Reklama

Reklama

Muž, který sázel stromy

  • Kanada The Man Who Planted Trees (více)
Krátkometrážní / Animovaný / Drama / Rodinný
Kanada, 1987, 30 min

Režie:

Frédéric Back

Předloha:

Jean Giono (povídka)

Obsahy(1)

Krátký poetický animovaný film podľa rovnomennej novely Jeana Giona rozpráva príbeh pustovníka, ktorý celý svoj život v absolutnej skromnosti zasvätil krásnemu cieľu. Je to vizuálne krásne spracovaná meditácia o sile človeka a kráse tvorby a zároveň nesmierne humanistická, pacifistická a panteistická výpoveď. (Jordan)

Recenze (364)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Žeby niekde tu čerpal inšpiráciu Paulo Coelho k svojmu Alchymistovi? Ktovie, ale toto je geniálny film. Film nielen pre deti, ale aj pre starších, filozofický, rozumný, poučný a humanistický. Z tých ekologických patrí medzi najlepšie, tento film treba vidieť, na tento film netreba zabudnúť, všetka česť autorom, toto je skvost. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

„V tom kraji je málo vesnic.Vzdáleny jedna od druhé choulily se na svazích kamenitých cest, které už nikam dál nevedou, žilo se tam těžce. V podnebí stejně drsném, v zimě jako v létě“. A muž, který sází stromy. Zdánlivě marná práce jednoho člověka, která díky jeho neokázalé vytrvalosti, dokáže změnit kraj a život ostatních, dát naději. „Změny přicházely pomalu, a jakoby samozřejmě. Nebudily údiv“. Nádherné! Poetika, kresba, myšlenka, vše v dokonalé harmonii. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Tady není s hodnocením nad čím přemýšlet. Příběh sám o sobě je krásný. Je napsán tak, že pohladí a nutí diváky přát si aby byl skutečný. Skutečný není, ale o to lépe vyzní toto vyprávění s geniální (a to nemyslím s nadsázkou) kresbou a animací. Nevím, čím přesně Frédéric Back kreslil, jestli to byla křída, či pastely, každopádně jeho tvroba je hodně originální a vlastně jedinečná. A když se jeho kresbám dodá pohyb, výseldný efekt je…dechberoucí. Zejména záběry, kde kamera nešvenkuje po liniích, ale například krouží kolem postav, působí fenomenálně. A k tomu vyzpěvuje zvučný hlas Philippa Noireta. Troufám si tvrdit, že tento animák je regulérní umělecké dílo. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Liečivá sila príbehu spočíva v príjemnom hlase rozprávača a v príbehu o nezlomnosti poslania pomôcť krajine. Neovplyvňovať myseľ takzvanými "veľkými dejinami" ani "dôležitou politikou". Hlavnými liečivými zložkami sú: odbúranie stresu a súznenie s prírodou. Skôr načúvanie ako táranie. Podpornou látkou je snovo rozostrená kresba striedajúca farby na základe emócií rozprávača a rozrastajúceho sa lesa. Hojivá medicína. Odporúčané dávkovanie: kedykoľvek ktokoľvek potrebuje načerpať nádej, že to s ľudstvom nemusí ísť úplne dole vodou, a načerpať silu na prechádzku hore potokom k miestam a tvorom, ktoré ožili vďaka súvislej stromovej zeleni. Vďaka lesu! ()

Hem.m 

všechny recenze uživatele

Dojemný příběh o jednom starci, co opravdu žil! Kvůli filmu, který dostal oscara, jsem si i s radostí přečetl knížku, která byla tomuto filmu předlohou. Toto je jednoduchý film o člověku, který umí inspirovat a o člověku, který to nevzdal a díky tomu pomohl spoustu lidem a celému, kraji. Spousta lidí něco vzdá, když se jim to hned nedaří, ale když si člověk za něčím stojí a dělá to takhle důkladně, tak se jim může podařit. Celkem dosti inspirující, (ekologický) příběh. Ke zhlédnutí tady ()

Galerie (1)

Zajímavosti (6)

  • Obec, ve které se příběh odehrává, je Banon. Jedná se o francouzskou obec, která se nachází v departementu Alpes-de-Haute-Provence, v regiónu Provence-Alpes-Côte d’Azur. (sator)
  • Jean Giono, autor povídky, na níž je film založen, napsal příběh poté, co ho američtí editoři v roce 1953 požádali, aby napsal několik stránek o nezapomenutelné postavě. Měli v úmyslu napsat o skutečné nezapomenutelné postavě, ale on vytvořil fiktivního Elezearda Bouffiera. Když redakce namítla, že žádný Bouffier v Banonu nezemřel, daroval příběh celému lidstvu. To bylo brzy poté, co příběh publikoval časopis „Vogue“ v roce 1954. Mnoho lidí předpokládalo, že Bouffier je skutečná osoba. (KGBelik)

Reklama

Reklama