Reklama

Reklama

Bratři Earpové ženou stádo dobytka do Kalifornie. Po cestě odmítnou nízkou finanční nabídku starého Clantona na jeho odkoupení a na pár hodin se zastaví se v městečku Tombstone. Když se v noci vrátí zpět, jejich stádo je pryč, na místě nacházejí pouze těžce zraněného nejmladšího bratra Jamese. Proto Wyatt Earp přijímá ve městě místo šerifa, které je mu nabídnuto. S ním tu zůstávají bratři Morgan a Virgil, aby společně našli vrahy Jamese a zloděje svého dobytka. Na nového šerifa navíc čeká setkání se známým stárnoucím pistolníkem Docem Hollidayem, za nímž přijíždí půvabná Klementina...
Film natočil klasik americké kinematografie režisér John Ford (který zaujal i svými dalšími westerny Přepadení, Fort Apache, Měla žlutou stužku, Rio Grande, Muž, který zastřelil Liberty Valance a Podzim Cheyennů). Ten příběhu z Divokého západu vtisknul zcela nový dech a působivost. Pod jeho vedením úlohu Wyatta Earpa ztvárnil Henry Fonda, který zde předvedl jeden z vrcholů svého hereckého umění. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (65)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Drsný a zároveň lyrický, humorný i vážný a nasnímaný omračujícím způsobem, něco jako Občan Kane westernů (navíc jsem viděl krásnou zrestaurovanou 102minutovou verzi). A jak nemusím dobračisko Henryho Fondu, tak tady byl naprosto dokonalý. Tiché scény bezchybné a je jich tu spousta, jak trefně píše Pohrobek - řeč těla. Bez tohodle by snad ani nebyl žádnej Leone. Další nedoceněný Ford na CSFD, člověk si pomyslí cosi o házení perel sviním, ale co už... P.S. bonus pro znalé - Hawksovskej vtipnej dědek Walter Brennan v naprosto atypické, ale suverénně zvládnuté roli. Bravo! P.S. Po druhém zhlédntí jen dodám, že tenhle film je symfonie ticha, klidu a řeči těla. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

My Darling John Ford... po Stopařích jeho vůbec nejlepší film. A může za to především angažmá Henryho Fondy, jehož jemnému a klidnému projevu se Fordův režijní styl skvěle přizpůsobuje. Hrát roli Wyatta Earpa John Wayne, jednalo by se zřejmě o siláčtější a možná i komediálnější film, ale myslím, že kvalit téhle verze by nikdy nedosáhl - stačí se podívat na průměrné kavaleristické snímky Měla žlutou stužku nebo Fort Apache (kde hráli Fonda a Wayne bok po boku). Naprosto lehce a plynule ubíhající western, který mě překvapil svou střídmostí a umírněností - nevím, jak jinak to napsat. Nicméně nejlepším Docem Hollidayem pro mě zůstává Kirk Douglas z Přestřelky v O.K. Corralu. ()

Reklama

špaček421 

všechny recenze uživatele

Kousek v MASH mě navnadil, později viděné Fordovy filmy jako Muž, který zastřelil Libertyho Valance zase odradily. Ale stálo to za to a považuju to za jeden z nejlepších amerických westernů vůbec. Co na tom, že překrucuje historii (ostatně nejedná se vůbec o důležitou událost), stačí aby se Henry Fonda houpal na židli a Walter Brennan kolem sebe máchal bičem jako pominutej, k tomu se to odehrává v Monument Valley a jsem doma. ()

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Grandiózny western, vybrúsená filmárčina po všetkých stránkach. Človek sa nečuduje, že Forda obdivovali masy divákov ale zároveň bol aj jeden z hŕstky obľúbených režisérov frfľoša Bergmana. Čo na tomto filme zaráža je, aký je štylisticky moderný napriek tomu že to je klasický Hollywood, miestami to má až leoneovskú estetiku respektíve vidieť z čoho asi Leone čerpal, keď tvoril prvé špageťáky. Tak napríklad už len záverečné vystúpenie hrdinu zo závoja prachu je vizuálne identické s obrazom, keď vystúpi z prachu Eastwood v prvej dollárovke. Potom napríklad práca so svetlom a kompozície. Je to ešte klasický "štvorček" čo sa formátu týka, ale keby mal Ford širokouhlý formát a farbu, tak si myslím, že by to vyzeralo vizuálne úplne rovnako ako napríklad Vtedy na západe. Ford krásne pracuje so svetlom a s jednotlivými plánmi, jeho obrazy majú miestami až komiksovú grafickosť. Film je zároveň nesmierne krutý a necháva vám zomrieť pred očami nevinné postavy. Určite jeden z najlepších Fordových westernov, preto sa čudujem vlažnému hodnoteniu. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Kromě toho, že je to jeden z mála (ne-li jediný) western, ve kterém se cituje Shakespeare, není tenhle film ničím originální. Je tu Wyatt Earp, šerif s kolty proklatě nízko, jsou tu krávy, koně, lasa, klobouky, pistole a s nimi související přestřelky, rozladěné piáno, barová zpěvačka, krásná děva Klementýna, písek, kaktusy... Přesně tak, jak mě to nejvíc nudí. ()

Galerie (97)

Zajímavosti (21)

  • Doc Holliday je ve snímku zobrazen jako chirurg, ale ve skutečnosti byl zubař. (liquido26)
  • Wyatt Earp nikdy nebyl maršálem v Tombstone. Tím byl jeho bratr Virgil. Wyatt se stal zástupcem šerifa až těsně před střetnutím u O.K. Corralu. (liquido26)
  • Věk Earpových bratrů je pozměnen. James je ve filmu zobrazen jako mladistvý (ve skutečnosti mu v té době bylo 40), Virgil jako dvacátník (bylo mu 38), pouze věk Morgana a Wyatta zhruba odpovídá. Oběma bylo kolem třiceti. (liquido26)

Reklama

Reklama