Reklama

Reklama

V zimě roku 1820 byla velrybářská loď z Nové Anglie napadena čímsi neuvěřitelným: velrybou mamutích rozměrů s obrovskou vytrvalostí a téměř lidskou touhou po odplatě. Toto skutečné námořní neštěstí inspirovalo spisovatele Hermana Melvilla k napsání románu Bílá velryba. (Freeman Ent.)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (544)

misterz 

všechny recenze uživatele

Na tak výborného režiséra ako R. Howard bezpochyby je, ide o mierne sklamanie. Čakal som viac. Úvod bol veľmi dobrý a vťahujúci, ale potom sa príbeh rozpustil v mori nudných scén medzi ktorými občas vykukol ostrovček niečoho zaujímavejšieho. Tento pocit v druhej polovici a hlavne k záveru vygradoval, člnové scény boli jedno veľké utrpenie. Našťastie nudu sem-tam rozohnali pekné zábery kamery, no vizuálne efekty sa mi už zdali digitálne pomerne dosť prepálené. 65/100 ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Asi největší a nejnápadnější digitální marast, který jsem v životě viděl. I účelová stylizace seriálového Spartaka působí o proti V srdci zeleného plátna jak CGI z 22. století a 18 let stará televizní série Hornblowera pak tomuto epickému námořnímu dobrodružství natrhává prdel úplně, protože snad žádný záběr se neobešel bez viditelných digitálních zásahů a triků. Pokud si odmyslím, že vidím bazén v Hollywoodu znázorňující oceán a námořníky v největší možné bouři s desetimetrovými vlnami, které namáhají stěžně na bod zlomu, ale herci jen vzpřímeně stojí na palubě a problém mají jen s utíráním kapiček vody z čela, které na ně mimo záběr leje asistent produkce ze zahradní konve zavěšený na jeřábu, zůstane mi naprosto nudný film plný absolutně nezajímavých charakterů postav, které ačkoliv mají rozehrávat názorové rozepře, paranoiu, chuť po moci nebo morální dilemata, jsou ve výsledku jen trapně nezajímavý komparz asistující hlavní postavě filmu, velrybě Black Dick. Hovnarde, Hovnarde, ty mi k srdci přirůst už asi nikdy nedokážeš. 44% ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Existuje nějaký film, kde se většina herců svých rolích nezhostila příliš důkladně, kde jsou chartery jimi hrané spíš jednorozměrné a kde někdy zamrzí přílišné použití cgi? Ano, existuje a je to V srdci moře, poctivý dobrodružný film, který si z různých klasik bere mnohé (konec konců, celé je to orámováno Bílou velrybou a vypravováním pro uši páně Hermana Melvilla), takže je tu například čtrnáctiletý vypravěč, co vypráví o hrdinství mužů na lodi, ale zároveň tu není nic klasicky šestákového (i když některým páteřím by možná slušel větší ohyb, ale i takhle je výsledek zcela hoden příběhu). Ono i to slabší herectví a jednorozměrnost postav zcela patří k věci - k dobrodružným charakterům se docela hodí ono upnutí na jeden cíl (případně vícero, pravidelně se měnících -. velryba, velryba, přežít, velryba atd.). A takových filmů je dnes sakra málo. Ano, klidně mohlo být levnější cgi nahrazeno komornějšími záběry, ale obávám se, že pak by tenhle film působil až příliš jako bludný přízrak, co dorazil z vod klasických dobrodružných filmů z dob před několika desítkami let. PS: vesmírná vydra s chapadlama to sice není, ale i tak je onen obludný kytovec vpravdě impozantní ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Klasická dobrodružná jízda natočená s chutí. V srdci moře musí pohltit vaše srdce, jinak budete nadávat na green screeny a nedostatečnou hloubku některých postav. Hlavní trio je skvěle obsazené, postavy jsou velice dobře napsané a bez problémů s nimi trable s bílou velrybou prožijete. Akce je dostatek, ale nejsilnější je Howard v detailech a zničujících situacích. Bañosova hudba, stylová a chytlavá. Call me Ishmael. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Ron Howard zlý film nenakrúti. Akurát občas netrafí úplne do čierneho. Tých pár scén od stola, pri ktorom začína a končí rozprávanie, je silnejších než samotná plavba. Scenár na lodi postupuje neobjavným oboznamovaním s postavami a stavia ich do predvídateľných konfliktov. Z ich miesta v príbehu navyše neždíma, čo by mohol, a celkovo tak úplne nevie, o čom chce rozprávať v prvom rade. Tém je viacej, ale ani jedna z nich nie je motorom filmu. Máme tu konflikt kapitána a prvého dostojníka, tragédiou vrcholiacu honbu za bohatstvom, či zamyslenie sa nad tým, kam až je OK zájsť pre záchranu vlastného života. Ale všetko je to iba rutinne naznačené a nepoháňa to rozprávanie príbehu vpred. Najdiskutabilnejším prvkom filmu je potom zabíjanie zvierat, ktoré má naše postavy robiť hrdinami, plniacimi si svoju veľkú rolu, aby sa mohli vrátiť domov za svojimi rodinami. Dnešná doba takejto príbehovej konštalácii nemože priať. Na film sa dobre pozerá. Obzvlášť diváčky budú chrochtať blahom. Ale nie je to strhujúci biják, aký sme od Howarda čakali. Všetko to divácky atraktívne ukázal v akčnom zostrihu v traileroch a práca s postavami, ktorá tomu mala dať dramatický oblúk, je slabšia. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (16)

  • Posádka lodi byla mladá i na tehdejší poměry – když odjížděli z Nantucketu, kapitánovi Pollardovi bylo 28 let, 1. důstojníkovi Chaseovi 21 let a plavčíkovi Nickersonovi 14 let. Většina ostatních námořníků byla mladší než 20 let. (rhiannon)
  • Hned dva z přeživších sepsali o strastiplné pouti paměti – 1. důstojník Owen Chase (Narrative of the Most Extraordinary and Distressing Shipwreck of the Whale-Ship Essex) a plavčík Thomas Nickerson (The Loss of the Ship "Essex" Sunk by a Whale and the Ordeal of the Crew in Open Boats). Zatímco Chaseovy vzpomínky byly vydány ještě v r. 1821, Nickerson své dílo napsal až s velkým časovým odstupem v r. 1876. Kvůli krizi vydavatele nebyl Nickersonův záznam vydán a rukopis byl málem ztracen – objeven byl až r. 1960. (rhiannon)
  • Z filmu byly vypuštěny Galapágy a jejich plenění – Essex zde zastavila kvůli opravám a doplnění zásob. Na ostrovech Espaňola (tehdy Hood Island) a Floreana (Charles Island) námořníci posbírali údajně celkem 360 místních velkých želv (želv sloních). Želvy ponechali na palubě jako živé konzervy a po potopení lodi jich vzali několik do každého člunu. Na ostrově Floreana kormidelník Chappel v žertu založil oheň – na vrcholu sezóny sucha za chvíli hořel celý povrch ostrova. Tento požár zřejmě vyhladil zbytek populace zdejších želv i další organismy. (rhiannon)

Související novinky

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (více)

Co chystá režisér Rivalů?

Co chystá režisér Rivalů?

14.02.2014

Ron Howard je hollywoodský veterán, jenž se blýsknul Apollem 13, Čistou duší nebo Duelem Frost/Nixon. Nejvíc lidí ale zřejmě potěšil loňskými Rivaly, kteří momentálně drží 8. pozici v žebříčku… (více)

Reklama

Reklama