Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdiny příběhu je parta patnáctiletých školáků, kteří právě ukončili základní školu a prožívají své poslední prázdniny před tím, než se rozejdou na různé střední školy. Středobodem všeho je opuštěná vyschlá fontána uprostřed sídliště, u níž se všichni scházejí. Hvězdami party, která se tu schází, jsou dvě hezké dívky, Bela a Zuza. Film však sleduje nejen jejich osudy, problémy a pocity a chování v různých životních situacích, jejich lásky a nelásky, omyly a usmiřování. Mozaiku doplňují postavy jejich rodičů, sourozenců i dalších dospělých, mezi nimiž je výraznou postavou zejména starý pan Domorák, který mladé neustále kritizuje. Z party je největší pozornost věnována mladému budoucímu automechanikovi a muzikantu Olinovi, který se z lásky k Zuze rozhodne starou fontánu opravit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (192)

Brano 

všechny recenze uživatele

Nostalgický hudobný film pre mládež, ktorý rozpráva o osudoch niekoľkých ľudí. Príjemne herecké obsadenie a naozaj krásna kultová hudba, ale to je asi všetko čo zdobí tento film. Chýba tomu hlavne dej. Sú to len také poskladané časti príbehov o láske z pred paneláku. Ale musím uznať, že aj po rokoch ma film stále niečo do seba. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Nebyť legendárnych piesní z filmy, tak by tento počin zrejme skončil v zabudnutí. Filmársky je to totiž strašne rozháraný mišmaš so šialeným strihom, nenadväzujúcimi zábermi a s primitívnym dejovým oblúkom. Postáv je na tak krátky film prepchaný pesničkami jednoznačne priveľa a tak sú len načrtnuté, rovnako ako aj vzťahy medzi nimi. Predabovanie postáv do slovenčiny bije do uší, čerešničkou na torte v tomto ohľade je to, že hlavná mužská postava spieva pesničky Patejdlovým hlasom. Celkovo potom film pôsobí dosť bizarným a diletantským dojmom. A to až tak, že na priemer toto nevytiahne ani tá hudba. 4/10 ()

Reklama

mi_X_o 

všechny recenze uživatele

Hodnotenie tohto filmu je jedna veľká dilema. Subjektívne je to zábava, akú som už dlho nezažil (pri československej produkcii naposledy pri Řeke http://www.csfd.cz/film/7903-reka/ - mimochodom postava filozofujúceho pilota hĺbkou myšlienok pripomínala, či dokonca prevyšovala sedláka Sychru. ***"Čo je to vlastne láska?" "To čo sa deje medzi dvomi ľuďmi, ktorí sa milujú."***). Bohužiaľ s odstupom treba konštatovať, že je to moralistická kvázi muzikálová zlátanina - akási zabednená výpoveď o jednej generácii (kde bežne na sídlisku v noci a za dažďa tancuje polonahé dievča ). Keby to všetko bola "nadsázka" tak je to geniálne béčko (céčko) . Ale keďže tomu tak nie je a navyše tento "depešácko-motokrosový sajrajt" zožal nepredstaviteľný úspech, tak si môžeme urobiť obraz nielen o diletantstve režiséra, ale aj o väčšine národa. V tomto ohľade je možné vysledovať paralelu s českými Babovřeskami. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Nemám nic proti filmům o dospívající mládeži, či proti těm, které jsou určeny pro ně. Ale téměř každá sebemenší zápletka je plochá. Vyjevují se obrazy bez hloubky i smysluplné katarze. Obrazy se objevují a zase mizí v zapomnění. Pokud by došlo k zeštíhlení stopáže, šlo by výsledný produkt zařadit do uměleckého portfolia Vaša Patejdla a popové skupiny Elán. Nakonec zůstává pouze rozpačitý pocit z podivné snahy něco sdělit, i když se nesděluje vůbec nic. Předabování většiny důležitějších herců ve výsledném produktu je snad až psychopatická snaha o povýšení filmu na něco vznešenějšího. Vyzdvihnout lze jen herecké výkony a jistou poetiku kamery. To je zatraceně málo! Hlavní postavou je mladá dívka Zuzana Petrová (Eva Vejmělková s hlasem Zuzany Skopálové-Jányové) na rozhraní mezi základní a střední školou. Zuzana a její telecí léta se vzdorovitou umanutostí puberťáka, který chce ochutnávat život po intenzívnějších dávkách. Hlavní mužskou postavou je stejně starý a laskavý Olino Zrubec (zajímavý Jiří Bábek s hlasem Tibora Frlajse) a jeho zaujetí automechanikou a hudební idealistický talent a touha po proražení. Mezi výrazné postavy patří Zuzky bezstarostná kamarádka Bela Strinková (sympatická Katarína Šugárová s hlasem Zuzany Tlučkové) se svou lehkomyslnou konzumací života. A Zuzanina sestra Maja (příjemná Jana Svobodová-Mařasová s hlasem Jarmily Kulíškové) s výrazným intelektuálním nadáním a díky tomu i se sžíravějším citovým tápáním. Z dalších postav: malý a energický Belin bratr s velkou dávkou představivosti Števo (Marek Bezoušek), bezprostřední kamarád a člen klukovského hudebního tělesa Bohuš (Ondřej Malý), mlčenlivý sochař Picasso (André Vícha), v pořádku angažovaný a zapšklý důchodce Domorák (zajímavý Miloslav Holub), moudrý děda Zrubec (Ferdinand Krůta s hlasem Ela Romančíka), osaměle nešťastný opilec a Olinův otec (Slavo Záhradník), nervózní Zuzanina matka (příjemná Sylva Turbová), chápající Zuzanin otec (Vladimír Kratina s hlasem Ivana Romančíka), či suverénní a kontroverzní vůdce party rádoby drsných motorkářů na český způsob Viki (Robo Grigorov). Potenciál to má, ale je tak lehkomyslně promrhaný. A zůstávají pouze hudební klipy skupiny Elán. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Sídliskový, romantický muzikál. Vôbec to nie je dobré. Nepáčilo sa mi to. "Fontána pre Zuzanu" je útrpne panelákovo šedá. Nepáčila sa mi protivná, vtieravá hudba a znervozňovali ma nekvalitné herecké výkony. Vadilo mi to, celé mi to liezlo na nervy. Filmy Dušana Rapoša som nikdy nevedel oceniť. Podľa mňa je to velice biedny režisér. Ani týmto, mnohými preceňovaným, snímkom ma nedokázal osloviť, zaujať, či pobaviť. No to, čo predviedol vo svojich neskorších dielach, bola ešte väčšia mizéria. * ()

Galerie (5)

Zajímavosti (32)

  • Letecké zábery do filmu zabezpečovala spoločnosť Slov-Air Bratislava. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Pri natáčaní filmu si režisér Dušan Rapoš a Eva Vejmělková, predstaviteľka Zuzany, padli do oka natoľko, že sa vzali v Las Vegas a žijú spolu dodnes. (Raccoon.city)
  • Vašo Patejdl sa kvôli práci na iných projektoch nezúčastnil natáčania a známe hudobné hity napísal len podľa obrázkov z filmu. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama