Reklama

Reklama

Wallace a Gromit: O chloupek

  • Česko O chloupek (více)
Krátkometrážní / Animovaný / Komedie / Rodinný
Velká Británie, 1995, 30 min

Režie:

Nick Park

Scénář:

Nick Park

Hudba:

Julian Nott
(další profese)

Obsahy(1)

Wallace, Gromit, zločinný buldog Preston a krásná Vendulína... Britský oscarový animovaný film Nicka Parka. Ovce, úklady a láska – to všechno čeká v této půlhodině pana Wallace a jeho inteligentního psa Gromita ve strhujícím, napínavém ale i humorném příběhu nazvaném O chloupek. Nick Park za něj v roce 1996 získal Oskara. Rafinovaně realizovaný animovaný film, kombinující formelu s kostrami klasických loutkových filmů, kde počet střihů 10krát převyšuje hraný akční film, a kde tedy záleží na jakémkoliv detailu. Zde totiž rozhodují „ohromné maličkosti". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (122)

zputnik 

všechny recenze uživatele

Nick Park je v první řadě PAN UMĚLEC/ANIMÁTOR. Vždyť to, co dokáže s plastelínovou animací, je nebývale kvalitní, povedené a především zábavné a vtipné. V jeho filmech nechybí romantika ani napětí - to vše však "vystavěno" tak, že výsledným efektem je divákův úsměv/smích/řehot (nehodící se škrtněte). Nick Park čerpá z velkého množství filmových žánrů a filmů (viz jeho "hitchcockovsky" vystavěné napětí, "romantické" nálady ve filmu atd.). Snímek O CHLOUPEK je natočen s obrovským důrazem na detail. Každá drobnost zde má své místo (viz tapety na stěnách, Gromitovy vynálezy, Wallacovy knihy atd.). Shrnuto a podtrženo: Snímky Nicka Parka - včetně snímku O CHLOUPEK - patří dle mého názoru k tomu nejlepšímu z plastelínové animace, co kdy na tomto "širém a zvláštním světě" vzniklo. Doporučuji vidět, slyšet a vychutnat si tento FILMOVÝ BONBÓNEK. ()

hudryhudry 

všechny recenze uživatele

Nejftipnější a nejgeniálnější film s Wallacem a Gromitem. V dětství jsem se na tomhle filmu v originálním znění učil angličtinu a doteď ho miluju. Genialita tohoto filmu spočívá v jemném anglickém humoru a výborném grafickém zpracování. Finální honička a grandiózní finále je jen třešničkou na dortu.... Jo a mimochodem, Přemek Podlaha by se měl od těchto kutilů učit! ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Nebojte se, děcka !!" ;) Tady strach není na místě.. Neskutečná hlína aneb několikanásobný plastelínový orgasmus cinefila.. Ani ne tak o chloupek, z temene Alfieho Hitchcocka, jako spíš o celej vagón, kterej Nick Parkuje daleko před většinou ostatní žánrové tvorby.. ()

maxi6 

všechny recenze uživatele

Velice příjemný počin od anglického Švankmajera Parka Vás ve Chloupku nenechá chvíli v klidu. Zábavná a veselá akční půlhodinka dokazuje jeho mistrný cit pro "neživou věc", akčnost a detail. Od ostatních klasických animací, vyráběných po desítkách ve stylu Pocahontas, Lví král, Mauglí atd.., tato je mezi všemi opravdu jak Popelka. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Když je Wallace zaujat pohlednou Vendulínou, nezbývá, než aby chladnou hlavu zachoval Gromit (a jeho pomocnice Pižla). Bude ji potřebovat, protože i vynálezy se mohou otočit proti vám... Velice propracovaná plastelínová animace, cit pro detaily vztahující se k celku, vtipné až bláznivé nápady... to vše a ještě o něco víc v tak krátkém filmu. Zajímavé komentáře: Pohrobek, Matty, zputnik. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Preston (jméno zlého psího neřáda) je rovněž název rodného města režiséra Nicka Parka. (Valsadora)
  • Poprvé se zde objevuje ovečka "Pižla", která poté dostala svůj vlastní seriál Shaun the Sheep. (melloun)

Reklama

Reklama