Reklama

Reklama

Dvanáct měsíčků

(TV film)
  • angličtina Month's Rulers (více)
TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Poklid podhorské vesnice naruší v předvečer vánoc návrat rodáka – mladého muže Karla z ciziny, kde se mu zjevně dařilo. Karel se rázem stane lákavou partií pro všechny dívky na vdávání ve vesnici, a to do té míry, že vezmou jeho chalupu útokem. Ženění se ale Karel chce vyhnout, naopak touží prodat statek, vzít s sebou mladšího bratra a odstěhovat se natrvalo. Proto vznikne nápad uložit adeptkám nereálné úkoly a stanovit tak jednoznačné podmínky. Prvním úkolem ovšem vypadnou ze hry všechny dívky až na Maruščinu nevlastní sestru Květu. Maruška sama o Karla neusiluje, protože jí zpočátku přijde namyšlený. Jenže je Macechou nucena pomáhat s plněním úkolů Květě. Žádná z nich však netuší nic o tajemných Měsíčcích a jejich možnostech. Přesto není náhoda, že se Maruška k Měsíčkům dostane a ti jí pomohou. Karel si totiž záhy, přes veškeré Macešino a Květino nadbíhání a lhaní, přece jen Marušky všimne a vzbudí její sympatie. Macecha ale Marušku drží v šachu. Vše navíc zkomplikuje Karlův bratr Nosek, který se pod vlivem kouzla vdechnutého do fialek žertujícím měsícem Dubnem, beznadějně zamiluje do Květy. Měsíčci se neúspěšně pokusí patálii odčinit dalším kouzlem, jímž očarují jahody. Tím ale jen spustí další nečekaný zvrat událostí, které ukážou pravou povahu Květy. Dokáže teď Maruška pro Květu splnit i poslední úkol, nechat obrazit starou uschlou jabloň na rynku? A co si Karel počne, když se nakonec bude muset oženit s dívkou, kterou nemiluje? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (642)

juta 

všechny recenze uživatele

Hodnocení nevyznívá moc kladně, jenže tohle zpracování Dvanácti měsíčků bylo dosti příjemné. Jednoduše zobrazená, klasická pohádka, která strčí hravě do kapsy novodobé slátaniny od pisálků, kteří už nevědí, co dalšího by si vycucali z prstů, tak smolí jednu slátaninu za druhou, mnohdy nemající hlavu ani patu. Zrovna takovou pohádku bych se nebál pustit svým ratolestem, kdybych nějaké měl. :D ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Bratr noska ušatého, movitý parukář Vojtek (přísahal bych, že v jednu chvíli nosil tu přejetou autem, co měl P.Richard v Uprchlících) vyhlásí pod tlakem okolností výběrové řízení na post nevěsty. Matka přihlásí Marfušu Květulinku a trochu nechtíc vstoupí do soutěže Maruška, co podobně jako Neo následuje bílého králíka a na lyžích jezdí líp než Björn Dæhlie. No a mezi menhiry nudící se starci se pak pýří a předhání, kdo Marii sebere věneček a způsobí při tom více klimatických změn než skleníkové plyny.. Janák se sice držel pohádkového tradicionalismu i poetiky a navzdory předpokladům se až tak nesnažil o poplatnost době, ale ty opakující se neduhy žánrové současnosti jako přehrávání, nemístná afektovanost či příběhová těžkopádnost zůstaly zachovány. Slepý mezi nevidomými po amputacích rukou králem a pro Enšpígla podotýkám, že jsem se díval 22.prosince, takže to, jestli si Ježíšek popíchal holý zadek o jehličí mého vánočního stromku, nemělo při hodnocení vliv.. ()

Reklama

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

S touhle vánoční pohádkou nemám téměř žádný problém. Není to opět žádné veledílo, ale to jsem ani nečekal - přece jenom vím, co v poslední době vyleza z produkce ČT. Jinak inspirace Mrazíkem a Popelkou je opravdu do očí bijící. Tvůrci si asi mysleli, že vše co bude letmo asociovat tyto dva velikány českého vánočního TV prostoru se automatický stane úspěšným produktem a možná i evergreenem. Myslím, že se ale spletli a Dvanáct měsíčku upadne do rychlého zapomnění. 55% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tak, dokoukat se to dalo, což je samo o sobě velký úspěch. Smutné je, že je to jen za cenu totálního vykradení Mrazíka, Tří oříšků pro Popelku a Pyšné princezny (dokonce i některé repliky byly opsané takřka doslovně). Pozitivně se lze zmínit asi jen o představitelce hlavní úlohy (Marie Majkusová působí coby sympatická pěkná holka) a jejích dvanácti měsíčcích, k nimž Maruška získá pozitivní vztah. Zato Vojtek je už na roli švarného junáka docela starej, to se na mě nezlobte. Dlouho jsem byl rozhodnut, že ty milosrdné tři prosincové jahody dám, ale závěrečná píseň to srazila na dvě. Přesto, jak jsem byl pravil v úvodu, dokoukal jsem a nepřepnul, což je za posledních takových 5 let asi poprvé. ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Vážení, tak to byla opravdu velmi výživná dávka českého umění! Jedna velká, česká parodie a vykrádačka Mrazíka s Popelkou. Žilková byla skvělá, ale jinak je to vyloženě špatné. Vojtkův epesní účes, debilní paruku a hučku ve které vypadal jak král ňoumů, to bylo výživné a upřímě mě takhle v pohádce pouhým záběrem na postavu nerozesmál snad nikdo, ba dokonce celou rodinu :-)). Nejlepší z celé pohádky byla paradoxně jedna jediná písnička, která zazněla a Veroničin havraní finiš. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Při natáčení se Romanu Vojtkovi ztrácely paruky, a tak jich vystřídal hned několik. (Aknah)
  • Pohádku tvůrci natáčeli celé 3 roky, zrazovalo je totiž počasí. Často museli odložit natáčení kvůli nedostatku sněhu nebo docházely finance. [Zdroj: deník Metro] (hippyman)
  • Ota Jirák hraje měsíc duben. V tomto měsíci se narodil, konkrétně 12. dubna 1949. (TomasSlach)

Reklama

Reklama