Reklama

Reklama

Železný Schwarzenegger

  • USA Pumping Iron
Trailer

V roce 1977 si nezávislý dokument posvítil na svět kulturistiky. Film se stal kasovním trhákem a vzbudil mezinárodní senzaci. Odstartoval kariéru jednoho budoucího multimilionáře a navždy změnil svět bodybuildingu a tělesného cvičení obecně. V hlavní roli zazářil pětinásobný držitel titulu Mr.Olympia Arnold Schwarzenegger. Dokument doprovází tohoto osmadvacetiletého kulturistu na cestě za jeho 6. titulem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (345)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Myslel som, že sa dozviem niečo o Arnoldovi, niečo o kulturistike, nielen pozerať ako cvičia a pózujú a pritom navzájom súťažia a snažia sa prekonávať, pritom Arnold už mal vrodené predpoklady k úspechu. Na jeho intelekte v tomto dokumente nemám veľmi čo obdivovať, ak bol schopný neísť na otcov pohreb kvôli športu, s ktorým nakoniec neskôr aj tak skončil z vlastného rozhodnutia. Tie podporné látky tiež neobdivujem, ani tie reči o cvičení až k zvracaniu. Ak človek nerozvýja aj ducha, tak to môže byť len masa svalov a potom to dopadá tak, ako skončil sám Schwarzenegger, ikona kapitalistického systému, športovec, ktorý sa stal politikom, kde by som mal k nemu mnoho výhrad. Dobrák mi teda veľmi nepripadal, skôr naivný, proste odhodlaný a možno aj ľahko namyslený, ako inak si mám vysvetliť to tričko s nápisom Arnold is numero uno? Nechápem, ja oceňujem ľudí, ktorí sa o seba starajú, tiež by som sa im rád podobal v mnohom, no ak sa to preháňa a je to len o akomsi súperení, tak v tom nevidím zmysel. Toto sa malo prekonať, no zjavne sa to rozšírilo do dosť smutných rozmerov. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný dokument, který nás zavedl do světa kulturistiky a tak nějak povrchně nás seznámí s životem kulturistů dob minulých. Mnohem více nás seznámí spíše s životem největší legendy kulturistiky - Arnoldem Schwarzeneggerem. Docela mě zaujalo, jak se Arnold zvládl před každým důležitým vystoupením uklidnit a dokonale tak zužitkovat tvrdé hodiny v posilovně a litry potu, které ho obrovská dřina stála. Myslím si, že jeho výška mu trošku usnadnila vzestup vzhůru a mohl tak být ve své době prakticky nepřekonatelný. Nebyl jen tvrdý dříč a dobrý sportovec, ale byl i výborný psycholog, což je důležité minimálně stejně. Prostě se jedná o výborný dokument, který stojí za to doporučit dále, ale zase nebudeme přece přehánět. 3* jsou značka ideál. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Tak chlape, dneska Ti je šedesát, to už je požehnaný věk, ani tomu nemůžu věřit. Každopádně jsem si k tomu Tvému jubileu konečně pustil dokument mapující krátký úsek Tvé kariéry a musím se přiznat, že mě tenhle film dokonale strhnul. Ukazuješ se v něm z jiné stránky, jako úžasný a chytrý člověk, který to má v hlavě dokonale srovnáno. Jsi vtipný a opravdu sympatický, navíc jsi toho hodně dokázal, za což máš můj velký obdiv... Železný Schwarzenegger je opravdu dobrý dokument, ale obávám se, že té většině z vás, která Arnolda neobdivuje, či se nějakým způsobem (aktivně či pasivně) nevěnujete bodybuildingu se až tak líbit nebude. Pokud sami posilujete, a vím, že takových je tu opravdu dost, může též posloužit jako příjemná inspirace, či spíše jako povedené motivační video. Ač je Arnold jen v televizi, dokáže vás vybudit k lepším výkonům. Vidíte jak se všichni ničí a překonávají bolest, musíte je obdivovat, ale zároveň cítítte tu touhu, že byste to mohli zvládnout taky. Cvičit s Arnoldem, to je opravdu zážitek. Obdivujete-li tohoto Železného muže, můžete být z dokumentu stejně mile překvapeni, jako vězni, které Schwarzenegger navštívil, a pokud ne, nikdo vám ten film nenutí. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že Arnold od svého mládí trochu zapracoval na vystupování. Jako guvernátor už takový laciný fórky nedělá. Nicméně tah na branku má pořád dobrej. Díky tomu dosáhnul v životě věcí, o kterých ostatní jen sní. Někteří jeho v tu dobu soupeři kulturisti jsou fakt vtipný. Zejména mě pobavil lehce retardovaný Luigi, který působí zcela bez motivace a poraženecky. Jeho nervní taťka ho skvěle doplňuje a je fakt na pěst. Čekal jsem trochu víc cvičení a přípravy, ale tohle bylo hlavně o kecání. Co naplat, Arnie už byl v tu dobu hvězda a o jeho „moudra“ byl zájem i mimo kulturistiku. Jeho vystupování před kamerou přesně koresponduje s herním projevem většiny jeho filmů. Jsem zvědavý na jeho nový film po odchodu z politiky. Očekávám propadák. Ale třeba Arnold zase překvapí, jako už tolikrát. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (15)

  • Arnold Schwarzenegger přiznal, že si některé historky vymyslel speciálně pro kamery, protože mu producenti řekli, že bez dramatických prvků by byl film nudný. Příkladem takové lži je Arnieho tvrzení, že se nezúčastnil otcova pohřbu kvůli přípravě na soutěž. (Morien)
  • Bylo natočeno víc než 100 hodin materiálu. Hotový film se dočkal stopáže 85 minut. Speciální DVD ke 25. výročí natočení obsahovalo několik do té doby nepoužitých záběrů. (Morien)
  • Arnoldovy osobní rekordy v silovém trojboji jsou 210 kg na dřep, 200 kg na bench-press a 310 kg na mrtvý tah. (maseer2)

Reklama

Reklama