Reklama

Reklama

Jurský svět

  • USA Jurassic World (více)
Trailer 3

Před dvaadvaceti lety tragicky skončil sen excentrického milionáře Johna Hammonda, který chtěl na odlehlém ostrově z dinosauří DNA vypěstovat Jurský park s živými exponáty. Od té doby se ale mnohé změnilo, park jede na plné obrátky, ročně jím projdou milióny nadšených návštěvníků, kteří s očima navrch hlavy sledují v akci desítky „vyhynulých" živočichů. Jenže vedení parku stále hledá nové způsoby, jak tuto jedinečnou atrakci ještě víc zatraktivnit. A v tu chvíli přijdou komplikace. Vědecké experimenty s novými druhy mohutně podporuje strohá manažerka parku Claire Dearing (Bryce Dallas Howard), která ve zvířatech vidí především čísla. Na rozdíl od ní v nich biolog Owen Grady (Chris Pratt ze Strážců galaxie) vidí hlavně nebezpečí, zvlášť ve tvorech, které nestvořila příroda, ale laboratoř. Události mu dají za pravdu, když se jeden z takových mazlíčků doslova urve ze řetězu a začne si vylepšovat jídelníček zaměstnanci parku a posléze také návštěvníky, mezi nimiž jsou také dva synovci Claire, kteří za tetou přijeli na prázdniny. Teď už nejde o vyšší tržby ani o udržení prestiže. Cílem všech začalo být holé přežití. (Cinemart)

(více)

Videa (32)

Trailer 3

Recenze (1 848)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Dinosauři mají pořád co nabídnout. Lovení s raptory, nebo nálet pterodaktylů na dav turistů měl fakt šťávu. Samotnej park byl megacool, a kdybych tak byl, tak se poseru hned dvakrát. Napřed štěstím, a pak strachem. Má to fakt hodně postav, ale práce s nimy je zvládnutá na jedničku. Každý má tolik prostoru, kolik si zaslouží a hlavní duo Chris Pratt a Bryce Dallas Howard je super. Oba jsou sympaťáci a Bryce to tentokrát fak sluší. Fakt mě to bavilo a líbilo se mi, že se staří dobří dinosauři spojili a zamordovali zlýho, geneticky vytuněnýho superdinosaura. Dost mě překvapilo, že největší fatalitu schytala nevinná asistentka. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

To dáme na letáky - počítáme s tím, že občas někoho sežerou! Jejdanánku ježkovy voči - vykradli nám Spielberga! I s Johnem Williamsem. Zábavný dobrodružný blockbuster, který vytvořil několik historických kasovních rekordů a fanoušky původního Jurského parku zasáhl silnou vlnou nostalgie. Řekl bych, že snímek z roku 1993 měl o trochu košatější příběh, který je zde prakticky kopírován, s tím, že  zatraktivnit ho má nový zmutovaný tyranosaurus, který je o něco větší, nebezpečnější a mění barvy. Dočkáme se i několika dalších příšer, jinak film nepřináší nic extra nového. Co se triků týče - zdá se mi, že je zde zbytečně používáno modré pozadí a to i ve scénách, v nichž dinosauři vůbec nejsou. JURSKÝ SVĚT je i přes pár výše zmíněných neduhů kvalitní podívanou, kde se do sebe v závěru pustí několik dávno vyhynulých druhů. V podstatě je to slastně zábavný film. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Myslím, že já sama jsem rozhodně nečekala, že by se mi Jurský svět mohl až tak moc líbit. Colin Trevorrow natočil vynikající "renovaci" ve svém vlastním stylu. Jurský svět, ač je klasickým, velkolepým blockbusterem, zároveň má v sobě hnací sílu v podobě výborně vystavěného příběhu, emocí, všudypřítomné nostalgie a odkazů na Jurský park a perfektního vizuálu. A do toho nám samozřejmě hraje ta úžasná hudba z původní série. Na Spielbergův kultovní film nedám dopustit, a obdivuji tvůrce, že si dali práci na animatronických "základech" a většina dinosaurů tak byla vytvořena poctivou lidskou prací. Tím, že se vlastně jedná o skutečné a fungující stroje, vypadali dinosauři nesmírně realisticky, zvláště T-Rex byl králem. Proto jsem měla velké obavy hlavně ze CGI kabátku dinosaurů v Jurském světě. Po chvíli sledování jsem na tento fakt ani nepomyslela, protože zejména Raptoři jsou drsní borci a jejich charaktery jsou důmyslně propracovány:) Obsazení výborné, já se těšila zejména na malého Tye Simpkinse. Bryce Dallas Howard coby emancipovaná a chladná manažerka parku, je výborná. Chris Pratt je sice velmi hezký muž a do své role se hodil, ale místy jsem měla dojem, že jeho herecký projev postrádal nějaký náboj, chyběla tomu dynamika. Ale co, kdo by se staral o nějaký světoborný herecký výkon, když okolo pobíhají dinosauři, že:) Ve spoustě scén jsem měla slzy v očích a když do toho začala ještě hrát ta hudba... Oh my God:) Monumentální finále sice hraje na Hollywoodskou strunu, ale v tomto případě jsem se velmi ráda podřídila jejím tónům. A závěrečné scény ukazují, že starý, dobrý T-Rex rozhodně nepatří do starého železa a že je stále právoplatným vládcem "svého" království. "Ta stěna má přes 12 metrů, myslíte, že by ji přelezl?" - "Přijde na to." - "A na co?" - "Jakého dinosaura v té laborce uklohnili.", "To musíme dát do letáku, počítáme s tím, že někdy prostě někoho sežerou.", "Je to jako procházka lesem… před 60 miliony let." ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení a horký adept do TOP 3 letošních letních blockbusterů. Ambice jsou tatam, protože se v podstatě nejprve aktualizuje první Jurský park, a pak se vykopne o level výš nevídanou dinosauří konfrontací. Ale funguje to. Zapomeňte na nějakou autorskou vizi a posuny v žánru, o to tady zjevně nikomu nešlo - ale tím spíš se můžete těšit na prvotřídní hollywoodské řemeslo, které je sice hodně teen, ale zároveň jde o poctivé klučičí dobrodružství, které s ověřenými proprietami umíchá výborný letní blockbuster. Žádné prostoje, žádná nuda, žádná slabá místa, naopak je Jurský svět výtečně vygradovanou popcornovkou, která rozhodně trumfuje dvojku i trojku jurského univerza. Fajné. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl rozebrat každou jednu složku, asi budu muset říct, že je buď "nedotažená", nebo "divná", ale jako celek to šlape nad moje nejlepší očekávání. Herci jsou sympatičtí, jen škoda, že nemají víc prostoru. Dinosauři působiví a draví, jen slabší efekty je tak trochu vystrkují z reality. Tempo dost rychlé, jen se kvůli němu nedá chytit žádné emoce... Každé pro tu má svoje proti. A (samozřejmě) chybí wow efekt jedničky. Trevorrow, režisér jediné indie komedie bez akčních scén a jakýchkoliv triků, ale tenhle spektákl drží pohromadě a přesně ve chvíli, kdy se to hodí, vyrukuje s hláškou, nějakým efektem nebo nostalgickým pomrknutím (na nostalgii se ale naštěstí nespoléhá tak okatě jako v propagaci). Čelist z toho nikomu nespadne, ale víčka taky ne a na rozdíl od nijaké trojky má tenhle film charisma. I když jde rozhodně o poněkud násilné nastavení, které končí na stejném bodě jako jednička, což je notorický problém série - pořád se v ní cyklicky děje to samé a těžko se ubráníme pocitu, že to je maličko zbytečné. Jurský svět je tak především co park, o kterém pojednává - atrakce, jež trochu zevšedněla, ale pořád má co nabídnout alespoň těm, co v sobě mají kus dítěte. ()

Galerie (113)

Zajímavosti (75)

  • Loď, kterou připlují Zach (Nick Robinson) a Gray (Ty Simpkins), je výletní katamarán Navatek I, který se používá pro vyhlídkové plavby kolem Havaje. (Maulincio)
  • Bryce Dallas Howard sama učinila rozhodnutí, že její postava bude mít v každé scéně, včetně těch, v nichž běhá po džungli, podpatky. A to navzdory návrhům režiséra Colina Trevorrowa, že postavu v průběhu děje přezují do něčeho pohodlnějšího. (Duoscop)
  • Nepředvídatelného hybrida, Indomina Rexe – v překladu „Divokého/Nezkrotného krále“ –, pomohl vytvořit paleontolog Jack Horner, který spolupracoval jako konzultant i na třetím (2001), druhém (1997) a prvním díle (1993). (D.Moore)

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Třetí Jurský svět až v roce 2022

Třetí Jurský svět až v roce 2022

07.10.2020

Odklady zásadních filmových premiér tenhle týden bohužel nekončí. Po odsunutí Bonda, Duny, několika DC filmů a Rychle a zběsile 9 (z dubna na květen) teď studio Universal posunulo také premiéru… (více)

Režisér Jurského světa vyrazí na Atlantidu

Režisér Jurského světa vyrazí na Atlantidu

23.06.2020

Colin Trevorrow teprve dokončuje třetí Jurský svět s podtitulem Dominion, koronavirus mu totiž přerušil produkci a jemu tak zbývá ještě několik dní natáčení. Mezitím už ale vymyslel koncept pro svůj… (více)

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

24.05.2020

S blížícím se třetím dílem blockbusterové franšízy Jurský svět, jenž tentokrát ponese název Jurassic World: Dominion, by se mohlo leckomu zdát, že se nová dinosauří trilogie chýlí ke konci. Tvůrci… (více)

Reklama

Reklama