Reklama

Reklama

Bratři Earpové ženou stádo dobytka do Kalifornie. Po cestě odmítnou nízkou finanční nabídku starého Clantona na jeho odkoupení a na pár hodin se zastaví se v městečku Tombstone. Když se v noci vrátí zpět, jejich stádo je pryč, na místě nacházejí pouze těžce zraněného nejmladšího bratra Jamese. Proto Wyatt Earp přijímá ve městě místo šerifa, které je mu nabídnuto. S ním tu zůstávají bratři Morgan a Virgil, aby společně našli vrahy Jamese a zloděje svého dobytka. Na nového šerifa navíc čeká setkání se známým stárnoucím pistolníkem Docem Hollidayem, za nímž přijíždí půvabná Klementina...
Film natočil klasik americké kinematografie režisér John Ford (který zaujal i svými dalšími westerny Přepadení, Fort Apache, Měla žlutou stužku, Rio Grande, Muž, který zastřelil Liberty Valance a Podzim Cheyennů). Ten příběhu z Divokého západu vtisknul zcela nový dech a působivost. Pod jeho vedením úlohu Wyatta Earpa ztvárnil Henry Fonda, který zde předvedl jeden z vrcholů svého hereckého umění. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (65)

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Tak jsem konečně shlédla ten film, o kterém jsem dosud věděla jenom to, že v M.A.S.H.I. byli děsně natěšení, až ho spatří, a že se Alda strachoval, aby někdo nenarovnal hlavní krásce předkus. Nyní suše konstatuji pár věcí. Za á to bylo lepší, než jsem čekala, za bé nechápu, proč se to jmenuje tak, jak se to jmenuje. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

3/10 Tak to slo nejak zcela mimo mne. Cekal jsem klasiku a vysledkem je utahana nuda bez jakekoli gradace nebo naznaku atmosfery. Vsichni jsou strasne prirozeni a nenuceni, to ano, ale v pripade, ze vam jde o krk, tak to pusobi jaksi nepatricne, kdyz uz nehrajete kwrdaka. Kdybych si dal tu praci asi bych nasel i jakasi pozitiva, ale ty minusy opravdu prevazuji - naprosto za oci tahajici sceny odvadejici dej k civilnimu zivotu - karban, tanyny, putyka a jeste jakesi radobyfilozofovani - to je vazne strelba do kra. ()

Reklama

Kass 

všechny recenze uživatele

"Sure is a hard town for a fella to have a quiet game of poker in." Pokud by u mě měl mezi westerny nějaký film sesadit z pomyslného trůnu "Tenkrát na Západě", byla by to dost možná právě tahle klasicky, doslova ikonicky pojatá "Kniha amerického westernu". PS: osobně se k těmhle soudům neuchyluju, ať má v zásadě každý svůj názor. Opravdu tu ale čtu mezi komenty něco o příslovečném "házení perel sviním"? - Bohužel, je to tak. Takže prosím, zachrochtejte dle vlastního uvážení... ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Kousek v MASH mě navnadil, později viděné Fordovy filmy jako Muž, který zastřelil Libertyho Valance zase odradily. Ale stálo to za to a považuju to za jeden z nejlepších amerických westernů vůbec. Co na tom, že překrucuje historii (ostatně nejedná se vůbec o důležitou událost), stačí aby se Henry Fonda houpal na židli a Walter Brennan kolem sebe máchal bičem jako pominutej, k tomu se to odehrává v Monument Valley a jsem doma. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

My Darling John Ford... po Stopařích jeho vůbec nejlepší film. A může za to především angažmá Henryho Fondy, jehož jemnému a klidnému projevu se Fordův režijní styl skvěle přizpůsobuje. Hrát roli Wyatta Earpa John Wayne, jednalo by se zřejmě o siláčtější a možná i komediálnější film, ale myslím, že kvalit téhle verze by nikdy nedosáhl - stačí se podívat na průměrné kavaleristické snímky Měla žlutou stužku nebo Fort Apache (kde hráli Fonda a Wayne bok po boku). Naprosto lehce a plynule ubíhající western, který mě překvapil svou střídmostí a umírněností - nevím, jak jinak to napsat. Nicméně nejlepším Docem Hollidayem pro mě zůstává Kirk Douglas z Přestřelky v O.K. Corralu. ()

Galerie (97)

Zajímavosti (21)

  • Věk Earpových bratrů je pozměnen. James je ve filmu zobrazen jako mladistvý (ve skutečnosti mu v té době bylo 40), Virgil jako dvacátník (bylo mu 38), pouze věk Morgana a Wyatta zhruba odpovídá. Oběma bylo kolem třiceti. (liquido26)
  • Snímek se objevil i ve válečném seriálu M*A*S*H (od r. 1972), a to konkrétně v epizodě s názvem "Dnes promítáme". (marabart)
  • Ve filmu se Doc Holliday a Wyatt Earp setkávají poprvé až v Tombstone. Ve skutečnosti se však tito dva setkali již dříve a do Tombstone přijeli jako přátelé. (liquido26)

Reklama

Reklama