Reklama

Reklama

Sanitka 2

(seriál)
Trailer
Česko, 2013, 12 h 29 min (Minutáž: 57–58 min)

Režie:

Filip Renč

Scénář:

Ivan Hubač

Kamera:

Petr Hojda

Hrají:

Jiří Dvořák, Jaromír Hanzlík, Dagmar Havlová, Pavel Zedníček, Zlata Adamovská, Marek Vašut, Petr Kostka, Tomáš Juřička, Michal Dlouhý, Iveta Jiřičková (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Pokračování legendárního seriálu z 80. let minulého století. Zažijeme setkání s původními postavami, nyní již o něco staršími, i s postavami úplně novými, které se připojují k třináctidílnému televiznímu románu o záchranné službě těchto dní. Je to stejný úkol jako před lety, ale přesto se v mnohém změnil, stejně jako se změnila doba i lidé, kteří v ní žijí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (18)

Trailer

Recenze (347)

lillien

všechny recenze uživatele

Po pilotním dílu nemá smysl udělovat hodnocení, ale protože původní Sanitku považuji za jeden z nej českých seriálů, dovolím si alespoň resumé mých pocitů z tohoto pokusu o navázání na dávný úspěch. Myslím, že to nedopadlo o nic hůř, než dvojka Nemocnice na kraji města. Zásadní problém je v tom, že tohle už nemá nic společného se starým Jiřím Hubačem. Nechci snižovat Ivana Hubače (třeba jeho Dlouhá míle je vynikající), ale tady je scénář triviální a nenápaditý, místy až trapně hloupoučký, napsaný jako přes kopírák pro současné nenáročné české seriálové publikum, které nevyžaduje duchaplnost a mám pocit, že nevyžaduje ani kloudné herectví. Nová Sanitka vsadila na táhlo několika herců ze staré gardy, kteří ale pod jinou taktovkou než Dietlovou nebo Adamcovou ze sebe tlačí zas jen šedý průměr. Nové tváře mě zatím neoslovily. Za neomluvitelné považuji vykrádání scén z původní Sanitky. Např obšlehlá situace, kdy mladý Jandera řeší stejný konflikt jako jeho otec ( záchranář odmítá snést pacienta z vyššího patra). Jestli došly nápady, měl Renč možná zůstat u reklamy. Nechci to hned odsoudit k odpadu, takový odpor jako Ulice to ve mně nevyvolalo, ale na víc než kulisu k žehlení to zatím nemá. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Krok po dvaceti devíti letech byl, si myslím, udělán rázně a pravou nohou. Silná návaznost na předchozí seriál je určitě správná volba, i když to může působit jako lehká, námětová marnost. Některé podobnosti jsou až příliš okaté. Seriál vznikl v době, kdy se stalo takovým menším národním sportem okamžité odsuzování a degradace. Zde to mají na starost přechytralí všeználci, kteří sedí doma, vadí jim v podstatě vše, co v seriálu vidí, a mají tolik nestoudné suverenity a anonymní odvahy, že to odsoudí bez jakýchkoliv konkrétních výtek. Ubohé narážky o tom, jak to má a nemá být, skutečně nechápu. Nikdo z nich nikdy nic nedokázal a nedokáže, ovšem zde mají možnost svou omezenost projevit, a také to dělají. Ano. Hodnotím zatím průměrně. První díl do toho šel nepochybně bez váhání a po hlavě, i když mi první zásah přišel chvílemi až moc show, hudba mně u toho velmi mile překvapila. Jen tak dál. Kamera je akční, možná trochu přehnaně, ovšem to dnes všichni chtějí, ne ? Já bych se bez toho klidně obešel. Jak moc budou doktorské zásahy reálné, jako v předchozí sérii se teprve uvidí, nicméně začátek velmi slušný. Individuální příběhy hrdinů se přizpůsobují době, na nic nečekají a také se hned rozjíždějí. Je nutné si přiznat, že toto je seriál pro široké publikum, a jako takový v sobě musí mít určité kompromisy a záměry. Lásky, nelásky, zrady i podvody. Seriálu to může škodit, ovšem buďme rádi, že se toho chytla ČT s Renčem. Adamec ať si zůstane u svých Pojišťoven a Cest. Zatím nevidím jediný důvod seriál nesledovat, lépe to v dnešní době asi už nejde. ()

Reklama

cvutak 

všechny recenze uživatele

Trošku jiné kafe než původní seriál. Hodně lidí se bálo režie od Renče, ale podle mě se toho zhostil skvěle. Pravdou je, že nějaké díly jsou slabší. Hodně má nový seriál společného s původním, jako milostné vztahy, hromadné neštěstí ap. Akorát herci nám zestárli. Jediný co bych trošku vytknul je rozdělování obrazu a další obdobné hrátky. 7/10 ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Srovnání se starou Sanitkou ? Expozice naznačila obávané a od druhého dílu jde do tuhého. Koho tak pochválit ? Snad producenta, že to s PR dostali až od vysílání. Renč vysekl další pomník, Hubač ml. v myslích zůstane, a vůbec... Občasný herecký výkon (Zedníček) sice zvedne úroveň o pár cihel výš, ale jak se celkově zbavit pocitu trapnosti z kalkulu a formalismu nejhrubšího zrna? Co někdy v TV oprášit dramaturgické řemeslo ? Užitkově 1-2* ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

13/13 Úhrnem musím seznat, že Sanitka 2 je dobrá série seriálu, který v polovině 80. let dokázal mnoho, například konkurovat Nemocnici. Samostatně série funguje, funguje i jako pokračování po letech. Vše hlavní navazuje - obsazení i rétorika problémů z rychlé záchranné služby. Překvapením je Veškrnka, která v první sérii nebyla, ale generačně se k Hanzlíkovi a Adamovské hodí ideálně. Zatímco dříve komplikovaný doktor Jandera sváděl boj se socialistickými větrnými mlýny, dnes patří mezi lékaře bez hranic, což je velmi uvěřitelné, zajímavé a skutečně přijatelné. Zatímco dříve byla komplikací emigrace doktora Maudera, dnes je problém muslimská dvojice. V první sérii byl jeden výlet za cikány, ve druhé mezi romy, staré dějové linky jsou bez problému aktualizovány a nové tváře a příběhy nenudí. Zajímavá linka se odehrála v manželství mladého Maudera a jeho nevěrné ženy, sexy slovenské dispečerky v podání Jany Kolesárové. Určité pochybnosti jsem měla o lince s Ivanou Andrlovou, ale i ta měla nakonec v celém soukolí svůj význam. A samozřejmě milé bylo setkání s Jiřím Dvořákem, který táhne každý projekt, na kterém se podílí, do výšin. Ustála jsem i komiku Lábuse, který se stal novým parťákem Srstky, neurazila jsem se karikou Vašuta a Zedníčka, takže venkoncem určitě nemám pocit promarněného času a to je mnohem víc, než bych byla předpokládala, že Filip Renč zvládne ukočírovat. ()

Galerie (394)

Zajímavosti (34)

  • První díl Sanitky 2 sledovalo skoro půldruhého milionu diváků. (hippyman)
  • Jiří Hubač odmítl vytvořit scénář pro pokračováni Sanitky, proto předal práva svému synovi Ivanovi, rovněž scenáristovi, který napsal nových 13 dílů. (kosticka7)
  • V dnešní době není v Praze na každý výjezd automaticky posílán lékař tak, jak je to zobrazeno v seriálu. (Chufu)

Reklama

Reklama