Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Old Shatterhand sice pro sebe našel štěstí v soužití s Nšo-či, ale během pravidelných výprav zpět do rozrůstajících se výsep civilizace poznává, že na jeho způsob života a přátelství s indiány lidé v městech pohlížejí skrz prsty. Přesto se snaží trpělivě přivést obě strany k jednomu stolu, když už ne na úrovni státních autorit, tak alespoň jednotlivých lidí. Jeho poklidný život v usedlosti na území Apačů vezme náhle za své, když během kopání studny místo na vodu narazí na ropu. Naneštěstí zrovna v nedalekém Roswellu pobývá syn ropného magnáta Santera, který zde uvízl cestou do Los Angeles. Tam ho otec vyslal z New Yorku, aby se nezvedeného a zlovolného grobiána zbavil. Santer Junior si umane, že půdu Apačů získá za každou cenou. Vinnetoua a Old Shatterhanda čeká boj proti lidské zlobě motivované hrabivostí, personifikované do jejich nejzavilejšího a nejnebezpečnějšího protivníka. (Česká televize)

(více)

Recenze (72)

nonick1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejtemnější a nejsyrovější díl z celé minisérie. Indiáni už snad nemohou být divočejší a jejich protivníci zákeřnější. Ve srovnání s tímto pojetím je původní zpracování opravdu jenom přeslazená limonáda pro děti. Při jedné ze závěrečných scén, podbarvené s využtitím původního hudebního motivu, v podání sólového ženského hlasu - ála Gladiátor či Pán prstenů, naskakuje husí kůže... Bravo tvůrcům, podařil se jim husarský kousek - a jednoznačně za plný počet.! ()

MiniMinion 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No, dalo se to. Když začala druhá polovina filmu, tak jsem si sice nemohl vzpomenout, co de dělo v té první, ale pak přišel na řadu náčelník komančů, který byl na svou roli příliš německý a příliš odbarvený, s tak nějak mi připomněl pana Stämpera z Tomorrow Never Dies, a ten souboj v komančské kleci, a přál jsem si, aby opět zavládla nuda. Komančové jako takoví se mi ovšem líbili, byli to skuteční divoši. Závěrečný boj byl dost, dost dobrý, až na to, že nedával zrovna dvaktát smysl. Vlastně...opravdu, hned dvakrát nedával smysl. 1) Indiáni by NIKDY nepodnikli tak riskantní akci za bílého dne, a za 2) by nikdo při smyslech nevlezl v téhle situaci do té chajdy. Nikdo, natož Vinnetou, Old Shatterhand, Sam Hawkins a udatní válečníci kmene Apačů. Smrt Vinnetua mě asi měla rozbrečel, jenže jaksi nic. A mimochodem, během jedné scény v lese, jak se Apačové připravovali na boj, jsem málem piknik smíchy při pohledu na to mimino, jak kouká při detailním záběru přímo do kamery. To bylo super. Celkově se mi ta trilogie ani nelíbila, ani líbila, spíš mi byla tak nějak jedno. Doufám, že neudělaj trilogii i Old Shatterhandovi, náčelníkovi Apačů. Jestli ano, zabijte Nšo-Či a v posledním díle představte Old Surehanda, tomu pak taky udělejte trilogii, a v posledním díle představte Old Firehanda, kterému pak taky věnujte trilogii. Teda ne, prosím. No nic, jdu se učit apačsky ;). ()

Reklama

Castrator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kvalitativně na úrovni dílu prvního. Odehrává se v zimě, což je fajn, připomíná trochu Mayovy Vánoce a chvílemi jsem měl pocit, že sleduju zfilmovaný román či povídku J. Londona, i díky syrovosti, která je v posledním dílu seriálu přítomna a je na hony vzdálena mayovkám z 60. let, kde záporáci byli záporáky a pěknými sviněmi, ale úděl a blížící se konec indiánů se tvůrcům na plátno přenést nepodařilo. Zde tomu tak naštěstí není (nebo naneštěstí, podle toho co očekáváte). I Vinnetou je ve všech třech dílech více divochem, přírodním člověkem, nikoliv civilizovaným elegánem à la P. Brice a připomíná spíš postavy z Tekumseha nebo Posledního mohykána než od Maye. Třetí díl bohužel táhne dolů značně neoriginální zápletka a nejen podle názvu (Poslední boj) předvídatelný děj. Předvídatelné naštěstí není, zda to náčelník Apačů odskáče a i když jsem se bohužel fandou nového zpracování nestal, zajímalo mě, jak to s Vinnetouem dopadne. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Dát třem zavražděným a skalpovaným polským tesařům jména Tadeusz Rózewicz, Czeslaw Milosz a Zbigniew Herbert zavání pokusem o třeskutě intelektuálský humor. Pokusem, který se asi mine účinkem, protože jméno držitele Nobelovy ceny Czeslawa Milosze by sice mělo být všeobecně známé, ale vzhledem k upadající úrovni vzdělanosti se obávám, že ve skutečnosti tomu tak nebude. No a že i zbývající dvě jména jsou vypůjčená od významných polských spisovatelů 20. století, pochopí asi jen pár literárních fajnšmekrů. Ale je otázka, jestli aspoň jeden z nich pochopí styl "humoru" pana scenáristy. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Najlepšia časť. Santer sa vydaril a téma boja indiánov proti nenásytným belochom je klasika, ktorá nesklame. V záverečnej časti som si už na hrdinov zvykol a dej profituje aj zo zovretého deja naprieč epizódami. Škoda straty tempa pri indiánskych pytačkách a obmedzeného rozpočtu, kvôli ktorému finálna prestrelka vyzerala pomerne biedne. 7-/10 ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama