Reklama

Reklama

Ptačí svět

  • Francie Le Peuple migrateur (více)
Trailer

Obsahy(1)

Obdobný tvůrčí tým, který si získal pozornost uměleckým dokumentem o tajemných obyvatelích hmyzí říše MICROCOSMOS (1996), natočil podobně laděný snímek věnovaný ptákům a jejich obdivuhodné schopnosti migrace. Ta je nejen důkazem výjimečné orientační schopnosti a téměř nekonečné životaschopnosti opeřenců, ale i metaforou naděje na návrat. Pro řadu druhů znamená životní nezbytnost podmiňující úspěšnou reprodukci a umožňuje jim přežití v často extrémních podmínkách. Pro člověka se však může stát poetickým obrazem života odhodlaného přetrvat navzdory nepřízni počasí, podnebí i osudovým náhodám. Ve filmu, který ke svým divákům hovoří prostřednictvím poetických obrazů a hudby a především obraznosti samotné přírody, se průvodního slova ujal režisér Jacques Perrin. Snímek získal v roce 2001 Césara za nejlepší střih a nominaci na Césara pro režiséry a autora hudby. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (95)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Krásne nasnímaný dokument o vtáčom putovaní naprieč kontinentami. Radšej si ani nechcem predstaviť koľko námahy a driny museli tvorcovia vynaložiť, aby zlepili všetky tie famózne zábery do finálnej podoby. Najmä pri opakovaných záberoch na neustále migrujúci kŕdel vtákov sa na mňa začala nebezpečne "lepiť" nuda, možno by stálo za to vyplniť tieto miesta nejakými zaujímavými informáciami, ktorých je v tomto dokumente minimum. Po estetickej a umeleckej stránke je to však maximálne dokonalé a nejaké kozmetické vady a nedostatky veľmi rád odpustím:) ()

jojo-Jozin 

všechny recenze uživatele

Sedl jsem si k televizi, po dni v práci, jaksi neplánovaně s tím, že buď u toho usnu nebo to zhlédnu. Posléze se má pusa začla rozevírat, nebylo to zíváním, ale němým úžasem. V tomto tupém výrazu jsem vydžel až do závěru. Nádherně poetické. Ke konci stopáže mi už vážně škubalo v ramenech a paže mé se začínaly nevědomky pozvedávat. Vzdávám holt těmto opeřencům, těmto vládcům oblohy. Vzdávám holt tomuto filmu. ()

Reklama

jahol 

všechny recenze uživatele

Na počátku nápad a pak už jen pohledy z perspektivy pro nás lidi nedostižné. Dynamická, nicméně poklidná symfonie krásy, občas proťatá dramatickou linkou. Asi první přirodopisný snímek, který mě v částech věnovaných ekologii nedráždí, ale ohromuje krásnem, které my, lidé, dobrovolně bortíme. Fantastické! ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Pokud vás nudil "Microcosmos" tak u tohohle nejspíš usnete. Udržet divákovu pozornost se tady daří tvůrcům ještě o trochu méně, díky téměř naprosté absenci alespoň drobného příběhu. Místy mi vadil trošku necitlivý střih, k filmu si také dokážu představit i jinou hudbu (Serra, Glass), ale na druhou stranu jsou tady záběry, které patří snad k tomu nejkrásnějšímu, co jsem kdy na filmovém plátně viděl. ()

Marat 

všechny recenze uživatele

Na film jsem byl v kině a šel jsem do kina s tím, že když budu přes hodinu koukat na ptáky, tak se neskutečně uvolním. Uleva byla obrovská. Člověk se sám cítí jako pták, a třetí rozměr pohybu tomu dodává onu volnost. Hudba Bruno Calaise je taky skvělá. Byl jsem unešen a tento film si mě od prvních vteřín získal. A na závěr píseň Nicka Cave - Tommorow I Will Fly? no může být člověk v tomto směru spokojenější? ()

Galerie (22)

Zajímavosti (6)

  • Kvůli natáčení se muselo vyrobit několik speciálních ultralehkých letadel, na kterých doprovázel štáb ptáky ve vzduchu. (EMMY)
  • Celou noc museli filmaři nechat zapnuté motory letadel, aby si na ně nenarozená ptáčata nenásilně zvykla a považovala je za zvuky těla své matky. (EMMY)
  • Nejplašší ptáci byli natáčeni pomocí nehlučných maskovaných robotů. (EMMY)

Reklama

Reklama