Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film je situovaný v anonymnom japonskom stredovekom osídlení, kde sa postupne odvíja smutný príbeh malého chlapca menom Asura. Po smrti svojej matky celkom sám blúdi krajinou sužovanou hladomormi. Živorenie bez východiska a nádeje ho donúti stať sa kanibalom, ktorý kvôli hladu neváha zabíjať celé rodiny.
Nájde sa medzi ľuďmi v lesoch a horách niekto, kto z démona dokáže opäť spraviť ľudskú bytosť? (sakynko)

(více)

Recenze (33)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Nezvykle temná a brutální podívaná, odehrávající se ve světě, kde kruté sucho působí nejen hladomor, ale i úpadek morálky a všeho lidského... A v tom světě se narodí chlapec, malý, rozkošný chlapec, který sebou moc rád vláčí obrovskou sekyru... Na poměrně malém prostoru hodiny a čtvrt se rozehrává neskutečně podmanivý a atmosferický příběh o síle lidskosti a souboji toho lidského se zvířecím. A krom těhle artovin (které ovšem docela fungují) je tu spousta krve, krve, krve. Hrozně zajímavá je animace, sice je počítačová, na což obvykle dštím oheň a síru a píšu o ní nactiutrhačné anonymní dopisy do bulvárních plátků, ale tady vypadá prostě skvěle, dost možná i pro to, že se tvůrcovia vykašlali na 3D modelování a jedou si krásně ve vodách 2D a temných barviček. Do titulkového songu jsem se platonicky zamiloval "Namu Amida Butsu" ()

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu budu mít ještě dlouho depky. Barevně úsporná grafika dává filmu náramně ponurý nádech, který táhne už tak smutný příběh do ještě větší beznaděje. Výborný je samotný začátek – ten má úchvatný hororový potenciál, který diváka skvěle navnadí. Jenomže postupem času se film z hlediska příběhu nějak rozdrolí a zůstane jen základní dějová kostra, která ale není dost silná na to, aby snímek sama unesla. Tohle je princip u japonských filmů poměrně běžný, ale u anime mě to docela zaskočilo. Nicméně tady nejde ani tak o příběh, jako o vizuál a duchovno ve filmu prezentované. Každopádně se jedná o zajímavé dílko s velmi pochmurným vyzněním, které se báječně hodí na hodně sychravé odpoledne... ()

Reklama

TomX2 

všechny recenze uživatele

Netradičné anime s nešpecifickou animáciou, ktoré disponuje zaujímavým a mrazivým príbehom, za ktorým sa snaží divákom ukázať, aký neľudský svet môže byť a čoho všetkého sú ľudia schopní preto, aby si vydobyli svoje osobné túžby. Morálnu stránku filmu si už dávno lepšie zhostili iné filmy, no vo finále vo mne Asura a jeho smutný príbeh aj tak vzbudil silný dojem. ()

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

Bolo by to takmer dokonalé nebyť mne osobne nesympatického štýlu animácie. Samozrejme pochmúrne farby sa k deju perfektne hodili ale postavy sa mi nepáčili a nesympatizovala som s nimi. Ale animácia nie je všetko a tu ma hlavne zaujal dej. No a ten bol super. A síce to nebolo pre mňa dokonalé dávam 5* ale také tie slabšie. Kľudne tam mohlo byť tých krvavých scén viac a myslím, že stačila i kratšia stopáž. Ale tak to sú také drobnôstky. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Zrozen v ohni a vychován jako zvíře, to je Asura. Divoký poločlověk, kterého zradila matka, svět i všichni kolem něj. Nikomu nevěří. Živí se mršinami i lidskou krví. Nosí v sobě vztek i stesk za všechnu nespravedlnost světa. Chtěl být také člověkem, ale už od narození byl předurčen k zatracení. V době hladomoru přežil jen díky zvířecí zuřivosti a kanibalismu. Jednou však potká ženu, která se ho nezalekne a dokáže ho mít ráda i takového, jakým je. Stane se jeho matkou, učitelkou i kamarádkou. Probudím v něm alespoň na chvíli člověka a snaží se ho polidštit. Jenže hladomor povahy lidí láme jako sirky a nic hezkého netrvá věčně. Asuro se také několikrát setkává s mnichem, který se mu pomocí mouder snaží vysvětlit, že nesmí zahořknout a potlačit tím svou lepší stránku. Výjimečně hluboká a velmi smutná podívaná, která mi zamotala hlavu. Konec jsem si pouštěl 4x. Výtvarná stránka mě ze začátku zaskočila, ale rychle jsem si zvykl a musím uznat, že to bylo moc pěkné koukání. Příběh je silný a s velkým poselstvím o lidstvu, o člověku. Nejde tu o krvelačné boje, velikášská gesta ani spasení světa. Je to příběh o vyrovnání se s životem a se vým JÁ. Všechno přebolí a člověk se dokáže zvednout a jít zase dál. Čas mu pomáhá zapomenout a po určitém časovém úseku dovolí zase uvěřit v lepší život a svět. Je to stále dokola - zakopnout a zvednout, zakopnout a zvednout. "Zatíženi zločinem. I přesto se snaží žít tak, jak jim to život dovolí. Proto, je svět nádherný." ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama