Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Jmenuji se Simon. Mám Aspergerův syndrom. Mám rád vesmír, věci ve tvaru kruhu a svého bratra Sama, který se o mě stará. Nemám rád city, ostatní lidi, změny a komedie s Hughem Grantem.“ Osmnáctiletý Simon trpí poruchou osobnosti a každý den je pro něj velmi náročný. Díky trpělivé péči svého bratra Sama a pevně nastavenému režimu je Simon schopen fungovat. Stav věcí naruší rozchod Sama s jeho přítelkyní. Její odchod z domácnosti dopadne nepříznivě na oba bratry. Když Sam propadne depresi, Simonův život se změní v nesnesitelný chaos. Rozhodne se proto vzít situaci do vlastních rukou. Aby znovu nastolil ztracený řád, musí najít bratrovi novou, dokonalou dívku.

Ve Švédsku umějí točit neotřelé hořko-sladké komedie z každodenního života a Simonův vesmír je toho dalším důkazem. Film byl kladně přijat jak domácí kritikou, tak diváky a s nemalým úspěchem se promítal i na zahraničních festivalech. Postavu Simona ztvárnil Bill Skarsgård, syn slavného otce Stellana Skarsgårda. (MFF Cinema Mundi)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (115)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Proč se rozešli ??" - "Nechtěla se změnit !! Tak mu musíme najít nějakou jinou holku, která to se mnou vydrží.." ;) Láska chce zkrátka čas, stejně jako dobrá omáčka, která se prostě musí vystát.. Vystát se ovšem dá jen dost těžko právě Simon, hrdina tohohle výborného švédského bijáku o severském Sheldonovi, o dalším aspergerickém Diogénovi v sudu.. V sudu se střelným prachem.. Totiž hvězdným prachem..;) Nesmírně podvratné vůči vlastnímu žánru, z jehož kruhu se však nakonec biják nezvládne úplně sebevědomě vymotat, i nesmírně zábavné.. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Bill Skarsgård, rozhodně zdědil talent po svém otci a je na něm vidět, že se nebojí žádné role. A to je moc dobře, protože je bez problémů zvládá. "Simonův vesmír" je jeho koncertem, ale celkově je to snímek, který je skvěle pojatý, příjemný a velmi zábavný, a to i přesto, že to v normálním životě prostě sranda být nemůže. ()

Reklama

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(CINEMA MUNDI 2011) SIMONŮV VESMÍR je přesně ten typ filmů, který nemám rád, protože svou perspektivu přizpůsobuje postavě s mentálním/psychickým problémem, jenž zde slouží pouze k dolování emocí z diváků. Nemáme tak možnoust nahlédnout do mentality jedinců s Aspergerovým syndromem, ale ten je použit k ozvláštnění romantických komedií. Scény, v níž hlavní hrdina Simon nakoukává všechny filmy s Hughem Grantem, aby porozuměl žánrovým kódům, jenž pak aplikuje na fikční svět filmu, jsou nesmírně opojné a vůči žánru zábavně podvratné. Moje hlavní výtka se tak týká pouze toho, že se podoba romcomů nemění, ačkoliv k tomu bylo nakročeno, protože na místo leitmotivu kruhu, s kterým se pracuje i ve stylistické rovině, se přes peripetie v podobě trojúhelníku končí ustanovením heterosexuálního, i když tak trochu "jiného" páru. ()

Miseet 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době komedie na úrovni, která mě bavila a měla hlavu a patu. A to, že její původ je na severu, můj pozitivní dojem ještě více utvrdilo. Začátek filmu mě moc nezaujal, ale to se brzy otočilo, a po chvilce jsem už byla zcela pohlcena do děje. Billovi ta role chlapce s AS opravdu sedla a zahrál to skvěle a přesvědčivě. Jediné co bych možná vytkla je to, že celý příběh je postaven na Aspergerově syndromu, který byl zde využit jako hlavní aspekt sloužící k pobavení. Každopádně doporučuji. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

jeden z filmov kde tematicky by mal zapadnúť k filmom o autistoch, resp. s témou Aspergerovho syndrómu. Tu však tento fakt bol až druhoradý. Vytváral podklad pre jednoduchú nenáročnú švédsku komédiu, kde brat s Aspergerom sa snaží pomôcť staršiemu bratovi, pritom sa to akosi zvrtlo a objavuje nový - nepoznaný vzťah . ()

Galerie (23)

Zajímavosti (4)

  • Snímek měl nejdříve televizní premiéru v červenci 2010 a až od září byl promítán v kinech. (Terva)
  • Film byl nominován na cenu Guldbaggegalan 2011 (Stockholm) v kategoriích Nejlepší film, Nejlepší scénář, Nejlepší herec a Nejlepší herečka ve vedlejší roli. (Terva)

Reklama

Reklama