Reklama

Reklama

Budoucnost trvá věčně

(festivalový název)
  • Francie Le Temps dure longtemps (více)

Obsahy(1)

Třetí film režiséra Özcana Alpera, jehož oceňovaný debut Podzim (Sonsabar) byl na Febiofestu uveden v roce 2009. Mladá studentka etnomuzikologie touží najít svého kurdského milého, opouští proto Istanbul a při cestách nahrává místní žalozpěvy pro svou diplomovou práci. V Diyarbakiru se seznámí s mladíkem Ahmetem, který se jí rozhodne jí pomáhat – oba si v sobě nesou rány minulosti. Co se však stalo s Sumriným milým? Road movie o lásce, prázdnotě po ztrátě někoho blízkého, ale i tragických následcích kurdské genocidy. (Febiofest)

(více)

Recenze (5)

kockopes 

všechny recenze uživatele

Divácká porota Febiofestu 2012 Zajímavý příběh, který je však zpracován hodně nešťastnou formou, která nepobaví a nezaujme. Škoda. ()

boshke odpad!

všechny recenze uživatele

(Febio Fest) Když se nepochválím já, nikdo jiný to za mne neudělá. Vydržel jsem to do konce. Pravda, v rámci močpauzy jsem si zašel pro pivo, když se nehovořilo, dřímal jsem a ke konci jsem si krátil dlouhou chvíli stopováním, jak dlouho se mlčí. Ale vydržel jsem. A nejdéle se mlčelo na konci filmu – kolem šesti minut... Jestli to mělo být poukázání na kurdskou otázku, došlo k fiasku. Jestli to bylo „nechte se příjemně ukolébat k spánku za zvuku monotónní turecké hudby a za pozorování tureckých scenérií“, pak to bylo zvládnuto na jedničku. Snad až na ty „otravné“ vložky o masakrech Kurdů. Ale co, tvůrci posbírali na tureckých festivalech řadu cen a film vidělo v Turecku, obývaném 75 milióny osob, třicet pět tisíc lidí, takže spokojenost. Nebo ne? 0% ()

Reklama

Oxymoron 

všechny recenze uživatele

Film tak nudný, že jsem si začal všímat i takových detailů, jako jsou stojící bradavky hlavní protagonistky (mimochodem to byla asi jediná přednost téhle herečky). Kurdské ženy vyprávějící životní příběhy o svých zmasakrovaných rodinách stejným tónem, jako by četly recept na svíčkovou. Auto na dálnici vesele blikající na filmaře (nejspíš z radosti, že vidí kameru na kapotě) a nikdo to nevystřihl! Mám pokračovat? Kdyby tenhle film nebyl dvouhodinový, ale dvacetiminutový, byl by to možná trhák. Takhle dávám jen jediné plus za filmařinu jako takovou (pěkná kamera a výběr lokací - to se fakt povedlo) a druhé za diskuzi s režisérem po projekci, který svůj film ještě jakžtakž posunul trochu výš díky svým komentářům. ()

flakik 

všechny recenze uživatele

Skvělý film založený na zvuku. A to jak příběh, ve kterém hlavní hrdinka sbírá nahrávky, tak i ve filmu samotném. Silný příběh na palčivé téma. Jediná škoda, že nebyly přeloženy všechny elegie, které byly ve filmu slyšet. Myslím si, že by film posunuly ještě o něco dále. Záběry, které byly možná trochu delší než bylo třeba, svou délku vynahrazovaly nádhernými záběry turecké krajiny. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama