Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novinářka Elsa Casanovová se v Afghánistánu a Pákistánu zajímá o osudy místních žen. Neváhá kvůli jejich příběhům riskovat ani svou bezpečnost. Její akce jsou nebezpečné a Elsa svým chováním na sebe a na svůj tým upozorní místní členy Tálibánu. Když se jednoho dne snaží pomoci tamní ženě Maině z moci skupiny Tálibánců vedených Ahmedem Zaiefem, je Elsa se svým doprovodem Tálibánci zajata. Francouzská vláda nehodlá nic nechat náhodě a okamžitě na místo únosu vysílá svou speciální jednotku. Rozhodnutí vojáky do akce nasadit ještě urychlí video, které teroristé umístili na internet. Na něm jsou záběry podřezávání jednoho z mužů z Elsina doprovodu. Teroristé na videu oznamují, že Elsa bude brzy také popravena. Speciální jednotka je tedy vyslána nad pákistánská kmenová území, kde má Elsu na základě zpravodajských informací objevit a zachránit. Malá šestičlenná jednotka vedená velitelem Kovaxem (Djimon Hounsou) seskočí poblíž místa, kde má být Elsa držena. Následný boj je krátký a úspěšný, vojáci Elsu i s jejím jediným průvodcem, Amenem, (druhý byl Zaiefem zabit) najdou a osvobodí. Komando však musí prchat do hor, protože Tálibáncům z okolních hor přicházejí další a další čerstvé posily. To ovlivní i ústup jednotky. Vojáci se nemohou dostat na místo, kde je měly vyzvednout vrtulníky, a musejí ustoupit do hor. Za neustálého boje musejí druhý den zamířit přes hranici do Afghánistánu, kde mohou využít pomoc spojeneckých jednotek. Znamená to však jediné – přejít hřeben Hindúkuše a zbavit se pronásledovatelů. Elsa vojákům přiznává, že pro Zaiefa je její smrt osobní záležitostí. Kovax a ostatní ihned pochopí, že se Tálibánců jen tak lehko nezbaví. Čtvrtého dne vojáci s Elsou a Amenem dorazí do malé horské osady, kde Elsa využije místních zvyků a požádá o pohostinství. To jim místní vesničané neodmítnou, a tak se vojáci mohou dovybavit na horský přechod a malinko si odpočinout. Jednotka je záhy napadena přicházejícími Tálibánci a stáhne se do hor. Na naléhání Elsy a Amena, kteří chtějí pomoct vesničanům, jež se teď Tálibánci za jejich pomoc vojákům chystají vyvraždit, se vojáci do osady vrátí a svedou prudký boj s Zaiefovou skupinou. Amen je v boji zabit a také jeden z vojáků, Victor, utrpí těžké zranění. Vojáci s Elsou se opět stahují do hor a pokračují ve své cestě přes afghánskou hranici. Ústup jim kryje odstřelovač Elias, který však nakonec v boji s Tálibánci podlehne. Zbytek jednotky s Elsou končí den v prudké sněhové vánici na horském hřebenu a pokouší se navzájem zahřívat. Druhý den ráno vojáci s Elsou zjišťují, že Victor noc nepřežil. Nezbývá jim však nic jiného než pokračovat v cestě... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (430)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě jakou podívanou nám dokázali naservírovat takovíhle Francouzi. Jsme zvyklí když v závěrečné scéně nějakého hollywoodského filmu se objeví na zaprášené cestě Americký voják, který v každé ruce svírá dítě, další má za krkem a dvě se mu křečovitě drží kolem nohou. Do toho všeho vlají hvězdy a pruhy jako o duši a přichází neskutečný happyend za tónů Hanse Zimmera. Bohužel nemůžu prozradit jak to dopadlo v případě francouzské Speciální jednotky. Chvilku sledujeme Černý jestřáb sestřelen zalitý Slzami slunce a později se nám změní v Útěk ze Sibiře. Nic to nemění ale na faktu že se mi film opravdu líbil. Velkou zásluhu na tom mají sympatické postavy. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Slzy slunce na francouzský způsob - dokonce i ten velitel jednotky je drsný a holohlavý (jenže ne Bruce Willis, ale Djimon Hounsou). První hodina je plná dosti dobře natočených a strhujících přestřelek, členové jednotky nešetří sarkasmem a rýpají jeden do druhého, z talibanců jde když ne přímo strach, tak alespoň respekt. Druhá polovina s trmácením se přes Hindúkuš, během něhož se naštěstí (pro diváka) ukáže, že ozbrojení drsoni nejsou ani zdaleka tak nesmrtelní, jak se tváří, je senzační také, ačkoliv úplně jiným způsobem. Diane Kruger výborná, bez make-upu ještě krásnější než obvykle. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Film čpící napětím, olovem a střelným prachem ze země galského kohouta. To je poslední dobou hodně problematická kombinace. Výsledek? Něco takového by napsal Karel May, kdyby žil dneska. Taková dobrodružná pohádka, v podstatě nikoho neurážející, kde pár správných hrdinů odolává náporu zdivočelých domorodců při osvobozování arizonské pěnice Tornado Kruger. Vše zdamatizováno postupnými nucenými odchody členů týmu za slov "utíkejte, budu vás krýt" a v líbivém a technicky precizním podání. Pokud nad tím člověk moc nepřemýšlí, ani mu nemusí vadit dost násilné přechody mezi jednotlivými epizodami a je naopak rád, že z Francie stále ještě může přijít i něco jiného než existenciální drama o anarchofeministické lesbičce vyrovnávající se s první menstruací. Pozitivní konstruktivní kritika tak velí neposmívat se hloupoučkým dialogům a naprosto předvídatelnému ději, ale prožít si napětí u dobrodružství několika správných chlapů a trnout při myšlence "jestlipak oni ji zachrání?" ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jděte se s těma vašima průměrema vyfotit, tohle je jasnej nadprůměr. Je to první film, kde zejména zpočátku odpuštím roztřesenou kameru a francouze velmi důrazně vyzývám, aby se zřekli roztřesených retardérů za kamerou, protože druhou šanci už jim nedám ! Nicméně nejvíc akce a dynamiky v rychlým sledu za sebou je právě zpočátku, pak už se odehrává poměrně drsná naháněčka fousáčů a kluků ze speciální jednotky. Když už jsem u týhle speciální jednotky, tak to klobouk dolů, takhle drsnej tým vojáků jsem naposled viděl ve filmu Predátor. Nebudu zastírat, že pro takovýhle kluky mám slabost, tam kde by amíci cákali do příběhu kýble patosu, dávají evropani přednost detailům a místo do nebe volajících amerických keců o svobodě, přidávají frantíci jen dvouslovný dialogy, pohledy či suchej foréček na drsný způsob, pokapaný krví. Naprostá hitparáda je pak herecký obsazení a technická dokonalost snímku. Pokud jde o obsazení, tak když vynechám ostrý kluky ze speciální jednotky, tak další medvídek k nakousknutí je Dianka. Moje osobní germánská bohyňka je úžásná, po dlouhý době zase holka co v extremním prostředí nemá make-up, vyfénovaný vlasy a nalakovaný nehty. Dianka se nebojí přihodit na svůj ksichtík ani nějakou tu vysušenou pokožku či omrzliknu a i přes to na mě působí krásnějc než kozatej bakelit na modních příhlídkách. A jako herečka taky nemá chybu, na to jak je křehká, sem jí tady tu roli houževnatý reportérky věřil od A až do Z . Na logiku seru, podstatný je že jsem se o hlavní hrdiny bál, protože to všichni byli takový správný frajeři na blbým místě, nežvanili, nefňukovali, jednali. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Napínavý a politicky nekorektní nářez, kde parta šesti charismatických týpků zachraňuje krásnou ženu ze spárů Talibánských fanatiků, prostě nemůže zklamat nikdy. Diane Kruger opět potvrdila, že je skvělá herečka, Djimon Hounsou tím respektovaným vůdcem prostě je a hlavní záporák má tak děsivé oči, že by z něj nejden dostal osypky. Konec se samozřejmě dal předvídat, ale spíše je to tím, že jsem v něj doufal :-). Jeden z nemnoha důkazů, že i v současné době lze natočit akční dobrodružnou jízdu s přímočarým a zároveň inteligentním dějem a zajímavými postavami. 80%. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (18)

  • Vodca Talibanu nosí slovenskú maskáčovú bundu vz. 97. Rôzne časti oblečenia vz. 97 je možné si všimnúť aj u iných členov Talibanu. (Johnny.ARN)
  • V úvodu filmu byl použit bitevní vrtulník Eurocopter Tiger, později průzkumný Aérospatiale SA 341 Gazelle a přepravní Aérospatiale SA 330 Puma, jehož 2 stroje film doprovázely až do konce. Vojenský dopravní letoun, kterým přiletěli Victor a Kovax byl CASA CN-235M španělského původu. Pátrající bitevní letadla, před kterými se Talibanci ukryli pouze přehozením dek přes sebe, byly Dassault Rafale, jejichž prodejní cena během vývoje v 80. letech natolik stoupla, že je používá pouze Francie a žádný jiný stát. (c.tucker)
  • Ve scéně, kdy speciální jednotka vyskočí z letadla, mají všichni členové nasazené brýle. Těsně nad zemí je už však nemají, přitom je kvůli tlaku, rychlosti a ovládání padáku nepravděpodobné, aby si je nasadili během volného pádu na helmu. (TheDave)

Reklama

Reklama