Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soudce a prokurátor, odpovědný za smrt nespočtu lidí, zemřel nepotrestán. Do konce života tváří v tvář faktům tvrdil, že má čisté ruce i svědomí, a že vždy stál na straně humánního pokroku... Na filmu pracoval Pavel Paleček se spolupracovníky pět let. Usilovně pátral v archivech, dokonce se mu podařilo získat dokumenty o Vašovi z ruských zdrojů, zpovídal vězně, kterým Vaš ublížil (mnozí mezitím zemřeli), pracovníky české justice a také známého historika studené války Marka Kramera z Harvardovy univerzity. Vaš, který zemřel v roce 2012 ve věku 96 let, byl zaníceným komunistou, přesněji fanatickým stalinistou. Třebaže za války nechal střílet československé vojáky, kteří už nemohli bojovat, jeho pochopové zavraždili roku 1945 v Postoloprtech na tisíc nevinných německých civilistů. Poté jako prokurátor a soudce odsoudil stovky nevinných na dlouhé roky do vězení, generála Heliodora Píku a dalších asi dvacet lidí dokonce k trestu smrti, a nikdy neuznal, že by dělal něco špatného. Patřil mezi hlavní likvidátory elity československé armády – statečné vojáky, kteří bojovali na západní i východní frontě. Vždy se prý řídil platnými zákony. Nikoliv – řídil se rozkazy z Moskvy. V padesátých letech ho na čas soudruzi zavřeli, nejspíš spadal do honu na Židy ve vysokých funkcích, ale po propuštění na svobodu pokračoval v kariéře jako historik dělnického hnutí. Česká justice nenašla způsob, jak vyslovit nad jeho činy pravomocný verdikt. Ano, Městský soud v Praze ho odsoudil, ale soud odvolací ho viny zprostil. Důvod byl jednoduchý: odvolání řídil bývalý komunistický vojenský prokurátor, který si tímto verdiktem hojil svou vlastní vinu. Vaš se staví do role oběti – vrcholem jeho nestoudnosti je tvrzení, že měl nárok na to, aby byl po listopadu 1989 povýšen do hodnosti generála. Autoři se rozhodli ilustrovat Vašovu činnost drobnými dotáčkami s herci. Úlohy moderátora se s úspěchem zhostil výtvarník David Černý – jeho netradiční vystupování otevírá filmu cestu zvláště k mladým divákům. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (104)

hygienik 

všechny recenze uživatele

Študoval som dejiny a s veľkým záujmom zvlášť tie československé. Tam bol K. Vaš, ako to už býva spomínaný v jedinej vete ako sudca prípadu Píka. Myslel som si, že zhliadnem obyčajný dokument, pri ktorom párkrát zývnem od nudy. Nestalo sa! Udržať počas projekcie emócie v sebe nebolo ľahké a navyše život toho chlapa vydá za jeden hrubý román. Samozrejme môžeme diskutovať o "objektivite, či kvalite" dokumentu, ale čo bolo raz povedané, to si každý musí v sebe spracovať sám. Ja sa plne stotožňujem s pohľadom tvorcov dokumentu! ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Že byl Vaš bestie bylo obecně známo i těm, kteří se o jeho osobu zajímali spíše povrchně a stejně tak valná většina veřejnosti nedokáže pochopit, že tento "člověk" nebyl za své zločiny potrestán. Abych pravdu řekl, překvapilo mě, v čem všem měl Vaš prsty a s určitou dávkou naivity jsem čekal, že na konci přijde alespoň náznak lítosti, ale to jsem se šeredně přepočítal. V tu chvíli jsem se nestyděl jen za české soudy, ale i za nás mladší, kteří nedokázali udělat to, co se nepovedlo Pravomilu Raichlovi. Podobných dokumentů by mělo vznikat mnohem více, protože malých či větších bolševických zrůd v našem prostředí dožívá v pohodlí stále dost a jestliže tu není vůle soudit je, ať je na jejich zločiny upozorňováno alespoň takto. jediné, co bych dokumentu vytkl, je přítomnost Davida Černého, ale na druhou stranu chápu to tak, že jeho prostřednictvím se podobné projekty mohou více přiblížit studentským generacím. 90% ()

Reklama

nascendi

všechny recenze uživatele

A potom, že Božie mlyny melú pomaly, ale isto. Riť paľovu. Možno melú, ale iba pomaly. Tak pomaly, aby tí, ktorí celý život presadzovali bezprávie tými najodpornejšími formami, boli nakoniec podľa "práva" ponechaní, aby dožili v pokoji svoj hnusný život. O paralele o nezrušiteľnosti Mečiarových amnestií sa mi ani nechce písať. Dokument bol pre mňa prínosom, lebo som okrem Urválka dosiaľ nevnímal, že mal ďalších, rovnako výkonných kolegov. Okrem faktografie však bol tento dokument spracovaný na môj vkus povrchne a tendenčne. Takže som rád, že dokumenty nehodnotím, lebo by to nedopadlo dobre. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

"Jednoho krásného dne se objevil případ Píka." Tenhle dokument je přímo symbolem české polistopadové historie. V osobě Karla Vaše se totiž mísí lži, polopravdy, postupné zapomínání i údiv nad tím, jak je možné, že spravedlnost by měla být věc nadčasová. A když si režim nelegitimně uchopí moc a pak vládne skoro půlku století půlce Evropy a svoje smrtonosné činy zlegitimizuje, jeho nedílnou součástí jsou lidé jako tento prokurátor, divící se a unikající pouze kvůli nám. Rozhodně to nepíšu poprvé, ale z těchto všech důvodů jsou mi určité inscenační chyby a nedostatky snímku celkem jedno. 90%. ()

Teabag 

všechny recenze uživatele

Velmi, velmi silný snímek, který není jen obrazem Karla Vaše, ale i české (československé) společnosti od poválečného období až po současnost. Depresivní podívaná, které by se ale mělo dostat co možná nejširšího publika, protože nevypovídá jen o Karlu Vašovi (coby černém svědomí naší justice), ale tak trochu i o nás samotných... ()

Galerie (16)

Zajímavosti (3)

  • Rozhovor s Karlom Vašom trval osem a pol hodiny. Vaš hovoril v kuse – bez akejkoľvek prestávky na jedlo či záchod. (Illioplius)

Reklama

Reklama