Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Jmenuji se Simon. Mám Aspergerův syndrom. Mám rád vesmír, věci ve tvaru kruhu a svého bratra Sama, který se o mě stará. Nemám rád city, ostatní lidi, změny a komedie s Hughem Grantem.“ Osmnáctiletý Simon trpí poruchou osobnosti a každý den je pro něj velmi náročný. Díky trpělivé péči svého bratra Sama a pevně nastavenému režimu je Simon schopen fungovat. Stav věcí naruší rozchod Sama s jeho přítelkyní. Její odchod z domácnosti dopadne nepříznivě na oba bratry. Když Sam propadne depresi, Simonův život se změní v nesnesitelný chaos. Rozhodne se proto vzít situaci do vlastních rukou. Aby znovu nastolil ztracený řád, musí najít bratrovi novou, dokonalou dívku.

Ve Švédsku umějí točit neotřelé hořko-sladké komedie z každodenního života a Simonův vesmír je toho dalším důkazem. Film byl kladně přijat jak domácí kritikou, tak diváky a s nemalým úspěchem se promítal i na zahraničních festivalech. Postavu Simona ztvárnil Bill Skarsgård, syn slavného otce Stellana Skarsgårda. (MFF Cinema Mundi)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (115)

Aelita 

všechny recenze uživatele

Rain Man, Lužin, Shaldon Cooper a Simon a jiní autisti, ke kterým patří i lidé s Aspergerovým syndromem, jsou zábavní (občas) jenom ve filmech a seriálech. V realitě je život s nimi spíše nudou nebo utrpením - mám na mysli těžší formy autismu. Bylo by zajímavé zjistit, zda procento autistů v populaci stoupá v porovnání s minulými stoletími nebo jsme svědky jen zdánlivého nárůstu hlavně v důsledku definice a diagnostiky těchto forem fungování lidského mozku (záměrně se vyhýbám označení "porucha"). Každopádně bylo by naivní se domnívat, že současný svět a moderní civilizace nemají žádný vliv na lidské geny. Vždyť i genetika již dnes potvrzuje, že genotyp + prostředí = fenotyp. Krátce řečeno, tito lidé v lidské společnosti jsou a dokonce si získávají u filmových diváků nejen pozornost, ale i jistou popularitu. ___ Simonův vesmír je příjemný, spíše teenagerovský film, který moc nenadchne, ale ani moc nezklame. ()

Tomik00 

všechny recenze uživatele

Švédská komedie pojednávající o chlapci, který trpí aspergerovým syndromem. Již od začátku to na mne působilo mile a docela mě to i překvapilo. Zaujala mě chlapcova lhostejnost k okolí a jeho imaginární žití ve vesmíru. Lidé s takovýmto handicapem to nemají lehké. Oceňuji práci režíséra, rozhodně se na tento snímek podívejte a pochopíte... ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Nádherný poetický film, který má sice s realitou pramálo společného, ale o to je krásnější. Režisér pojal život člověka s Aspergerovým syndromem jako takovou "Améli z Montmartru naruby". Zatímco Amélie viděla skrytou krásu obyčejného života a šířila toto poznání mezi ostatními, Simon zve vybrané do svého nitra a dává jim objevit kouzlo všedního dne očima nezkaženého člověka. Obsazení hlavních postav se opravdu povedlo. Oba předvedli výborný výkon a spolu s osobitým režisérským stylem dělají drtivou většinu výsledného dojmu. Ten trochu kazí uspěchaný scénář a předvídatelnost hlavní dějové linie. Top 10 za rok 2010. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Čas nejsou peníze. Čas je čas - a peníze jsou peníze." ----- Se Simonem mám trochu problém. Dokáže takřka v mžiku zahodit zažité zvyky, rituály - a dokonce i přesný časový harmonogram, jenom aby bylo zase po jeho ... aby ze mě mohl vyždímat plný kýbl emocí. Jenomže má smůlu ten milý hoch. Možná jsem trochu jako on: Ráda si udržuju odstup - a dávám si dobrý pozor, koho a za jakých okolností si pustím k tělu ... Simon u mě prostě momentálně nemá šanci ... 2,5* ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně příjemně natočený osvětový snímek o Aspergerově syndromu. 1) Zajímalo by mě, jak moc a jak přesně vystihuje film povahu zobrazované dysfunkce. 2) Hezký 20letý Bill Skarsgard (Simon s aspergem) a neméně hezký 27letý Martin Wallstrom (Simonův bratr Sam) umocňují příjemné pocity ze sledování...alespoň u mě. 3) Výstižný koment: Bluntman****. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (4)

  • Filmovalo sa vo švédskych mestách Långsele, Nyland, Sollefteå a Sundsvall. Všetky tieto mestá patria pod kraj s názvom Västernorrlands. (MikaelSVK)
  • Film byl nominován na cenu Guldbaggegalan 2011 (Stockholm) v kategoriích Nejlepší film, Nejlepší scénář, Nejlepší herec a Nejlepší herečka ve vedlejší roli. (Terva)

Reklama

Reklama