Reklama

Reklama

Indiánské léto

  • angličtina Indian Summer (festivalový název)
všechny plakáty
TV spot

Obsahy(1)

Gedeonův první "skorocelovečerní" film sice svou poetikou odkazuje na snímky české nové vlny 60. let, ale zároveň přichází s novým pohledem. Uzavřená a samotářská dospívající Klára tráví konec léta u babičky se svou sestřenicí Marií, která je jejím pravým opakem. Na místní diskotéce se Klára seznámí se dvěma chlapci, usilujícími o Marii. Vztahy mezi oběma dívkami a zároveň jejich vztahy k oběma mladíkům tvoří předivo křehkého příběhu dospívání. Klára, poučená získanými zkušenostmi, odjíždí z prázdnin vstříc dalším výhrám i prohrám, svým dalším životním osudům. V jednoduchém vyprávění o čtyřech mladých lidech na konci léta rozehrává Gedeon v konkrétních postavách příběh mnoha jejich vrstevníků z dnešní doby a dnešního světa. Zachycuje jejich pocit prázdnoty a tápavého hledání svého místa, včetně povrchnosti jejich dialogů, ale včetně podvědomé víry v lásku. První setkání s city a projevy dospělosti podává v lyricky tragikomické formě. Životní pocity hrdinů dokreslují texty písní jedné z typických předtavitelek tzv. "tancovačkového " rocku, rakovnické skupiny Brutus. V české filmové produkci jde o ojedinělý snímek, který staví na odlišných východiscích než většina ostatní české tvorby. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (143)

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Indiánské léto jsem nebral jako film, ale originální režisérskou hříčku, jejíž hlavní osu tvoří dvě dívky a obraz dnešní vesnice, kde je jeden den skoro jako druhý.ˇRežisér naprosto originálně ukázal dva dny z pobytu těchto dívek, které mají skoro úplně shodný obsah, ale druhý den si obě jakoby vymě- ní role. Navíc jsem Kláře přesně rozuměl a i když může vypadat jako "trochu zpomalená", asi bych se v její kůži projevil zrovna tak. Doslova kultovní jablečná scéna v závěru byla sice po filmařské stránce lahůdka, ale nějak mi nesedla do zbytku filmu. Přesto patří tento snímek k nejoriginálnjěším a nejuzavřenějším počinům naší kinematografie. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Zvláštní spojení podmanivé kamery a absurdních dialogů dává dohromady zajímavý výsledek. Indiánské léto ovšem působí spíše jako hříčka a experiment, neboť si z filmů nové české vlny bere pouze vnějškové znaky, ale do značné míry mu chybí ona neuvěřitelná schopnost téměř reportážně reflektovat "nezajímavou" všednodennost. Formanovo či Passerovo "fanatické pozorovatelství" Gedeon do jisté míry nahrazuje vytvářením absurdit, zdánlivou nehledanost scén umnou kompozicí. Poněkud tak připomene Chytilovou, jakkoli je civilnější, citlivější a přirozenější. Obě děvčata také působí herecky o poznání méně prkenně než například ona dvojice ze Sedmikrásek. Příjemnou kultivovanost a čistotu filmového celku doplňuje promyšlený scénář, jehož sdělení se ovšem v úplnosti otevře až v samém závěru a svým způsobem je tudíž spíše věcí určitého doznívání, než prožívání přímo v průběhu filmu. Určitým handicapem je také to, že člověk musí být pro sledování tohoto filmového opusu určitým způsobem naladěn, neboť jeho křehká citlivost se může snadno proměnit v pocit určité nudy a bezcílnosti... Celkový dojem: 75% Zajímavé komentáře: Radek99, Matty, Lynn ()

Reklama

ad-k 

všechny recenze uživatele

Sašu Gedeona považuji za jednoho z nejzajímavějších současných českých režisérů. Sedí mi jeho příběhový styl, tempo a často i práce s herci. Indiánské léto, aneb krátký výlet do jedné vesnice, vyplněný více i méně zajímavými dialogy, má své kouzlo. To však brzy po shlédnutí mizí a nahrazuje ho mírně střízlivý pocit, že vyjma "prdících" holinek, k nakousnutí lákajících jablíček a úsporné Kláry Issové s velkýma očima to zase tak zásadní není... a vlastně musí být? 70% ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Na to, že je film tak oceňovaný, čekala jsem, že to bude něco mnohem lepšího. Ale bohužel nebylo. Film mě nijak nenadchnul. Byla jsem na něj zvědavá. Nejen na samotný děj, ale především na hvězdy dnešního filmu - Táňu Vilhelmovou a i Kláru Issovou. Byly tam mladé, byly tam jiné. Ale docela dobré. Chápu, že to Gedeon natočil jako absolventský film a třeba scéna s jablky a vanou se mi dost líbila, ale jinak mě film převážně nudil a pořád jsem něco čekala a ničeho se nedočkala. Bum, najednou to prostě skončilo... ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

naštěstí je stopáž snímku tak akorát, aby nezačal zejména svými (i když samozřejmě záměrně) pitomými dialogy diváka nudit... nepatřím k těm, kteří si právě v bezduchých rozhovorech ve filmu libují, ale tady (narozdíl od Černého Petra) to v mých očích ještě šlo jakž takž skousknout... jako celovečerní debut určitě povedená kravinka, to se musí nechat. 60% ()

Galerie (6)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení probíhalo ve Mšeně a Skalsku na Mladoboleslavsku, filmovalo se také na staré železniční trati Skalsko-Dolní cetno. (M.B)
  • Kapela, která hraje na zábavě, na níž se hrdinové filmu vydávají, je rakovnická skupina Brutus. (rakovnik)
  • Tento krátký český film od S. Gedeona byl natočen na motivy novely amerického spisovatele F. S. Fitzgeralda (1896-1940) "Bereniké stříhá vlasy". (Soníto)

Reklama

Reklama