Reklama

Reklama

Muž, který sázel stromy

  • Kanada The Man Who Planted Trees (více)
Krátkometrážní / Animovaný / Drama / Rodinný
Kanada, 1987, 30 min

Režie:

Frédéric Back

Předloha:

Jean Giono (povídka)

Obsahy(1)

Krátký poetický animovaný film podľa rovnomennej novely Jeana Giona rozpráva príbeh pustovníka, ktorý celý svoj život v absolutnej skromnosti zasvätil krásnemu cieľu. Je to vizuálne krásne spracovaná meditácia o sile človeka a kráse tvorby a zároveň nesmierne humanistická, pacifistická a panteistická výpoveď. (Jordan)

Recenze (364)

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Naivní. Možná až moc. Pastevec měl dostat nějakou nemoc. Jeho les shořet v plamenech války a on o zbytek přijít kvůli úřadům. Nebo zkončit pod chodidly šílených obyvatel uhlířské vesničky. Je velká škoda, že to tak vidim. Je hrozná škoda, že se na ten filmek kouknu a nepříjde mi to přirozené a jasné. Mrzí mě moje rozhořčení nad tím, že to co mlčenlivý stařec dělal je tak jednoduše realizovatelné ale přitom pro člověka prakticky nemožné. Pro dnešního člověka rozhodně. Stačí sice pár kroků, ale kdo z nás by je byl schopen udělat... ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Prečo vidím samé super hodnotenia a pritom mám podľa komentárov pocit, že hodnotiacim ušla pointa? Nikto nám nebráni, aby sme žili podobným spôsobom, milovali, zveľaďovali a rešpektovali to, čo nám dalo život a drží nás pri ňom. Netreba zostať len u písania, treba konať.. Nejde len o dokonalú umeleckú stránku-všimnite si posolstvo, to je to najcennejšie, čo vám film ponúka. ()

Reklama

Micione 

všechny recenze uživatele

Příběh člověka, kterému zcela jistě záleželo na tom, v jakém prostředí žije. Především v současnosti, kdy stromy na naší krásné planetě umírají den ode dne víc, by bylo zapotřebí podobně smýšlejících a skromných lidí, avšak ne takových, kteří sice dají plný počet bodů a film ohodnotí v superlativech, avšak vzápětí půjdou na Amazon vyměnit svůj ani ne rok starý telefon za nový jen proto, že je ve výhodné nabídce! Bohužel většina lidí raději podpoří ekonomickou strukturu založenou na válkách a konzumu využívajíc planetu, protože není ochotná zpochybnit svůj způsob života a už vůbec ne přinést ani malé oběti když ne pro zvrácení, tak alespoň pro zlepšení stávající situace. Pokud je ekonomicky nevýhodné být tzv. "zelený" nejsou předpoklady ani pro změnu. I když v globálu jsem spíš optimistka, v tomto případě to bohužel vidím tak, že budeme dotlačení do bodu, ze kterého není návratu a poté vypukne panika namísto toho, aby se podnikly nutné kroky. ()

Mia... 

všechny recenze uživatele

Úžasná a nádherná záležitost. Duchaberoucí, obohacující duši i mysl a hlavně teplodárná u srdce. "Ale jeho mlčení bylo plné sebejistoty" "Nestaral se ani za mák o válku, dál sázel své stromy" ... Tohle člověka nutí přemýšlet o svém životě a je to prvním krokem k tomu být lepším člověkem. Takhle se má žít a já děkuju za to, že jsem měla příležitost toto vidět. Doporučuji všem! :-) ()

Hem.m 

všechny recenze uživatele

Dojemný příběh o jednom starci, co opravdu žil! Kvůli filmu, který dostal oscara, jsem si i s radostí přečetl knížku, která byla tomuto filmu předlohou. Toto je jednoduchý film o člověku, který umí inspirovat a o člověku, který to nevzdal a díky tomu pomohl spoustu lidem a celému, kraji. Spousta lidí něco vzdá, když se jim to hned nedaří, ale když si člověk za něčím stojí a dělá to takhle důkladně, tak se jim může podařit. Celkem dosti inspirující, (ekologický) příběh. Ke zhlédnutí tady ()

Galerie (1)

Zajímavosti (6)

  • Obec, ve které se příběh odehrává, je Banon. Jedná se o francouzskou obec, která se nachází v departementu Alpes-de-Haute-Provence, v regiónu Provence-Alpes-Côte d’Azur. (sator)
  • Jean Giono, autor povídky, na níž je film založen, napsal příběh poté, co ho američtí editoři v roce 1953 požádali, aby napsal několik stránek o nezapomenutelné postavě. Měli v úmyslu napsat o skutečné nezapomenutelné postavě, ale on vytvořil fiktivního Elezearda Bouffiera. Když redakce namítla, že žádný Bouffier v Banonu nezemřel, daroval příběh celému lidstvu. To bylo brzy poté, co příběh publikoval časopis „Vogue“ v roce 1954. Mnoho lidí předpokládalo, že Bouffier je skutečná osoba. (KGBelik)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno