Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ziskuchtivost je silnější než bojové kamarádství. Zvláštní jednotka francouzské cizinecké legie dostala za úkol zachránit před postupujícími Němci zásoby zlata z malé tuniské banky. Po příjezdu do městečka byl oddíl přepaden nepřítelem a přestřelku přežilo pouze pět mužů. Velící rotmistr se stále snaží získat poklad pro vládu, ostatní však vycítili příležitost ke zbohatnutí a pod vedením seržanta jdou tvrdě za svým cílem. Nečekaně získají spojence v krásné manželce bankovního ředitele... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (158)

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

"Byl jsem nejbohatším mužem na světě". "Zlato mě zničilo, zlato". Belmondův skvost napěchovaný granáty, výbuchy, mrtvými a geníálními dialogy. Společně s neskutečně sexy M.Laforet, s francouzským šarmem Jeana P.Belmonda a přirozeným dabingem J.Krampola to ve Vás zanechá příjemně smíšené pocity, zahalené do vůně pouštního prachu a výstřelů střílejícího kulometu cizinecké legie. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Honba za válečným pokladem v podobě zlatých cihel po francouzsku. Je duben 1943 a válka v Severní Africe se blíží ke konci. A právě v těchto dnech se odehrává příběh, kde skupina francouzských legionářů bojuje o banku a pak sami se sebou. Ohraný příběh i z francouzské strany mi nějak zvláštní nepřišel. Žádný zapamatovatelný zážitek tam nebyl a nemůžu si pomoct, ale druhý den si ten film moc nevybavuju. Prostě takový průměr jenom. Co bylo ale výborné, byl Jean Paul Belmondo. Ten, ale i ostatní herci drží Mrchožrouty na 65%. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jean-Paul Belmondo je tak zábavný, okouzlující a chlapácký, až se divím, že ty zlaté cihly v malé tuniské bance, které Belmondíček chce ukrást, za ním nejdou samy. Zlatá cihla je přece taky ženského rodu, ne :) ? Ve slejváku zábavných scén a hlášek / Ten se teď někde fláká. Jestli je teď s Vaší manželkou, tak se určitě nefláká./ občas zahřmí velmi vážná bouřka. Je až neuvěřitelné, jak kvalitně se s takovou kombinací dokázali vyrovnat všichni herci, kteří působili v obou polohách naprosto důvěryhodně. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nutno říct, že zápletka je trošku přitažená za vlasy, ale to se v rámci dobrodružné válečné komedie, která si nehraje na nic víc, než příjemný a ryze oddechový kousek v pohodě ztratí, zvlášť když je výborně obsazená a dobře vypointovaná. Hodně pomáhá přítomnost Jeana-Paula Belmonda v hlavní roli, který si střihl tradičně charismatického sympatického hrdinu, který má nejednoznačnou polohu mezi statečným vojákem, příležitostným lupičem, cynickým svůdcem a kamarádem. Přihrává mu skupina dobrých herců v čele s Jacquesem Villeretem, je to obecně film, kde i malé role hrají velcí herci. Chytré dialogy a řada nečekaných zvratů spolu se zajímavou pointou dělají z filmu nadčasovou podívanou. Není to na čistokrevných 5*, ale ve srovnání s tím, jak si komedii představují dnešní filmaři, se k té páté hvězdičce nakonec přikláním. Svou roli hraje i kvalitní dabing z časů, kdy byl považovaný nejen za řemeslo, ale za svým způsobem umění. Celkový dojem: 90 %. ()

kwaicheng 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání. Jediné, co bylo na Mrchožroutech dobré bylo krásné prostředí Afriky a scéna, kdy bankéřova manželka komentuje smrt svého muže, který se vymočil na dráty vysokého napětí: "Konečně s tím svým pindíkem něco dokázal..." Jinak to byla opravdu bezbřehá nuda, vojenské scény byly do všechny do jedné kravina, vojáci stříleli jako když sousedovic Pepánkovi povolí svěrače, Belmondo byl otravnej jak dyzentérie, zkrátka nemělo to grády. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (9)

  • V čase 01:07:00 táhnou Mahuzard (Michel Constantin) s Béralem (Jacques Villeret) vozík, zlato v něm má obsah asi 1 m³, tudiž utáhnou ve dvou 19 tun. Ve skutečnosti by je neuvezl ani furgon, do kterého jej naložili. V čase 01:17:00 pak Augagneur (Jean-Paul Belmondo) lehce sbírá i nese v dlaních dvě zlaté cihly o průřezu odhadem 0,6 dm² a délky 5 dm, tedy obsahu asi 3 dm³. Nejen že každá by vážila asi 58 kg, ale navíc se tak velké nedělají. Běžně mají cca 12,5 kg. (aquacam)
  • Na začátku jsou místo některých mrtvých francouzských vojáků použity figuríny. (Winster)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v mestách Mahdia a Hiboun v Tunisku. (dyfur)

Reklama

Reklama