Reklama

Reklama

Kletba

  • USA The Curse (více)

Na farmu dopadne podivný modrý meteorit, který ale přináší jen zkázu pro vše živé. (oficiální text distributora)

Recenze (49)

Vyrida 

všechny recenze uživatele

Hehe a proč by né. Horrorové filmy z 80tých let prostě mají své zvlaštní kouzlo i v dnešní graficky dokonalé počitačové době a právě třeba The Curse je tomu příkladem. Scénář sice není žádná slaďoučká medovinka a dokážu vám na počkání vyjmenovat hned několik jeho nedostatků, ale napětí i zvědavost, jak to celé dopadne mě u obrazovky držely až do úplného konce. Krom atmosféry stojí za pozornost i masky rozkládajících se těl, které byly přímo fantastické a opravdu z nich na pohled šla hrůza. Nečekejte však zase žádné krvavé orgie, protože herců kteří by dobrovolně položili svůj život zase tolik není a tak se to na nože ( v tomto případě spíše vidle ) rozjede až v útlém závěru, který mě mimochodem nakonec dosti zklamal. Hodnotit proto jinak než-li průměrem v tomto případě není snad ani možné a tak i má konečná známka musí být jednoznačná... ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Svižná zlatá hororová léta k nám přinášela v osmdesátkách vynikající a zajímavé kousky na které se dalo bez problémů koukat. O těch dnešních se to říct bohužel nedá. Užijeme si zde meteorit, který kontaminuje v okolí farmy vodu a změní ji v sliz, který začne zabíjet vše co žije v okolí. Bude jen otázkou času než na to někdo přijde a začne s emzákem bojovat. 90% ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

80.léta přinesla množství pozoruhodných filmů a Kletba je jedním z nich. Ne že by námět byl nějak originální ( Blob, Creepshow, Kmen Andromeda aj.), avšak je poctivě zpracován. Fanatický pánbíčkář drží rodinu zkrátka (svoji část i druhou nevlastní), a když pohroma udeří jako smrtící obří pěst, hledá vinu všude okolo, hlavně na své ženě, nikoliv u sebe. Zmar farmy je věrohodný - červivá zelenina, ovoce, zvířata (mimochodem ty slepice oškubali kvůli natáčení?). Vydařené masky a velmi dobré speciální efekty připomenou, v čem jsou ty počítačové stále nedokonalé. Déšť červů a brouků, krev, sliz, mlha, záře, otřesy půdy, devastace, zkáza... Napínavé, nechutné, varující. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Wesley Crusher chvíli před tím, než nastoupil na Enterprise D a ufrnkl do vesmíru.;-) Special quest star...jeho sestra, která hraje....jeho sestru. Ty jeho 2 vulgarismy za to stály. To by v TNG říci nemohl, hehe. Docela jsem si byl jist, že to nebude více jak za 2 (po nedávné zkušenosti s pseudo Lurking Fear) ale 2.pol. ve které bylo překvapivě vícero prvků z jisté HPL povídky, už poskytla slušné množství, ohyzdností, slizu apod. Dokonce jsem občas přepnul samovolně na psychologický mód a zapoměl, že sleduji B horror z 80tek. To se týká pouze scén s synem a matkou, která to chudina, odnese jako první a já jsem se do něj dokázal vžíti. Wheaton i na malém prostoru v těchto scénách (zvláště závěrečná, kdy ji vidíme už ve značném stádiu rozpadu/rozkladu, díky Zackovi, který se ji pokusil v posl. zoufalém pokusu zachrániti, což by HPL asi ocenil, páč to bylo fakt FUJ) působil jako reálný syn a ne jen jako herec, který ho hraje. Claude Akins byl hnusný  (navenek i uvnitř) i bez závěrečné deformace, takže si nějaké změny skoro ani nevšimnete. Stejně tak jeho debilní tlustý vlastní syn, jehož sádelnatou prdel, si vychutnáte hned v několika scénách:-/ Pobavilo/znechutilo že i když má Nathan Crane vidle v zádech, ještě stačí fláknouti pořádný a finální lepanec Zackovi. Jako tolikráte předtím. Zajímavá skoro až biblická, destrukce domu a velké plus za doktorovu ženu, která mu v jedné (a až zločinně krátké!) scéně, předvede večerní malou show, ve které figuruje vonný olej a její nohy v černých lodičkách+nějaké to spodní prádélko. Vrrrr! A díky několika scénám v 1.pol., bych hned tak nějakou tu zeleninu asi nepozřel. Včetně nádherně červených jablíček s tajnou náplní. Tajemství šéfpěstitele z hvězdných dálav. Satanžel, většinu dobrých scén (i těch nedobrých) naprosto kazí ta debilní hudba, kterou o pár let později zkopíroval s větším úspěchem Cyborg a The Stand. Tady ta popcountry smíchaná se syntetickými sbory, působí jak pěst na oko. Holt, i pitomé 80tkové Béčko, potřebuje dobrou hudbu. To se nedá nijak ojebat. Na 1 kouknutí tedy mohu doporučiti, jak znalcům HPL, tak neználkům, kteří budou míti pochopitelnou výhodu v nesrovnávání s předlohou. Na závěr 2 věci. Nevím tedy zpětně, zda je dobře či ne, že HPL není nikde uveden, i když je tam dosti prvků na to, aby to byla přiznaná adaptace a pak, že by byla min. o třídu výš paráda, pokud by to bylo čb a max. tak v 50tých letech. Se stejným obsazením a dějem, byl šel klidně i na 4 a vážně uvažoval nad tím, že si to nechám. Otevřený konec je srandovní. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Slabé. Rozjezd se táhne jako sliz z meteoritu spadlého na dvorek nesympatických vidláků, jimž od začátku nějakou tu vesmírnou mutaci vyloženě přejete. A ani zbytek snímku nedokáže vybudovat takovou gradaci, aby to dokázalo člověka nějak zaujmout. A táhne se to i ve finále. Ona sice předloha H.P. Lovecrafta je velmi nosná a mezi producenty filmu můžete objevit jméno Louis Fulci (ano, jde o TOHO Fulciho), takže by se mohlo zdát, že film byl v dobrých rukou, ale hlavní tvůrčí aspekty byly ponechány amatérům - scénář má na svědomí David Chaskin, který předtím napsal jen druhý díl Noční můry z Elm Street (což je zaručeně nejhorší díl celé série a trestuhodně špatný snímek) a režijně film zaštítil herec David Keith, pro nějž toto byl režijní debut (a to nijak slavný). Prkenné herce ani zmiňovat nebudu. Ale aby v roce 1987 byly speciální efekty tak chudé, že je zřetelně vidět drát připevněný k maketě meteoritu, to je poměrně velká ostuda, která by byla omluvitelná naposledy tak v 50. letech. Naprosto neuspokojivý horor po všech směrech. ()

Zajímavosti (5)

  • Wil Wheaton (Zack) sa o filme vyjadril, že jediným jeho plusom bola skutočnosť, že si v ňom mohla zahrať o šesť rokov mladšia sestra. Amy Wheaton stvárnila postavu menom Alice. (beso74)
  • Film je adaptací povídky Howarda Phillipse Lovecrafta "Barva z Komsu". Děj je přenesen do dobových reálií 80. let, předlohy se však drží věrně. (m.xFuck)

Reklama

Reklama