Reklama

Reklama

Ivan Diviš: Moje oči musely vidět

(TV film)
  • Československo Ivan Diviš: Moje oči musely vidět
všechny plakáty

Obsahy(1)

V devadesátých letech uskutečnila Česká televizi celou sérii záznamů setkání s významným českým básníkem Ivanem Divišem. Podoba těchto záznamů byla velmi pestrá: od soutředěného přednesu poezie po - ovšem neméně soustřeněné - krátké i obšírné úvahy i rozmluvy a polemiky s kolegy. Výsledkem tohoto snažení, na němž má klíčový podíl režisér Zdeněk Potužil, je na místní poměry zcela unikátní audiovizuální otisk významné osobnosti. Tento pořad je prvním návrhem, jak tento otisk uspořádat a představit. (Ostrava Kamera Oko)

(více)

Recenze (4)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Dokument sám o sobě příliš jistý v kramflecích není, ovšem věnuje se velice zajímavé a působivé osobnosti, takže ve finále hodnotím kladně a to, co by se dalo vytknout, hodím za hlavu.. Ivan Diviš se tu totiž s námi rozdělil o své životní zkušenosti, o své verše a o svou bolest z toho, co všechno jeho oči musely vidět a jakou tíž mu to přineslo.. ()

Dikaiarchos 

všechny recenze uživatele

Režiséru Potužilovi dávám pět hvězd nikoli za samotný dokumentární počin, ale za holý fakt, že jako jediný (nepočítáme-li Divišův výstup ve Vachkově filmu Bohemia docta a patnáctiminutový Potužilův GEN z roku 1993) zaznamenal na filmový pás naturel jednoho z nejhlouběji cítících a nejsoustředěněji myslících našinců. „Já nemám této společnosti co nabídnout. Sračku jí nabídnout nechci a nedovedu, a nabídnout jí hodnotu podle svého dobrého svědomí? – obávám se, že se ta společnost o ni nejen nezajímá, ale dokonce se jí obává.“ (Diviš, Teorie spolehlivosti) ()

sator 

všechny recenze uživatele

Čekáte li lyrického básníka, budete zklamání, drsné, tvrdé nemilosrdné hořké... Třešňákovo přítel... ()

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno