Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adamovi, čtrnáctiletému romskému chlapci z osady, zabijí otce. Nikdo neví, co se stalo. Nejsou svědkové ani důkazy. Matka po pohřbu dlouho netruchlí. Chce zabezpečit děti, a tak se provdá za otcova bratra – zloděje a lichváře Žiga. Adamovi se ze dne na den změní život. Najednou dospěl. Pomáhá matce, stará se o sourozence a snaží se je ochránit před Žigovým vlivem. Má jen dvě radosti – boxerský trénink a černookou Julku. Když matku odvezou do porodnice, otčím vtáhne Adama a jeho bratry do svých pochybných kšeftů. Při jedné krádeži chlapce zadrží policie a před vězením je zachrání jen to, že nejsou plnoletí. Adam postupně ztrácí všechny jistoty. Vyhodí ho z boxerského oddílu, Julku rodiče pošlou do Čech. Chlapec se čím dál častěji dostává do konfliktu se zákony vlastní komunity. V hádce s cynickým Žigem pochopí, kdo stojí za otcovou smrtí. Pokouší se uniknout z beznadějné situace, ale jeho snaha končí tragicky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (190)

jondoe 

všechny recenze uživatele

Normalne som mal chvylku chut dat stryri hviezdicky, ale predca by to bolo moc a tri budu zasluzene. Pan Sulik si naozaj zasluzi uznanie. Velmi sa mi paci vo filme nic neprikrasloval. Natocil film o ciganoch z osady a vykreslil zivoty ludi, ktory ziju v inych podmienkach ako ostatby velmi hodnoverne. K pribehu sa vyjadrovat moc nejdem. Ten je poslabsi a aj preto som uchylil k trom hviezdickam. Rozhodne vsak stoji za to pozriet si to. Cakal som horsie a celkom ma to prekvapilo a aj pobavilo. Niektore hlasky si stobodove. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jako kdyby to točili dva různí lidé. Dlouho jsem neviděl tak schizofrenní zpracování, začátek má oscarové ambice, skvělé jsou všechny "z dálky" natočené scény, exteriéry, pasující hudba, dobrý střih. Pasáže zachycující mezilidské vztahy a vůbec výpovědní hloubka filmu se však hrubě nepodařily. Viděno den po Cinema Mundi. ()

Reklama

Almásy 

všechny recenze uživatele

veľmi pekný, potrebný film, ktorého jedinou chybou je to, že nešikovne korčuľuje medzi Šulíkovou poetikou a akousi snahou o Dogmu 95- pretože keď sa Šulík snaží o drsnú realistickosť tak je to moc poetické a keď chce byť poetický tak je to zrazu smiešne. 4* dávam za skvelý krok v obsadení nehercov, Godárovu hudbu- ktorá ma dostane aj keby bola v bratislavafilme a veľmi vtipné vykrádanie Hamleta. a OVEĽA viac ako to že či je to pravda alebo nepravda o cigáňoch ako tu niektorý v komentároch píšu, ma trápy fakt (pri všetkej úcte k bratom čechom) že na slovenský film musíme zháňať peniaze z Českého ministerstva kultúry. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Odvážný pokus o osobité zpracování hamletovského sociálního dramatu, středoevropsky experimentálně se vymykající zažitým filmařským stereotypům. To se díky Šulíkově jistotě a čitelnému poetickému režijnímu rukopisu poměrně daří, nedotaženosti scénáře ale ani zvládnutá civilně symbolická rovina nezachrání. Překvapením jsou kvalitní výkony vyrovnaných neherců, na hony vzdálené trapnému přehrávání mnoha dnešních profesionálů. Jakkoliv zúžený vhled do prostředí osady je lepší než u některých dokumentů. Landové v kápích se ovšem vzteky obracejí v buginách. 3-4* ()

berusche 

všechny recenze uživatele

No, je pravdou, že režisérský záměr "jejich negativní smýšlení o nás a jednání směrem k nám jsme si vyvolali svým způsobem my" není tím nejlepším tahem, protože je vidět, že tohle slyšet nikdo nechce. Mám dojem, že některé záběry vypadají lacině a já přemýšlím, jestli tohle byl taky záměr. Oceňuji hlubokomyslné pohledy do očí malého Adame, poněvadž mám dojem, že oddělují děj: definice, smíření, adaptace, revolta. To, že vybrali průměrnou lokalitu, svědčí o tom, že zas tak upřímné to buďto být nemělo a nebo, že se tak nějak ostýchali to do diváka napálit v plných. Pštros jako nejrychlejší zvíře má zřejmě taky nějakou roli, pokud scénárista nechtě být jen vtipný. No a každopádně je pro mě osobně důležité postavit naprostý brak jako Bastardi proti tomuhle. Tohle se pak jeví jako úplně jiní kafe. Nikdo vás nenutí od začátku, abyste s nimi sympatizovali, nikdo vás nenutí, abyste byli proti nim, spíš tak nějak je vám dána možnost, abyste viděli, jak funguje cigánská fajta, ze které prakticky není možnost uniknout (což dokazuje i závěr, který byl předvídatelný, tj. "stejně tam skončíš, i když se budeš bránit"). Bludný kruh je pro ně to, co mi prozatím ne, že bychom nepochopili, ale je to to, co mi prozatím nechceme chápat, neb to nekoresponduje s naší představou. Ján Mižigár je a byl, jak už to tak vypadá, tím největším geniálním tahem. To se každopádně pochopit dá. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (10)

  • Snímek byl uveden na mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (Zdroj: ceskatelevize.cz) (VášaVF)
  • Premiéra filmu bola na lúke pod holým nebom neďaleko rómskej osady v obci Richnava. (pista_baci7)

Související novinky

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

20.02.2012

Brněnská filmová komunita v březnu ožije festivalem CINEMA MUNDI. Ten ve své jedinečné koncepci přinese během osmi dnů kolekci těch nejlepších českých a světových filmů za uplynulý rok. V hlavní… (více)

46. ročník MFF Karlovy Vary

46. ročník MFF Karlovy Vary

19.06.2011

Od 1.7. do 9.7. se v Karlových Varech uskuteční nejvýznamnější filmový festival kategorie A ve střední a východní Evropě. Festival představí 178 celovečerních filmů, převážná většina z nich bude mít… (více)

Reklama

Reklama