Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tajuplný cizinec na koni, který se usadí v horské vesnici, aby zde přečkal zimu, přináší do uzavřené komunity nedůvěřivých obyvatel neklid. S přibývajícím množstvím záhadných úmrtí začne být jasné, že jeho příjezd nebyl pouhou náhodou. Alpský western je svěží variací na oblíbené žánrové motivy. (MFF Karlovy Vary)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (115)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

[Cinematik 2014] Hanekeho strihač sa chcel predviesť a natočil širokouhlý western západného razenia v alpských exteriéroch, ktorého ambície siahajú až na Oscara. Jemne artový, dusný, oldschoolový a atmosférický. Miesto toho som však videl prvoplánový a predvídateľný nudný nalinkovaný žánrový vzorec, ktorý kopíruje otrepané postupy a zasadzuje ich do atraktívneho vysokohorského prostredia. Kamerové jazdy prírodou a detailné zábery, v ktorých sa Prochaska vyhral s kompozíciou a výtvarným riešením sú úžasné, ale zvyšok je úplne mimo toho, čím chce byť. Eliminačná pasáž v horách je zrejme nevydarenou alpskou paródiou na Ramba, pátos neskutočne irituje a rámcovanie filmu modernými anglicky naspievanými témami, ktoré absolútne nezapadajú do ostatku soundtracku, som nepochopil (byť majú byť predzvesťou a emblematizujú pobyt amerického hrdinu v horách, IMHO sa ich využitie míňa účinkom). Plus Rileyho ksicht mi do takýchto rolí nesedí a na 20 rokov (ako by podľa logiky filmu mal mať) nevyzerá ani omylom. Malicherne strodoprúdová záležitosť. 40% ()

jasse 

všechny recenze uživatele

jo, Brennere ml., kdybys místo prznění cizích nevěst sledoval vývoj amerických zbraní, věděl bys, že winchestrovka je na víc jak dva náboje...:) Jinak vynikající, nádherné záběry zimních Alp, na které se zvláště v těchto nelidských vedrech dobře dívá. Myslím, že Sam Riley roli nemluvného mstitele zvládnul docela dobře. ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Neklasická poctivá žánrovka nečekaných koutů rakousko-německých zasněžených tvrdých alp, ve kterých bylo zlo potrestáno jiným a tamní svět šel dál. Jinudy, ale stále na stejném nevlídném místě. Trochu překvapení, dobré, protože moderních alpských gernánských westernů není zrovna mnoho, nicméně ačkoliv to tu atmosféru a neukecanost má a už od příjezdu fotografa je jasné, komu na rameni sedí ďáblík, je tak tak nějak, krom prostředí, příliš klasické. Poctivá žánrovka, ale nic víc, co by stálo extra za zapamatování. Jednohubka, která dá poznat, že nejen Amíci a Taliáni mají obstojné recepty :) ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Milí mladí a nezkažení čtenáři! Věděli jste, že ohyzdné slovíčko „zkurvit“ vyjadřuje jinak mnohdy roztomilý dokonavý děj s významem „kurvením opotřebit“? Asi by vás teď určitě zajímalo, co vlastně znamená to „opotřebit“, ale do toho já nejdu, vašim maminkám by mohla zaskočit hostie a našemu milému HOMOvi by bigotní sponzorek odmítnul dát další nevkusnou celostránkovou reklamu, která nás v tomto „ryze fanouškovském“ projektu tak mile už nějaký ten pátek prudí! *** I v Tyrolích mají svého Sekala, kterého je třeba zabít. Tedy respektive v tomto případě bandu Segalů, vedenou komisařem Rexem, co se tváří, jako by zrovna sežral svého vlčáka. Postará se o ně jakýsi dolnorakouský klon Leoše DiObrny, co se zase pro změnu tváří, jako by mu v hubě zkysnul žalud. Ale nevadí! Ani ti dva urputní mimici nedokázali zkurvit tu porci opravdu vytříbené, zábavné a velkolepé filmařiny, o jaké si můžeme v našich lůzrech a hnojích nechat akorát tak zdát. Atmosférické a strhující místy tak, jako byste sledovali Gazdinu robu při prstění Její pastorkyně, a opravdu by mě zajímalo, který velkohubý pičus pro tohle vymyslel kategorii „alpský western“! Zní mi to podobně jako „podunajská prérie“, „korutanský kovboj“ nebo „cigánský tomahavk“. Když už, tak aspoň „Wiener Schnitzel Western“, ty kokote! ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet €6,350,000Tržby USA Tržby Celosvetovo $2,390,000▐ V podvečerných hodinách na filmovom festivale prišlo na veľké prekvapenie s filmom Temné údolie (Das finstere Tal, 2014). Film z rakúsko-nemeckej koprodukcie ponúkne veľmi nevšednú tému z týchto končín, žánrovo ide o western o klasickej pokrvnej pomste ale v danom podaní dostáva príbeh ráznosť, ktorá upúta hneď od samého začiatku. Aj keď dejovo sa to nejak zvlášť neženie dopredu ale skôr to necháva diváka vychutnávať vtedajšiu atmosféru skromných ľudí žijúcich v mierne nehostinných podmienkach pod diktatúrou rodiny Brennerovcov, pre ktorých sú sväté len sebe blízke pravidlá-zákony. Príbeh natočený v krásnych prírodných vysokohorských lokácia len pridá na akejsi neokukanej nevšednosti. Takže pokiaľ v prvej polovici príbehu sa zoznamuje z okolím a postavami, v tej druhej už príde na dravosť, drsnosť a temnotu. Režisérsky ide o veľmi zručne natočení snímok, kde vyniknú pre nás neznámi herci na čele s výborným anglickým hercom Sam-om Riley, dej s minimom dialógov vsádza skôr na obrazovú kompozíciu, kde vizuálne poňatie spraví svoje penzum, k tomu tu je strhujúca akcia keď príde na nejakú tu prestrelku, čo nemôže chýbať v poriadnom westerne, je tu hmatateľná temná drsnosť, k tomu tu je dynamická a dravá hudobná vložka. Jednoznačne takýto tématický film stojí za pozornosť, pre fanúšika westernu nevyhnutnosť. /videl v kine: 80%/(filmový festival Cinematik 2014) ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Natáčelo se v italském Val Senales. (Terva)
  • Film měl premiéru na 25. ročníku televizní a filmové tvorby Romy Gala 2014, kterou pořádá TV ORF a Thomas W. Kiennast si odnesl cenu za Nejlepší kameru. (Terva)
  • Rakousko zaslalo snímek do kategorie Nejlepší cizojazyčný film na 87. udílení Oskarů. Film však neprošel nominací. (Terva)

Související novinky

Das Filmfest 15. – 23.10.2014

Das Filmfest 15. – 23.10.2014

08.10.2014

Odvážné dokumenty odhalující praktiky světa vysoké ekonomiky či pozadí moskevských procesů s Pussy Riot, prestižními cenami ověnčené snímky bojující o Oscara, filmové adaptace slavných bestsellerů… (více)

Reklama

Reklama