozví o pomluvách, které se šíří vesnicí poblíž Johannesburgu, kde žije. Pomluvy a odmítavý postoj místní komunity ničí Chandinu rodinu a donutí její matku k útěku. Chanda cítí, že nevraživost vesničanů plyne z předsudků a pověr, a rozhodne se odejít ze školy, aby našla svoji matku a objevila pravdu.

Snímek Olivera Schmitze vznikl podle bestselleru Allana Strattona, který očima mladé dívky nahlíží realitu moderní Jihoafrické republiky a tematizuje problémy zařazení černošského obyvatelstva do společnosti, pandemii AIDS a dětskou prostituci. Uvedení emocionálního dramatu na loňském festivalu v Cannes sklidilo bouřlivé ovace. (MFF Cinema Mundi)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (18)

kolodej1 

všechny recenze uživatele

myslím, že je pro nás, rozmazlené Evropany, zcela nepředstavitelné, co musí prožívat lidé v méně šťastných končinách planety. Osud, jaký byl uchystán pro dvanáctiletou Chandu, by byl hodně tvrdý i pro dospělého, natož pro dítě. Nicméně, musím říct, že i přesto, že se jedná o tak silný příběh, tak způsob zpracování mě příliš neoslovil a já se chvílema docela obstojně nudil ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

V Juhoafrickej republike to nebude až tak med lízať. Hoci majú obrovské zásoby nerastných surovín, bežný človek o tom ani nevie a žije z ruky do úst. Na návšteve veľkých miest vás zaručene okradnú a na vidieku sa už neoplatí byť belochom, pretože vás tam v rámci kampane anti-apartheidu kresťansky obesia na strome. Ak nebudete mať šťastie na kresťanov, potom natrafíte na animistu, ktorý len prepichne voodoo bábiku s vašou podobizňou a prenesie na vás svoju dyzentériu. No a pokiaľ sa stále neusračkujete k smrti a mali by ste chúťky na ebenovú krásku v zľave za dva doláre, príde kamarát HIV. ()

Reklama

asLoeReed 

všechny recenze uživatele

Film, takový jihoafrický Fish Tank s velmi aktivním vývojem děje a plný problémů, témat, až je toho hodně, zbytečně moc, byl loni v Cannes v sekci Jiný pohled a režisér O. Schmitz má za sebou docela významnou kariéru. Jenže je to přesně ten umělý příběh, před nímž dávám přednost non-fikčnímu dramatu případně jakémukoli tradičnímu dokumentu. ()

Rover 

všechny recenze uživatele

Řemeslně bravurně zvládnutý snímek, na kterém mi mimořádně vadilo, jak tlačil na pilu. Snaha vyvolat v divákovi emoce je tak očividná, až to není hezké. Neustále někdo pláče, umírá, afektovaně řve, objímá se... Souhlasím, že předsudky a AIDS jsou velkými problémy současné Afriky, ale způsob, jakým nám toto téma tvůrci servírují, se mi líbil pramálo. Hudba: Ali N. Askin, Ian Osrin - je užitá velmi střídmě a zdá se, že brnkací trylky snad svou šablonovostí brzy nahradí burácející orchetrálky. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Téma o kterém můžeme číst téměř každý den v různých obměnách, nám tentokrát v jednom dramatickém příběhu poodkryl Oliver Schmitz. Bylo mně strašně smutno z toho, když jsem viděla jak Chanda, vlastně ještě dvanáctileté dítě, které svou matku hluboce miluje, čelí nejen pokrytectví, pomluvám a předsudkům svého okolí, ale přitom se sama musí vyrovnávat se smutným faktem, že i její matka má tu všemi odsouzeníhodnou nemoc AIDS. Smutné, drsné a já souhlasím se vším co tady už napsal uživatel Dudek. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (2)

  • Film byl soutěžil o cenu 83. Academy Awards mezi nejlepšími neanglicky mluvenými filmy. (Terva)
  • Snímek byl natočen na motivy románu "Tajemství" od kanadského dramatika a romanopisce Allana Strattona. (Terva)

Reklama

Reklama