Reklama

Reklama

Český žurnál - Série 2 (2014) (série)


Dělníci bulváru (S02E01)

(epizoda)
  • angličtina Tabloid Workers (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Dokumentární film Víta Klusáka Dělníci bulváru proniká do světa českých celebrit a novinářů. Při práci sleduje především žurnalisty, kteří tyto celebrity vyrábějí i nesnášejí současně. Výsledkem je filmová reflexe, která záměrně není plakátovým odsudkem mediálního světa pomluv, intrik, nevěr a nemocí slavných, ale pozorovatelskou sondou tragikomického fenoménu, který jako jeden z posledních veřejně sdílených zájmů propojuje českou společnost napříč. „Píšu jen to, co moje čtenáře zajímá. A lidi chtěj jen to, co je zabalený mezi kozy a fotbal. Jsem dělník bulváru a jsem jeden z nejlepších," říká Pavel Novotný, šéfredaktor druhého nejčtenějšího bulvárního serveru v Čechách a jeden z protagonistů Klusákova dokumentu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (301)

Isherwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nápad a odvaha jít do takového tématu je chvályhodná, že dokument vlastně ve finále nic neřekne, zamrzí. Klusák se snažil, Novotný je chytrý, Štiplová mimo a zbytek branže až příliš mlčenlivý. Plusové body sbírá dokument tím, že se k němu vyjádřil pravděpodobně každý, kdo se na sociálních sítích pohybuje, a v mnohém ukazuje, jak lidi (ne)umí vnímat věci z více perspektiv, či alespoň trošku většího odstupu. Takže vlastně dobrý. 3 a ½. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tady se to ve mně pere. Kdybych měl hodnotit jen Novotného, šel bych vysoko. Je otevřenej, přímočarej, nemaže se naprosto s ničím. Upřímně si myslím,že v tom tedy v jeho případě není žádná touha po zpovědi, ale že vnímá zájem zvenčí jako další šanci pracovat se svým self-promo. A že jen málokdo s ním pracuje tak chytře, jako on... Co je slabina dokumentu, je dokumentarista. Klusák v zásadě celý život točí za peníze přihrané z kvazi-státních peněz (ČT) a je asi chyba, že nad ním nikdy nebyl opravdový náročný producent. Klusákova metoda je svoje vlastní závěry nějak manipulativně do toho dokumentu narvat (viz ten paskvil o té obraně zbraní v Severních Čechách, ze kterých se snažil udělat rasovou vraždu). Potíž je, že tady se s ním nikdo zvenčí kromě pár exotů (Macura) nebavil, takže v 90 % točil Novotného, který si s tím v zásadě dělal, co chtěl. Škoda, že to netočil někdo kvalitnější a talentovaný, mohlo to být mnohem zajímavější. ()

Reklama

Bachy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

To, že je mi z toho blbě, tady přece znamená úspěch. Jedna z těch hlubších sond, která vyvrací častou výtku, že Žurnál vybírá zajímavá témata, aby o nich pak nic neřekl. Klusák je hlava otevřená, umí se ptát a umí reagovat. A jeho síla je právě v tom záběru a ponoru do jednotlivce. Nevadí mi, že Vít nemíří na víc "dělníků". Ti, kteří jsou tady prozatím stačí. Vzal mě do jiný dimenze a ukázal mi jednak zevrubně, jednak se sarkasmem a jednak hodně chytlavě něco, co mi doposud bylo dost cizí. Dík za to, ty blitky si po sobě uklidím. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1) Klusák je manipulativní přemoudřelý lumík, který už dávno ztratil soudnost a jeho snaha ptát se ožralého majitele bulvárního plátku, jestli by pro lid nebylo místo čtení bulváru lepší uspořádat nějakou tu vzpouru, není to už ani vtipné, stejně jako záběr na devět zapnutých robertků. 2) Považuju za značně důležité pro správné uchopení filmu vidět díl Hydeparku s Pavlem Novotným, který dost jasně ukazuje, že Klusák už dávno ztratil ambice natáčet dokumenty, místo kterých natáčí dlouhometrážní ekvivalenty reportáží tv nova, jen s rádobyhlubokým výrazem, jaká to škoda, po českém snu sklouznout do takových odpadů, ale alespoň to není tak brutální, jako u Dobrého řidiče smetany. 3) pokud si odmyslím zcela zbytečné scény a mou stupňující se averzi vůči klusákovi, byl by to dobrej dokument se zajímavou osobností, takhle je to prostě jenom smutnej průměr, který je sám MNOHEM větším bulvárem, než většina článků na Extra.cz. ()

Thomick odpad!

všechny recenze uživatele

Všecko špatně, ale VŠECKO. Pavel Novotný neni nic než koncentrovaná špína. Vít Klusák většinu času akorát nešikovně ověřuje rovnici, v rámci níž zkrátka blbec píše pro blbce; respektive - abych odmaskoval Novotnýho roztomilej eufemismus - čecháček pro čecháčky. Novotnýho manželka se snaží zachovat si tvář, ale pochopitelně se jí to moc nedaří, protože po večerech sleduje ty samý sračky, co prej nesnáší, a furt tam cosi klape do ipadu pořízenýho za špinavý peníze z kapsy toho samýho vola, kterýmu pro jistotu vrchem toleruje ty údajný tuny kuřeb, co on jako největší oportunista pod sluncem s radostí přijímá. Ta jakási Olga je pěkná kráva, vám povim, stejně jako slečna vypravěčka s komentáři typu "Pavel Novotný píše text" (ale pokud to byl záměr, pak aspoň zde lze hledat nějaký minimum autorova důvtipu). A do toho majitel Extra.cz tasí vpravdě neprůstřelnej argument: "Bulvár nesnáší povrchnost" (ahahaha!). No krása fakt - jsem vážně neskonale vděčnej všem zúčastněnym, že tu takhle "hodnotnej" dokument o "hodnotách" máme. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Díky reakci svého okolí se rozhodla Kateřina Kristelová na sociální síti Facebook komentovat scénu s Pavlem Novotným. Zkráceně se vyjádřila v tom smyslu, že o kameře samozřejmě dobře věděla, k odvysílání svých záběrů dala svolení a že šlo jenom o hru, která jí živí, ale není ji možné brát vážně. (Olík)

Reklama

Reklama