Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skupina Elán už dlhé roky zotrváva na výslní domácej hudobnej scény, čo koniec-koncov permanentne potvrdzujú aj výsledky ankety Slávik. Podľa námetu Borisa Filana nakrútil režisér Dušan Rapoš v roku 1989 film, ktorý čerpá motívy práve z hudobného zákulisia hudobnej skupiny. Hrdinov filmu hudobníkov skupiny predstavujú Elánisti Jozef Ráž a Jano Baláž. Hudobný film zobrazuje príbeh o skupine Rabaka, ktorá sa po svojom rozpade rozhodne, že sa opäť vráti na koncertné pódiá. S mladým textárom a scenáristom Petrom (Attila Berencsi) sa pokúšajú získať nielen technické vybavenie kapely, ale najmä zostaviť nový koncertný program pod názvom Návrat malého princa. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (11)

  • Jožo Ráž, který je ve filmu v rámci své role nemocný, byl nemocný doopravdy a celé natáčení se potýkal s horečkami. (sator)
  • Boris Filan by opakovaně žádán svým velkým kamarádem Jožo Rážem o scénář k filmu o kapele Elán. Ten to ale odmítal a argumentoval slovy: „Co by za něco stálo, tam být nemůže.“ Později při jednom zápase ve stolním tenisu se vsadil s Martinem Karvašem, že když prohraje, scénář napíše. Stalo se tak, a tudíž musel psát scénář. Věděl, že to bude těžké, protože manželky muzikantů kapely Elán měly poslední slovo, a tak prošla až jedenáctá verze scénáře. (sator)
  • Ve filmu se opakovaně objevuje fráze „čaba neblázni“. Její vznik je zajímavý. Textař Boris Filan zazvzpomínal: „Byli jsme s „Rážovci“ na procházce a potkali jsme našeho kamaráda Sesiho Lauka. Jeli jsme do hotelu Kyjev oslavit setkání. Ve dveřích stál Csaba Török jako vyhazovač a nechtěl nás vpustit. Najednou přišel nějaký bohatý Němec a toho vpustil. Tehdy mu Sesi řekl: ‚Čaba, neblázni, vždyť to jsou naši.‘ Od té doby se to tak tradovalo, já napsal písničku a slogan zapustil kořeny ve slovníku mladých.“ (sator)
  • Natáčeno i ve Stupavě. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Skupina Rabaka sa vo filme, počas zháňania konštrukcie pódia, vydá až do Závodov ťažkého strojárstva (ZŤS) v Martine. Po ceste možno vidieť zábery hradu Strečno v rekonštrukcii, Starhradu na opačnej strane Váhu, a mesta Žilina (vjazd od Martina, vtedy ešte so socialistickým monumentom). (AAsniper)
  • V kinodistribúcii bola snímka uvedená s krátkometrážnymi dokumentárnymi filmami Krajan (1989) a Sonda č. 4/89 - Zájazd (1989). (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Distribučný slogan k filmu znel "Príbeh spolku cvokov, ktorí sa živia rockom". (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Natáčanie snímky Rabaka prebiehalo v Bratislave, Prahe, Žiline a Martine. (dyfur)

Reklama

Reklama